söndag 27 december 2009

Citrusgravad lax

Idag var vi på jullunch hos mamma och pappa. Det bjöds bl.a på dopp i gryta, köttbullar och äppelsill.

Citrusgravad lax
1 kg lax (mellanbit, som varit fryst 2-5 dygn )
4 msk salt
4 msk socker
2 tsk grovkrossad vitpeppar
rivet skal och pressad saft av 1/2 citron eller 1 lime

Dela laxen i halvor och skär bort ryggbenet. Ta bort alla ben.
Blanda salt, socker, peppar och citrus-skal.
Lägg laxen med skinnet nedåt i en form. Strö saltblandningen över laxen. Pressa över citron- eller limesaften.
Lägg ihop laxbitarna med köttsida mot köttsida. Täck med plast.
Låt laxen ligga i kylen i 1–2 dygn beroende på hur tjocka filéerna är.
Vänd laxen några gånger under gravningen. Häll bort saltlaken och förvara laxen i kylen.

Det här var också en god lax med smak av citrus. Den var mycket mildare än den relativt starka grönpeppargravade laxen. Jag garnerade laxen med lite extra limeskal vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar