lördag 31 maj 2014

Försommarfesten - Buffématen

När välkomstdrinken var uppdrucken och snittarna uppätna dukade jag upp buffén med många av mina favoriter och några nyheter. Jag älskar fina uppläggningsfat, skålar och formar men för att minimera disk och tråkigt jobb (som är det värsta jag vet) tycker jag det är helt ok att även använda sig av engångsprodukter. Bra mix är bäst!


Buffébordet
marinerad rostbiff på ruccolabädd
libanesisk kyckling på ruccolabädd




matgryner


tomat-, gurk- och paprikamix
mango- och avokadosalsa
nektarin- och tomatsalsa
oliver
het vitlökssås
balsamicoyoghurt
citronvinägrett
fetaostsås med soltorkade tomater


kex
grissini


Till denna buffémat bjöd jag på bästa röda buffévinet - Ruby Zin. Alla mmm:ade när de drack och tyckte det var ett riktigt gott vin. Extra kul att det är bra för allergiker då det innehåller mindre histamin och taniner. Här har jag skrivit om vinet tidigare. På en försommarfest måste man så klart även ha ett rosévin - ingen sommar utan rosé. Igår bjöd jag på Côtes du Rhône Rosé, som jag även drack här. Där har ni två bra vintips att lägga på minnet inför sommarens bufféer.

Isak vek servetterna så fint till en bestick-ficka. Den vikningen kommer vi använda oss av fler gånger.

För att få koncentrera mig på det jag tycker är roligast - matlagning - kändes det skönt att jag slapp tvätta och stryka en stor duk som aldrig blir tillräckligt slät o fin. Istället använde jag mig av en vit duk med en turkosblommig löpare/vepa och matchande servetter. Har ni provat dessa produkter som känns mer som tyg än papper, långt ifrån de gamla pappersdukarna jag är van vid. Jag kommer definitivt använda mig av de igen. Rulla ut och klipp! Helt i min smak (slö som jag är) :)

Försommarfesten - Välkomstdrinken

Igår bjöd jag in några nya och gamla tjejkompisar på en försommarfest. Regnet öste ner utomhus men vi hade det varmt, mysigt och trevligt inne.

Som välkomstdrink bjöd jag så klart på min nya favoritdrink Aperol Spritz. Det blir så härlig orange färg som lyser upp vilken fest som helst :) För att minimera disken använde jag champagneglas i plast, glasen hade en fin metallkant och alla blev förvånade att det faktiskt var plast. Bästa betyget!


Drinktilltugg
ostchips
oliver
grissini


Visst kommer ni ihåg hur man gör en Aperol Spritz? 3-2-1
Jag använde mitt nya favoritbubbel med namnet man inte glömmer - Ferrari Brut. 
I brist på en Ferrari-bil dricker jag vinet istället.


Eftersom de jag bjöd in inte kände varandra kändes det bra att ha en välkomstdrink med tilltugg och mingel istället för en "sittande förrätt" på så sätt kommer snacket igång enklare.

Tidig morgon och sen kväll

Klockan är över midnatt och jag borde gå och lägga mig. Det har varit en lång dag med uppstigning alldeles för tidigt, redan vid sex, trots att det är en ledig dag. Inte likt oss. Jag hoppas på en längre sovmorgon imorgon.


Kvällen har jag tillbringat med en massa nya och gamla tjejkompis som precis har gått hem. Vi har surrat, ätit och druckit i flera timmar och haft himla trevligt. Jag hoppas alla är lika nöjda med kvällen som jag är.

Mer bilder kommer de närmaste dagarna, jag har en massa nya recept att delge er. Dessutom tänkte jag komma med en del små tips inför kommande student-, examens- och midsommarfester. Men nu ska jag först sova i några timmar...

fredag 30 maj 2014

Dukat med Duni

En och halvtimme kvar till gästerna kommer och jag är lugn och har allt under kontroll. Jag måste ha glömt nå! För så här mycket tid brukar jag inte ha tillgodo. Fast det är en del saker som måste göras precis innan gästerna kommer så när de väl är på ingång är jag nog uppstressad och allt är som vanlig igen :)


Jag fick hjälp av Isak att vika servetterna så fint och samtidigt blev det en bra förvaring till besticken. Servettvikningen hittade han på Duni.se där vi även hittade de fina dukarna och servetterna som känns mer som tyg än papper. Underbart att slippa stryka dukar, bara rulla ut och klippa. I love it! Och ser ni hur snyggt jag matchar servetterna och löparen?

Nu är det dags för #matrofest

torsdag 29 maj 2014

Pajverkstad

Här bakas det paj för fullt till morgondagens buffé, men jag har gjort det lätt för mig genom att använda färdig pajdeg. Oftast tycker jag om att göra allt från grunden men ibland tar även jag genvägar. Speciellt när det är buffédags är det nog mycket mat som ska göras så då är det skönt att slippa några tidskrävande moment. Jag som hatar att städa tycker att största vinsten är att man slipper diska degbunken.


Har ni provat pajdegen från PopBakery? Jag har aldrig testat den tidigare så jag hoppas det blir gott. Deras pizzadeg och smördeg har jag provat och dem tycker jag om så jag har höga förväntningar även på pajdegen. Provsmakning blir i morgon! Jag är i alla fall väldigt imponerad över hur enkelt det var, inget kladd, inget mjöl, bara rulla ut och nagga.

Nu ska jag ta en liten lunchpaus ute i solen innan vi ska cykla iväg till Tunavallen där vi har ett kioskpass i ett par timmar. Man får ställa upp på lite allt möjligt när man är en idrottsförälder.

onsdag 28 maj 2014

Utgrävning

Solen skiner och det är långhelg! 

Hoppas solen fortsätter lysa över oss hela helgen. Fast eftersom jag ska ha fest på fredag med buffémat lär jag tillbringa mesta tiden i köket ändå. Dessutom har vi grävt upp halva tomten och man är inte så sugen att vara ute i en jordhög. Men man blir ändå lite gladare när solen är framme.


Snart hoppas jag har vi en stor och fin altan här istället. Men först ska det markisoleras och fixas lite, innan själva altanbygget kan påbörjas. Gissa om jag längtar?!


Gräsmattan förstörs en del när man använder traktor. Men det är det värt för det går ju så otroligt fort.
Vi har inte så fin utsikt just nu! 

tisdag 27 maj 2014

Törstsläckare efter en jobbig dag

Puuh äntligen får jag sitta ner ett tag. Jag och Isak har städat hela kvällen, eller plockat grejer är nog ett bättre ord. Tänk så mycket som kan ligga så fel och som fortfarande ligger fel. Vilken tur att jag hade lite god dryck att muta Isak med.

Aloe Vera har jag alltid haft en förkärlek till, både att använda till hudkrämer och att dricka. Det här var första gången jag provade Nobes sortiment…och jag blev inte besviken.

Vitamin Well har alltid varit en storfavorit bland drycker hemma hos oss och nu har det kommit en ny smak, rabarber/jordgubb. Hur gott låter inte det? Det är ju en favoritkombination hos mig som jag använder både i paj och sylt.


NOBE aloe vera, som lanserades i januari 2014, utökar sortimentet med två nya smaker lagom till sommaren. NOBE aloe vera Kokos, NOBE aloe vera Citron ett sockerfritt alternativ som kommer i originalsmaken druva. Precis som NOBEs övriga sortiment innehåller dryckerna 50% aloe vera samt enbart naturliga smaker och färger. Dryckerna innehåller inga konserveringsmedel. NOBE aloe vera har på kort tid blivit enormt populära i Sverige.


Sommarens nyhet från Vitamin Well finns bara i ett begränsat antal över sommaren och heter Limited Edition Hydrate. Hydrate smakar rabarber/jordgubb och innehåller bland annat zink, C- och B-vitaminer, som ger kroppen lite extra stöd att bibehålla hud och hår i normalt skick trots sol och salta bad. Alla Vitamin Wells produkter utvecklas och tillverkas i Sverige.

måndag 26 maj 2014

Dajmsnittar

Åh vad jag blir avundsjuk när jag läser om det fina vädret i södra Sverige. Här har vi kallt och blåsigt, känns som det är höst. Usch, usch, usch. De har lovat bättre väder framåt helgen men jag vet inte om jag vågar hoppas på det. Det enda positiva med bristen på värme är att jag inte behöver sakna vår altan som är riven i väntan på den nya.

Idag drog jag fram bakingredienserna för att baka dajmsnittar, dvs kolasnittar med dajm. Jag tycker jag ser dem överallt och självklart var jag också tvungen provbaka en omgång.


Dajmsnittar
200 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl sirap
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2,5 tsk vaniljsocker
1 dubbeldajm

Rör ihop smör, socker och sirap i en bunke.
Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smörblandningen.
Finhacka en av dajmbitarna och arbeta in även den i degen.
Forma degen till 4 rullar och lägg på två bakplåtspappersklädda plåtar.
Platta dem till längder.
Hacka den kvarvarande dajmbiten och strö över längderna.
Grädda längderna i mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter. 
Skär dem i bitar medan de ännu är varma.

Goda och spröda men ändå lite sega kakor, som inte smakar så mycket dajm som jag hade hoppats. Jag fick även godkänt av Isaks kompisar som fick provsmaka några kakor. Vill man ha dem segare så gräddar man dem lite kortare tid och vill man ha dem spröda rakt igenom så låter man dem stå kvar i ugnen lite längre.

Loppi Blogbag Sommar

Nu har jag än en gång fått prova lite nya produkter. Tack Loppi!


Det som blev populärast här hemma var Brun-utan-sol-moussen från Apoliva som vi var flera som kastade oss över. I brist på sol o värme känns det som ett bra alternativ. För våra, framför allt barnens, känsliga hudar var det perfekt med en shower gel från Neutral, fri från parabener, färgämnen, parfym och andra tillsatsämnen.

Vitamingodiset från Yves Rocher utan gelatin, konserveringsmedel, färgämnen och sötningsmedel, ser så goda ut men jag har inte provsmakat dem ännu. Men snart… Att ingefära är bra mot illamående och åksjuka är inget nytt. När jag var gravid med Olivia mådde jag illa hela graviditeten och många tipsade om ingefära och jag drack en hel del ingefära-te. Nu finns det ingefära-tabletter från Acrilex som hjälper mot åksjuka utan att ge dåsigheten som vanlig åksjukemedicinen ger. De här ska åksjuka Olivia definitivt få prova tillsammans med sina åksjukeband, så kan vi kanske strunta i medicinen.

Från Ullmax fick jag sockar med bambu som inte tar åt sig doft och transporterar fukten. Den har jag hört talas om så det ska bli spännande att prova. Vattenflaskan lär komma till användning rätt snart. Vi är storförbrukare av vattenflaskor. 3D-äventyret Walking with dinosaurs har jag hört en hel del om så den ska vi se snart.

söndag 25 maj 2014

Fingrillad röding

Valvaka på tv:n, jag i soffan och tekoppen på bordet. Det kan nog bli en bra kväll det här.

Till middag i dag grillade vi fjällröding som vi åt med kokt potatis, sallad och en örtsås. Perfekt mors-dag-middag! Leif var så nöjd med hur han lyckades få så fina grillränder på rödingarna så för en gångs skull var det han som påminde om att jag måste fotografera maten :)

Fina grillränder på fjällrödingen

Vi har en kortvecka framför oss så det blir ingen veckomatsedel ikväll. Dessutom blir vi en minifamilj med bara jag, Ida och Isak hemma i början av veckan. Olivia åker till kusinerna i Kungsbacka med mormor och kommer hem först på lördagkväll. Leif åker till Svappavaara för att jobba, som vanligt, men kommer hem redan på onsdag.

God örtsås till rödingen. 

Jag har ingen hel arbetsvecka kvar innan sommarsemestern. Känns lite konstigt men ganska skönt. Och jag har nog inte förstått att det är juni redan om en vecka och skolavslutning om drygt 2 veckor. Jag tror vi är klara med examenskläder till alla barnen dessutom och det känns väldigt skönt.

Vilken söndag

Mors dag och valdag! 
Ni glömmer väl inte att gå och rösta idag. Viktigt, viktigt!

Jag skulle aldrig strunta i att rösta, tänk viken tur vi har som har den rättigheten. Att fira mors dag är jag däremot inte lika duktig på. Vi får se hur fort tiden rusar iväg när vi sätter igång med "projekt storstädning", men jag hoppas att jag i alla fall hinner baka en rabarberpaj idag.


Nu är frukosten bortdukad och jag sitter o fördriver tiden en aning för att slippa börja städa. Men vem lurar jag? Sakerna lär ju inte plockas bort av sig själv, så det är väl lika bra att sätta igång så det blir gjort. För det är ju så underbart när det väl är städat o fint och sååå jobbigt är det ju egentligen inte. 

Ha en bra söndag så hörs vi lite senare. Förhoppningsvis med ett rabarberpaj-recept.

lördag 24 maj 2014

Kräftmiddag

Lördagkvällen är här och vi har hunnit med rätt mycket i dag. Jag och tjejerna började med att åka in till stan och leta lite kläder. Vi kom hem med rätt många påsar så jag är nöjd. Sen var det fort hem och slänga i sig lite mat innan det var dags att åka till Isaks fotbollsmatch. Tyvärr förlorade de, så det var ingen glad kille.


Till middag hade vi planerat kräftor och jag blev så sugen på hemmabakade baguetter så jag satte en deg på jäsning på en gång vi kom hem från fotbollen, så att inte middagen skulle bli alltför sent. När baguetterna var färdiggräddade dukade vi fram kräftor, räkor, aioli, avokado, gurka, körsbärstomater och baguetterna så klart.

Nu är det snart dags för lördagsefterrätten - jordgubbar! Tyvärr är de Belgiska, men den jag nyss provsmakade var bättre än de vi har ätit tidigare i år, men inte slår dem de svenska. Åh vad jag längtar tills vi kan plocka i vårt egna land.

Tacobiffar i ugn

God morgon! 

Tänkte ge er ett middagstips så här på lördagmorgonen. Vi har precis stigit upp och jag tänkte snart duka upp en god helgfrukost med extra allt. Det var länge sedan vi hade en sån frukost men nu känner jag att det är dags igen. Tyvärr har vi inget hembakat bröd, det var evigheter sen jag bakade matbröd, måste nog ta tag i det och baka nå gott. Nästa helg är det ju en långhelg med många långa frukostar.


Tacobiffar
1 kg köttfärs
1 påse tacokrydda (eller gör egen)
1 tsk chilipeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
0,5-1 dl tacossås

Blanda ihop köttfärsen med kryddorna.
Forma till biffar.
Lägg i en smord långpanna och stek ca 15 minuter i 225 grader. 
Tiden beror lite på hur stora biffar du gör.

Det blir en populär smak på biffarna som barnen åt med god aptit. För enkelhetens skull och för att slippa stå i allt stekos så steker jag biffarna i ugnen. Det är så himla smidigt och så gör jag alltid med köttbullar också.

Vi åt biffarna till pasta den här gången men de är även goda till potatis och brunsås. Jag gjorde biffarna nån dag i förväg när jag hade mer tid och sen värmde jag dem på spisen i en sås gjorde på grädde och tacosås. Den såsen blev jättegod och passade perfekt.

fredag 23 maj 2014

After Work med jobbet

Åh vad jag älskar att sitta hemma i soffan med en stor kopp te. Jag har varit på en jobb-After Work med god mat o dryck och trevligt sällskap, men nog är det ändå nå speciellt med att sitta hemma i soffan med en kopp te.


Vi började med ett glas rosé på uteserveringen, tyvärr saknade vi solen. Men det var ändå härligt att sitta vid vattnet och känna att sommaren snart är här. När vinet var uppdrucket gick vi in och åt en god buffé med lufttorkad skinka, kycklingspett, sallad, potatissallad, surdegsbaguette, räkröra och mycket annat gott. Ni vet ju hur mycket jag älskar bufféer och jag fick lite inspiration till nästa fredag då jag ska bjuda på buffémat.


Jag orkade inte dra med mig kameran till jobbet och sen vidare på AWn så ni får ursäkta de tråkiga mobilbilderna.

torsdag 22 maj 2014

Sponsrad video: LIDLs Fördomsturné

Jag tror de flesta av oss har haft fördomar om Lidl, eller hur? Så billig mat kan väl inte vara bra?! Men efter deras reklamfilm om restaurangen Dill ändrade i alla fall jag lite uppfattning (utan att ha provat deras produkter). Det kanske visar hur lättlurad jag är, men jag tyckte att den kampanjen var riktigt rolig och tänkvärd. Visst kommer ni ihåg den? Det var under hösten 2013 som Lidl öppnade pop up-restaurangen DILL som lagade mat enbart med råvaror från Lidl (fast det visste ingen just då). Restaurangen var öppen under tre veckor och blev en av Stockholms hetaste.

För att ge fler människor möjlighet att upptäcka Lidls sortiment ger de sig nu ut på en turné. Restaurang DILL byter skepnad till 3 mobila 40 fots containers med mysig inredning och även denna gång gästas köket av en stjärnkock – Angela Hartnett. Hon upptäcktes av Gordon Ramsay och är flerfaldigt prisbelönad och driver  fyra framgångsrika restauranger i London. Tyvärr kommer de inte till Luleå, utan Umeå är närmaste stad de besöker. Det hade varit så roligt…och gott…att prova Angelas grillmeny. Vi får kanske ta oss en liten utflykt.


Detta är ett sponsrat inlägg

onsdag 21 maj 2014

Prosit

I dag är det inte kul att vara en pollenallergiker. Jag blir så ledsen att jag inte kan njuta fullt ut nu när solen skiner och det äntligen är lämna-jackan-hemma-väder. Dessutom är det så vackert ute med all grönska som är på gång. Måste komma ihåg att förnya receptet på nässpray imorgon, för nu räcker det inte med bara tabletter.

I kväll var vi inbjudna till Idas klass där vi fikade och bjöds på världens bästa sång-framträdande. 
Vem tror ni sjöng högst? 


Vitt mousserande vin med snyggaste namnet är ställt på kylning, för i helgen ska det firas! 
Enda Ferrarin jag lär få prova.

Kladdkaka med cheesecake-fyllning

Finns det människor som inte tycker om kladdkaka? Stackars dem i så fall. I helgen bakade jag två liknande kladdkakor. Jag blev inte riktigt nöjd med den första så då gjorde jag en del justeringar innan jag bakade en ny och den blev mycket godare. Fast en kladdkaka blir ju aldrig dålig, man kan egentligen inte misslyckas med kladdkakor. De blir bara mer eller mindre bra.


Kladdkaka med cheesecake-fyllning
Kladdkaka
150 g smör
150 g mörk choklad
3 dl råsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
Cheesecake-fyllning
200 gr cream cheese
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
1 ägg
Till formen
kokos

Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. 
Rör ner i äggsmeten.
Rör sedan ner smör- och chokladblandningen.
Smörj och bröa formen med kokos.
Vispa ihop alla ingredienser till cheesecake-fyllningen.
Häll ett lager chokladsmet i formen.
Häll på all cheesecake-fyllning.
Häll på resten av chokladsmeten.
Grädda i 200 grader i ca 30 min. Håll koll, så den är kladdig i mitten.
Efter någon timme i kylskåp är den perfekt för då har det kladdigaste stelnat något.


Det bästa av två världar! Kladdkaka med kraftig chokladsmak och lite syrlig cheesecake-kräm. Dessutom lite god kokossmak på det så kan det inte bli fel, eller hur? "Heaven on a plate" som en provsmakare kallad den…och jag håller med.

Som oftast numera använder jag kokos istället för ströbröd till att bröa formen. Jag tycker det blir så gott när man anar lite kokossmak. Har ni provat det än?

Klickar ni här kommer ni till en massa fler kladdkake-recept, där hittar ni bl.a. ett av mina mest populära recept - den knäckiga kladdkakan utan ägg. Hur ser er favoritkladdkaka ut?

Chokladsmet, cheesecake-kräm och kokosströad form blir...
…en smarrig kladdkaka med cheesecake-fyllning

tisdag 20 maj 2014

Inget blir som planerat

Go'kväll! Hoppas ni har haft en bra dag. 
Min blev lite konstig och inte alls som jag hade planerat, men den blev ändå rätt bra till slut. 

Redan i natt kom Ida ner till mig och kunde knappt somna om för hon hade så ont i halsen. Efter lite benmassage lyckades hon dock somna om men när det var morgon och dags att stiga upp var halsontet kvar och dessutom hade hon lite problem med andningen. Så det blev en vab-dag för mig och det hade jag verkligen inte planerat in i kalendern. Men barnen går först! Tack o lov blev hon bättre under dagen så det blir skola och jobb i morgon.

Tacobiffar på rad redo att ätas någon annan dag

Till middag hade jag planerat att göra Tacobiffar och det gjorde jag också men när det var dags för middag var det ingen som var sugen på det. Så det blev en somrig gröt/fil/kräm-middag istället. Men det gör inget för nu har jag en middag färdig till nån kommande dag.

måndag 19 maj 2014

Mustig långkokt köttgryta

Åh vilken trevlig kväll jag har haft med en massa surr, mat och fika med arbetskompisar från förr. Det märks att våra barn börjar bli äldre för nu har vi tid att träffas lite nu och då, och vi är duktiga att boka in nya träffar hela tiden så att det verkligen blir av. Så var det inte för några år sedan då vi alla hade fullt upp på varsitt håll och på sin höjd hade tid med en lunch nån gång per halvår. Nästa gång vi ses är på en försommar(tjej)fest hemma hos mig som jag håller på att planera för fullt.

Igår stod en köttgryta och puttrade på spisen mest hela dan och vilken köttgryta det blev. God mat tar tid! Ibland i alla fall.


Mustig långkokt köttgryta
2 pkt bacon (à 140 g)
800 g grytbitar 
(jag använde älgkött såklart men det går säkert nästan lika bra med nöt)
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, pressade
800 g krossade tomater
0.5 l rött vin
3 st lagerblad
4 msk kalvfond
3 dl vatten
5 msk tomatpuré
1-2 msk soja
2 tsk timjan
salt
peppar
2-3 morötter, skivade

Stek kött, bacon, lök och vitlök i omgångar i en stekpanna. 
Häll över i en stor gryta
Tillsätt krossade tomater, rödvin, vatten, kalvfond, tomatpuré, soja, lagerblad och timjan.
Salta och peppra.
Låt koka ca 3 timmar på låg värme utan lock.
Späd ev. med buljong om det kokar torrt.
Tillsätt morötter ca en halvtimme innan grytan är färdig.
Servera till potatismos.

En tio-poängare som vi kommer göra fler gånger. Det blev verkligen en mustig köttgryta med god, kraftig smak och väldigt mört kött som nästan kokat sönder. Min gryta kokade nästan fyra timmar totalt sett. Det var väldigt gott med potatismos till den här köttgrytan, men det går säkert lika bra med potatis eller ris, eller varför inte ett blomkålsmos.

Matsedel v.21 maj 2014

God morgon! Det blev ingen matsedel publicerad igårkväll det kom lite rosévin emellan. Men här kommer veckans plan, som oftast blir förändrad. Men som jag tjatar om - bättre att ha en plan att förändra en ingen plan alls. Nu har jag precis ätit min standard-vardagsfrukost - en stor kopp te och två sportbrödskivor med leverpastej och en massa grönsaker. Och som vanligt äter jag vid barbordet framför både morgon-tv och datorn för att göra mig helt uppdaterad innan arbetsdagen börjar.

Jag har en spännande vecka framför mig och som ni ser äter jag på restaurang två dagar på en o samma vecka. Det hör inte vanligheterna!


Matsedel v.21 maj 2014
Må: Jag äter kinamat på stan
Ti: Ajvarkyckling och ris
On: Stekt korv och potatismos
To:Köttfärsbiffar och pasta
Fr: Jag är på AW med jobbet
Sö: Grillad lax, potatis och örtsås

söndag 18 maj 2014

Slutar som börjar

Jag avslutar helgen som jag började den - med ett glas Côtes du Rhône Rosé


Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment med art.nr 76846 och kostar 89 kr och heter alltså Côtes du Rhône Rosé 2012.

Det var första gången jag beställde vin på Systembolaget och det var väldigt smidigt, så hittar du nå intressant/gott vin i beställningssortimentet så tveka inte. Jag beställde vinet på måndagkväll och på fredag hämtade jag ut det.


