onsdag 13 juli 2011

Sherrymarinerad köttgryta

Idag var vi på marknad på stan men det fanns inte mycket roligt det är samma gamla vanliga t-shirts med tryck, foppatofflor, handväskor, kläder, filmer osv. Dessutom blåste det så mycket så det var inte så roligt och mysigt som vi hade hoppats. När vi kom hem bakade jag en nektarinpaj med två av mina favoriter, mandelmassa och kardemumma, så den var riktigt smarrig. Recept kommer! Nu ska vi bänka oss i tv-soffan och se svenska tjejernas semifinal i fotbolls-VM.

Isak o Leif var och såg sista Harry Potter-filmen på eftermiddan, det är ju premiärdag för den i dag. Eftersom grillmästaren inte var hemma när det var dags för middag gjorde jag en köttgryta i dag som jag förberedde redan igår genom att lägga köttet i en marinad.
Sherrymarinerad köttgryta
6 hg grytbitar av t.ex. älg
Marinad:
1 dl sherry
1 tsk enbär, krossade
1 tsk svartpepparkorn, krossade
0,5 tsk timjan
Grytan:
vatten
1 gul lök, i klyftor
1,5-2 dl porter eller annan mörk öl
1 msk mörk oxfond
1 tsk soja
2 morötter
1 palsternacka
1 dl crème fraiche
1 msk mörk redning, Maizena
salt, svartpeppar
ev. 10 färska plommon

Lägg grytbitarna i en stor fryspåse. Tillsätt sherry, enbär, svartpeppar och timjan.
Knyt igen, lägg i en form och låt ligga i kylen, ca 1 dygn.
Häll av marinaden och torka av köttet med hushållspapper. Bryn köttbitarna i omgångar i en stekpanna med smör.
Lägg över i en stekgryta och fräs ur stekpannan med lite vatten. Slå skyn över köttet i grytan, efter varje stekomgång. Salta och peppra.
Tillsätt lök, porter, oxfond och soja, och låt grytan sjuda under lock, ca 1 timme.
Skala och skär morot och palsternacka i bitar. Tillsätt dem i grytan när 10 minuter av koktiden återstår.
Rör ner crème fraiche och redning när grytan kokat klart och köttet är mört. Smaka av med salt och peppar.
Blanda ev. ner urkärnade plommon och låt grytan koka i ytterligare 3 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar