onsdag 22 juli 2009

Lax- och räktårta

Idag har vi varit på 7-årskalas i Norrfjärden. Sanna, min systerdotter, fyller år på lördag men hade kalas idag. Vi blev bjudna på grillad entrecote och oxfilé med potatisgratäng och sallad. Till efterrätt var det pavlova, chokladmoussetårta och smulpaj.

Lax- och räktårta
Botten
ca 200 g kavring
75 g smält smör
Fyllning
500 g räkor med skal
4 gelatinblad
100 g gravad lax
1 dl majonnäs
2,5 dl creme fraiche
0,5 dl finhackad dill
0,5 dl finklippt gräslök
Garnering
gravad lax
löjrom
dillvippor
lime- eller citronklyftor eller skivor

Riv eller smula kavringen. Blanda med smöret.
Tryck ut blandningen i en bakpapperskläddkakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen en stund.
Skala räkorna och dela dem i mindre bitar.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
Finhacka laxen.
Blanda lax, räkor, majonnäs, creme fraiche, dill och gräslök.
Ta upp gelatinbladen och krama ur vätskan. Smält på svag värme och rör ner i fyllningen.
Bred ut fyllningen över botten och låt tårtan vila kallt minst 3 timmar. Eller frys in.

Den här tårtan blev väldigt uppskattad på min födelsedag. Den var så god så den återkommer nog nästa år. I originalreceptet var det rökt lax men eftersom jag inte är så förtjust i det använde jag gravad lax istället. Jag har sett varianter på den här tårtan så det går att variera den en hel del. Byt ut majonnäs mot gräddfil, använd bara räkor eller kanske räkor och kräftstjärtar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar