lördag 4 juli 2015

Långpannebröd med havregryn

Jag brukar försöka höra av mig till er minst en gång varje dag, gärna fler. (Ni får gärna höra av er tillbaka) Men i går var jag tyst, det var Leifs första semesterdag på hemmaplan (han hade ju en veckan på Mallorca) så vi hade en del att fixa med under dagen. Bl.a köpte vi en ny utemöbel, men solen och värmen verkar ha stannat i södra Sverige så vi har inte kunnat inviga bordet och stolarna än. På kvällen sen fick vi trevligt spontanbesök så vi satt och surrade vid köksbordet fram till midnatt. Får försöka bättra mig i dag. I dag är det kalasfix som gäller för i morgon ska Ida ha kalas för sina klasskompisar med hamburgare, tårta, hinderbana, godis och en massa sol hoppas vi.

Igår vid middagstid bakade jag ett gott långpannebröd, så vi fick go'fika på kvällen. Nybakat bröd med hushållsost kan vara bland det godaste som finns.


Långpannebröd med havregryn
5 dl vatten
2 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
0,5 tsk bakpulver
4 dl rågsikt
1 tsk salt
0,5 dl honung
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl hela linfrön
ca 6-7 dl vetemjöl

Koka upp hälften av vattnet.
Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.
Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan är fingervarm.
Smula i jästen och rör tills den löst upp sig.
Blanda bakpulvret med rågsikten och tillsätt i degvätskan tillsammans med salt, honung samt fröerna.
Tillsätt lite vetemjölet i taget då det varierar mycket hur torra havregrynen och mjölerna är. 
När degen lossnar från kanterna är degen klar. (Jag använde ganska precis 6 dl)
Låt degen jäsa i 30-40 minuter.
Kavla ut degen lite och tryck ut den jämnt över hela plåten, som du smort eller lagt ett bakplåtspapper i.
Skär bröden i lagom stora bitar med en pizzaskärare, jag delade i 16 (ojämna)bitar.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Grädda i 13-14 minuter i 225 grader.
Flytta över brödet till ett galler och låt svalna under bakduk.


Oj, så luftigt och gott det här blev. Perfekt kvällsfika! Inte varje dag vi har nybakat numera, men nu ska det bli förändring på det. Så gott och så enkelt! Det här brödet fixade jag i ordning samtidigt som middagen var på gång. Hur enkelt och smidigt som helst.

Det var lika gott i dag till frukost, inte det minsta torrt som hembakat annars har en tendens att bli över en natt. Undra om jag ska baka en till omgång redan i dag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar