torsdag 14 januari 2010

Rostbiff

Idag har både jag och Olivia klippt oss och vi är båda jättenöjda. Så skönt att bli av med lite hår. Olivia klippte av sig minst två decimeter och jag klippte lugg och tog ganska mycket på längden också.


Rostbiff
1 - 1 ½ kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska eller innanlår
1 ½ tsk salt
svartpeppar

Salta och peppra runt om köttbiten och lägg den i en ugnssäker form.
Om du vill använda skyn till sås är det viktigt att ta en ugnssäker form som har ungefär samma storlek som köttbiten annars kommer all köttsaft dunsta bort.
Stick i en köttermometer i mitten av köttbiten och ställ in i nedre delen av ugnen.
Fransk rostbiff: Sätt ugnen på 125 grader och stek till termometern visar 60 grader, ca 1 ½ timme för 1 kg kött.
Engelsk rostbiff: Sätt ugnen på 175 grader och stek till termometern visar 60 grader, ca 60 minuter för 1 kg kött.
När köttet är klart ta ut ur ugnen och låt svalna något. Skär sedan upp rostbiffen antingen varm eller kall. När rostbiffen är kall är det lättare att skära tunna skivor.
Du kan göra sås på skyn genom att blanda skyn den med 1-2 dl matlagningsgrädde och 1-2 msk kalvfond. Smaka av. Späd ev. med vatten.
Servera med ris, potatis, hasselbackspotatis, potatisgratäng eller potatissallad samt en grönsallad.

Följande innertemperaturer gäller för rostbiff:
55 grader: blodig
60 grader: rosa med röd kärna
70 grader: lätt rosa
75 grader: välstekt

Rostbiffen gjorde vi i går och åt den idag kall tillsammans med potatisgratäng och sallad. Jättegott och det kändes nästan som helg, för det var ingen vanlig torsdagsmat för oss. Till efterrätt gjorde barnen mjölkfria smoothies.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar