måndag 23 juni 2008

Laxpaj med Limesås

Idag är det min mamma och pappas bröllopsdag. De har varit gifta i 47 år. Det firades med att jag bjöd dem på Laxpaj med limesås. Eller rättare sagt jag bjöd mamma på laxpaj. Pappa åt varm korv och bröd tillsammans med barnen.

Laxpaj
Jag gjorde en pajdeg med grahamsmjöl.
Fyllning
300 g gravad lax eller öring
0,5 tsk finkrossad vitpeppar
1 dl dill, hackad
200 g lagrad magréost
150 g körsbärstomater
250 g fryst broccoli
Äggstanning
4 st stora ägg
2 dl gräddfil
1,5 dl mjölk el matlagningsgrädde
1 tsk salt


1.Tryck ut degen väl till ett jämntjockt foder i en pajform som är 24-26 cm i diameter.
2. Putsa laxen fri från eventuellt ben samt skär bort skinnet. Skär sedan laxen i kuber eller grova strimlor som du blandar med den finkrossade pepparn och dillen.
3. Skär osten i kuber, dela körsbärstomaterna i halvor och skär broccolin i bitar.
4.Varva och blanda osten, laxen och grönsakerna i pajskalet. Så här långt kan du förbereda din paj i god tid, gärna dagen före serveringen.
5. Äggstanningen: Vispa ihop äggen med gräddfilen, mjölken och saltet. Slå äggstanningen över fyllningen i pajen och ställ formen på galler i mitten av ugnen.
6.Grädda pajen 50-60 minuter och täck på slutet med ett folieark om den får för mycket färg. Låt pajen stå och vila 5-10 minuter före serveringen.

Till detta serverade jag en limesås och sallad.

Limesås
250 g keso
1 st lime, rivet skal av
1 msk färskpressad limesaft
1 st äggula
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 dl solrosolja


Blanda samtliga ingredienser utom oljan till limesåsen i en matberedare. Kör några korta ögonblick tills allt blir väl blandat.Tillsätt sedan oljan i en fin stråle under körningen och såsen är klar. Även såsen kan förberedas dagen innan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar