söndag 28 november 2010

Lussekatter med mandelmassa

I dag stod det lussekattsbak på programmet eftersom det är första advent. I år använde jag mig av ett egenkomponerat recept där jag har plockat godsaker från flera olika recept.

En annan tradition vi har vid första advent är att vi äter julmustkyckling till middag. Så ikväll blir det en god smakrik och julig kyckling.
Lussekatter med mandelmassa
50 g jäst
150 g margarin (mjölkfritt)
5 dl mjölk (havremjölk)
2 pkt saffran
1,5 dl vit sirap
0,5 tsk salt
75 g mandelmassa
12-15 dl vetemjöl

Smält margarinet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av den värmda degvätskan över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Häll ner resten av vätskan.
Tillsätt saffran, vit sirap, salt och riven mandelmassa. Rör om.
Tillsätt mjölet och kör i maskin i 5-10 minuter till en smidig deg.
Låt jäsa 45 minuter.
Baka ut till lussekatter, eller vanliga bullar.
Låt jäsa på plåten i ca 35 minuter.
Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.

Eftersom vi har äggallergi i familjen penslar vi inte våra bullar, men jag tycker det blir lika bra utan ägg-pensling. Det blev luftiga och goda lussekatter, men det är de ju oftast när de är nygräddade. Det är först om ett tag man kan se om det var ett riktigt bra recept :) Jag gjorde dubbelsats deg, av ena deghalvan gjorde jag lussekatter och av den andra gjorde jag vaniljbullar.

2 kommentarer:

  1. Gott med lussebullar! Själv har jag ännu inte hunnit med det i år! Julmustkyckling blev det däremot idag, en årligt traditíon!

    SvaraRadera
  2. Mmm det är riktigt gott med lussebullar...och julmustkyckling. Nu har vi satt igång med julgodiset också och snart är det dags för pepparkakor.

    SvaraRadera