torsdag 17 december 2009

Julköttbullar

Julförberedelserna fortsätter. Leif gjorde wienernougat för nån dag sedan och igårkväll gjorde jag köttbullar på 1 kg älgfärs.

Julköttbullar
500 g färs
1 dl mjölk
0,75 dl ströbröd
0,75 msk potatismjöl
1 tsk dijonsenap
2 msk kalvfond
1 st liten gul lök, riven
1 tsk salt
0,75 tsk svartpeppar

1. Blanda ihop mjölk, ströbröd, senap, kalvfond, lök, salt och peppar i en bunke. Låt stå i ca 10 minuter så det tjocknar till lite.
2. Smaka av och krydda med mer salt och peppar om du vill.
3. Blanda i köttfärsen och mosa runt med händerna. Rulla smeten till köttbullar.
4. Sätt in en långpanna med en klick smör i ugnen. Ta ut när smöret smält.
5. Lägg i köttbullarna och stek i 225-250 grader i ca 15 min, beroende på köttbullarnas storlek.

Det här blev väldigt goda och saftiga köttbullar. Jag är inte speciellt förtjust i senap men det smakar inte senap trots att det är en av ingredienserna. Om man vill kan 1 ägg tillsättas i smeten också. Jag använde havremjölk och mjölkfritt margarin.

2 kommentarer:

  1. Supergoda köttbullar. Detta är numer hela familjens favorit!

    SvaraRadera
  2. Kul att höra! Det är även min favorit. Tycker att de blir så saftiga och goda.

    SvaraRadera