Sommarens stora projekt hos oss är altanbygget och i dag revs den gamla altanen. Till helgen kommer en traktor för att ta bort gräsmattan, flytta buskar och gräva ur lite för att vi ska kunna markisolera innan det är dags för att börja bygga det nya trädäcket. Den nya altanen blir flera gånger större än den nuvarande. Men kan man få för stor altan? Ja, förutom när den ska oljas in alltså?!

Rester av en altan

En varm dag i köket

Oj vad tiden går, jag har inte hört av mig på hela dan och ser att nu är det ju snart kväll. Jag var lite orolig att värmen inte skulle orka upp till oss. Men den orkade upp, lite grann i alla fall. Det har inte varit nån sommarvärme men bra mycket varmare än vad det har varit tidigare i vår och man vågade till och med lämna jackan kvar inomhus.


Men trots solen och värmen har jag varit mycket i köket och där har det varit alldeles för varmt. Dels har jag kokat en mustig köttgryta i flera timmar och dels har jag bakat två kladdkakor. Jag har ett kladdkakeuppdrag och eftersom jag misslyckades med första försöket var jag tvungen att baka en omgång till. Så nu är hela köket ett bombnedslag med kladdiga skålar o kastruller, bakformar, pannlappar, provstickor och mycket annat. Lika bra att ta tag i det på en gång och sen ska jag sätta mig o skriva en veckomatsedel och en handlingslista.

lördag 17 maj 2014

Aperol Spritz - Sommarens drink

Det här kommer bli sommarens drink! 
Det är Italiens populäraste drink och jag förstår varför. God, läskande och otroligt vacker färg.


Aperol är en italiensk aperitif. Huvudingredienserna är pomerans, gentianarot, rabarber och kinin. Den har en klar och orange färg. Den är lite bitter i smaken och påminner därför om campari.

Enkelt recept 3-2-1!

Fläskfilé, mozzarella, tomat och basilika med pasta

Dansuppvisningen avklarad på bästa sätt, lunchen bortplockad, teet uppdrucket. Nu tror jag att jag ska lägga mig på soffan ett tag och fundera på dagens middag eller kanske sova ett tag. Leif drömmer om ny bil och vill diskutera det, men jag kan inte vara mer ointresserad. Vi måste köpa en ny bil men jag orkar inte engagera mig, det är för dyrt och för tråkigt. Fast han borde vara nöjd för jag säger "Ja nog blir den bra" åt alla bilar han visar :)

Igår när när mamma och pappa kom hem efter en vecka i värmen på Mallorca bjöd vi på en av mina favorit-pastarätter. Det här receptet finns sen tidigare men det är så gott så det bör lyftas fram för det har hamnat rejält långt bak i min receptsamling.


Fläskfilé, mozzarella, tomat och basilika med pasta
pasta, gärna tagliatelle 
fläskfilé eller fläskytterfilé
1 dl crème fraiche 
1 msk kalvfond 
2 msk vatten 
1 ask cocktailtomater 
1-2 paket mozzarella, skuren i små bitar 
1 dl färsk basilika, grovt hackad 
ev. ruccola 

Putsa fläskfilén och skär den i ca 1½ cm breda skivor. 
Banka ut skivorna något, och salta och peppra dem. 
Stek fläskfiléskivorna tills de fått fin färg på båda sidorna. 
Häll på crème fraiche, vatten och kalvfond, och låt allt puttra ihop i stekpannan. 
Lägg i de hela cocktailtomaterna i fläskfilén med såsen, så att tomaterna blir ljumma. 
Koka pastan enligt instruktioner, och låt den sedan rinna av ordentligt i ett durkslag. 
Lägg pastan i en stor form och häll fläskfiléskivorna, såsen och tomaterna över pastan. 
Lägg även i mozzarellabitarna, den hackade basilikan och ev. ruccola. 
Blanda ordentligt.


Jag serverar ruccolan på sidan om för husfridens skull, så kan de som vill ta sallad och de som inte vill kan strunta i det. Men jag rekommenderar att ni tar lite ruccola och blandar in med det övriga, antingen i skålen eller på din egen tallrik. Ruccola passar perfekt ihop med dessa smaker.

Det blir inte så mycket sås utan det ger smak och lite "kladd". Är man en sås-människa och vill ha mycket sås bör man dubbla eller kanske rent av tre-dubbla såsmängden.