torsdag 9 maj 2013

Tigerbanankaka

God morgon lördag, torsdag eller vilken dag det nu är. En ledig dag är det i allafall :) Solen har försvunnit så det blir nog en inne-dag med städning, bakning och middagsförberedelse. Idag ska jag göra ännu ett favorit-grilltillbehör, men det återkommer jag med senare.

I vår familj är vi väldigt petiga när det gäller bananer. De ska precis har lämnat grön-stadiet och blivit gula för att vi ska äta dem. Då förstår ni att bananerna oftast blir kvar i fruktskålen eftersom ingen vill äta dem om de har fått ligga nån timma dag för länge. Men istället för att slänga dem låter jag dem ligga nån vecka extra så att de blir riktigt svarta (i skalet) och mjuka för det är då de är som bäst till bakning.
Tigerbanankaka
200 g smör eller margarin
2,5 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 msk kakao
2 mogna bananer
kokosflingor till formen

Smörj en form och strö med kokosflingor.
Vispa smör och socker fluffigt. 
Rör ner äggen ett i taget. 
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten, tillsätt mjölken. 
Vänd runt till en slät smet. 
Blanda halva smeten med kakao och andra halvan med mosad banan. 
Fyll formen med ljus och mörk smet och blanda lite så det blir ett snyggt mönster.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 40 min.



Banankakor blir så mycket saftigare och godare än vanliga sockerkakor. Min absoluta favorit-banankaka hittar du här, med lite mörk choklad i smeten så är den nog oslagbar. Men den här tigerbanankakan var inte så dum den heller och kommer strax efter på min banankakelista.

Att använda kokos istället för ströbröd till formen ger en extra smak till kakan och ett litet knep jag tar till lite då och då.

Första tekoppen är redan avklarad och nu är det strax dags att duka fram frukost. Undra om jag ska fixa en "hotellfrukost" och väcka Olivia. Det är bästa enda sättet att få liv i Olivia i vettig morgontid. Det är svårt att förstå att hon alltid vaknade vid 5-6-tiden när hon var liten. Inte kunde jag då tro att hon skulle bli en riktig morgontröttis.

1 kommentar: