tisdag 30 juni 2015

Klagan

Oj vad det är synd om mig i dag!

Pga tandläkarbesöket som slutade med tom plånbok och en tand mindre i mun har jag knappt ätit eller druckit nå i dag. Vill inte riskera att få in matrester i hålet som känns som en stor krater dessutom smakar det blod i mun hela tiden så man blir ju inte så jättesugen på mat då.

Åt Drack lite fil med nygjord jordgubbssylt till middag och drack faktiskt en kopp te också. Precis när jag skulle sätta mig ute o njuta lite med min kopp te så gick solen i moln. Är det inte typiskt! Framför allt den här sommaren.


Nu sitter vi bänkade framför tv:n för att följa Sveriges U21-lag i EM-fotbollsfinalen. Spännande, spännande! Tror faktiskt jag ska försöka mig på en till kopp te och en mjukmacka också. Men först en värktablett för jag känner att den förra jag tog börjar avta nu.

Jag tror och hoppas att jag mår bättre i morgon och orkar vara gladare också!

Gravlaxröra med äpple

Nu har jag precis kommit hem från tandläkaren, en tand och flera tusen kronor fattigare. Usch vilken tid det tog att få ut den envisa visdomstanden som inte ville släppa. Tandläkaren fick kämpa rätt ordentligt och jag lär ha ont i käkarna i kväll. Nu väntar jag bara på att bedövningen ska släppa så att jag kan ta en kopp te. Är det inte typiskt att man  blir så otroligt hungrig och te-sugen när man vet att man inte får äta och dricka.

Till vår sena midsommarlunch tog jag upp gravad lax ur frysen. Tyvärr hade den nog legat där lite för länge så den var inte så himla god att äta som den var men den passade perfekt att använda till en gravlaxröra med en massa annat gott.


Gravlaxröra med äpple
100 g gravad lax
1 äpple
1-2 dl crème fraiche (lite beroende på hur fast/lös röra du vill ha)
2 msk hackad dill
salt
svartpeppar

Skär lax och äpple i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser.
Smaka av om det behöver kryddas mer.
Servera på smörstekt bröd, finn crisp eller något annat gott.

Så himla fräscht och gott med äpple i gravlaxröra. Det vanligaste är väl att man äter dessa röror till smörstekt bröd men har ni inte provat med finn crisp så tycker jag definitivt att ni ska göra det nästa gång.

Prova gärna med finn crisp
Smörstekt bröd är desto vanligare

måndag 29 juni 2015

Nya recept på gång

Ska bara skriva lite snabbt till er sen ska jag gå och lägga mig och fortsätta läsa boken jag började med på Mallorca. På semestrar läser jag jättemycket men väl hemma är det så mycket annat jag gör istället och jag glömmer bort böcker, tyvärr. Jag älskar verkligen att läsa så jag måste komma igång med läsningen igen. Ska börja med att köpa bättre sänglampor!

Dagen började jag med att göra en sommar-gravlaxröra, ett recept som ni kommer att få de närmaste dagarna. Den var verkligen fräsch och god. Jag gjorde bara en liten sats för att se om det blev gott, nu när jag vet att det blev bra gör jag nog en större sats imorgon.


På eftermiddan for jag och tjejerna o tittade på utemöbler. Nu vet jag vad jag vill ha! Få se om jag får med mig Leif på det också, vi brukar inte tycka lika :) Egentligen var det en loungemöbel jag skulle titta efter, men det var ett matbord och stolar jag hittade. Så loungemöbel-problemet kvarstår.

Sen fick jag skynda mig hem för att hinna fixa middag innan det var dags för Isaks fotbollsmatch. Dagens middag blev paj av pulled pork-rester. Ni vet väl att jag älskar att göra nya maträtter av gamla rester. Man känner sig så duktig då :) Ännu ett recept ni kommer få de närmaste dagarna.


Efter fotbollen satte jag och Olivia igång att baka. Igår misslyckades vi lite så vi var tvungna att göra ett nytt försök i dag och nu, med vissa justeringar, gick det bättre, tack o lov. Recept kommer :)


God natt, vi hörs i morgon!

Kaka med chokladhavreströssel

Den här kakan jag har bakat många gånger, smaksatt antingen med kakao eller kanel. Det är den mest populära mjuka äggfria kakan och då har jag bakat många äggfria kakor. Det är en riktig barn-kaka för jag tror att de flesta barn som har smakat denna kaka har älskat den. (Detsamma gäller de vuxna :) )


Kaka med chokladhavreströssel
Kaka
3 dl (havre)mjölk
100 gr (mjölkfritt) margarin
3 dl socker
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
Havreströssel
200 gr (mjölkfritt) margarin
2 dl socker
7 tsk kakao
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker

Kaka
Smält margarinet till kakan.
Rör ihop kakans alla ingredienser
Sätt i en smord långpanna.
Havreströssel
Smält margarinet till havreströsslet.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen
Bred fyllningen över den ogräddade kakan
Grädda i 175-200° i ca 20 min

Älskar när det är så enkelt att allergianpassa kakor. Originalreceptet (som är gammalt) innehåller ett ägg och jag har faktiskt för ett tag sen provat använda ägg i kakan men det blev ingen skillnad så då är det ju lika bra att strunta i ägget. Vill man även baka mjölkfritt, som jag ofta vill, så använder man mjölkfritt margarin och havremjölk.


Nämen vad händer ute? Molnen drar in över Luleå och skymmer solen som sken så fint i morse. Jag som inte ens har hunnit ut än, som vanligt har vi ett väldigt lugnt tempo på morgon. Då får jag väl planera om dagen lite, istället för altanhäng får det bli kökshäng. Har lite på to-do-listan som måste göras idag, bl.a. en paj och en gravlax-röra måste göras och fotograferas under dagen.

söndag 28 juni 2015

Fransk potatissallad

Det har varit en lugn och skön dag helt i min stil, jag har hunnit njuta i solen, rensa lite ogräs, bakat, kokat saft, både fikat och ätit ute på altanen och nu avslutar vi denna underbara söndag med te i soffan.

Självklart blev det grillat även i dag nu när både solen och värmen verkar ha hittat hit. Till de tunna revbensspjällen (ribs) åt vi en klassisk och god potatissallad. Den är så himla god så man kan äta bara den utan tillbehör.


Fransk potatissallad
700 g potatis
3 schalottenlökar eller 1 rödlök
0.5 dl hackad dill
1 msk vinäger
3 msk olja
1 msk vatten
2 tsk fransk senap
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm socker
2 msk kapris

Skrapa eller skala potatisen. Dela i lagom stora bitar.
Koka den i lättsaltat vatten.
Skala och skiva löken.
Rör samman vinäger, olja, vatten, senap, salt, svartpeppar och socker till en sås.
Varva den varma potatisen med lök och dill i en skål.
Häll över salladssåsen. Skaka skålen lite så att såsen når all potatis.
Ställ salladen att ta smak i ca 30 minuter i kyl.
Strö över kapris.

Jag gör många olika varianter på potatissallad under somrarna men den här klassiska med en vinägrett är nog godast ändå. Vill man kan man tillsätta olika sorters grönsaker t.ex. sugar snaps, paprika eller tomat men jag brukar oftast göra en vanlig sallad på sidan om istället. Men vad som är riktigt gott och som jag ibland brukar tillsätta det är ruccola.

Snabbfixad midsommar-lunch

Nu verkar sommaren ha kommit på allvar. Hoppas den stannar kvar lääänge.

I går blev jag så sugen på sill och gravad lax, kanske beror det på att vi var borta på midsommarafton då många av er andra åt det. Så för att fira in sommaren (eller varför man nu firar midsommar) så fixade jag i ordning en midsommarlunch i dag med de viktigaste sakerna. Det blev alltså en snabbvariant på sill-lunchen.

Jag dukade fram maten i skuggan på altanen men sen satt vi i solen och njöt av den svenska sommaren.


Snabbfixad midsommar-lunch
citrusgravad lax 
löksill
skärgårdssill
ägghalvor
knäckebröd
potatis
köttbullar
jordgubbar

Hade det varit en riktig midsommarlunch hade jag nog även haft löjrom, lax- och/eller matjesilltårta, egeninlagd sill och jordgubbstårta. Jag hade även provat ett eller flera nya spännande midsommarrecept som man blir inspirerad av på bloggar och tidningar inför midsommar.

Nu ska jag fortsätta njuta i solen innan vi ska dra igång grillen och fixa ytterligare en grillmiddag.

lördag 27 juni 2015

Jordgubbstips

Har ni haft en bra lördag? Det har jag!

Efter en mulen och grå morgon sprack det upp och blev en riktigt fin dag där vi hann med både fika och middag utomhus i solen. Till middag blev det grillat förstås, en av de sakerna Leif saknade mest när vi var utomlands :) Han trivs som bäst vid grillen med en öl i handen.

Kvantum hade riktigt billiga jordgubbar i dag, så jag köpte med mig några liter av detta goda sommarbär så att vi kan frossa. Till efterrätt blev det jordgubbar och glass (som ni redan sett på instagram @matro_sara) och jag har en laddning jordgubbssylt på gång. Men vad ska jag göra av resten? Har ni några bra tips vad man ska göra med jordgubbar? Jag funderar på att göra både chutney och sirap i morgon. Nån som har provat det redan?

En skål full med jordgubbar till efterrätt
Jordgubbsbitar som ska bli sylt

Frukostlugn

God morgon!
Är ni många som har börjat er semester i dag? En vecka efter midsommar brukar ju vara vanligt att börja sin semester. Själv har jag ju hunnit med två veckor och har flera veckor kvar.

Vad härligt det var att få sova i sin egna säng men jag vaknade alldeles för tidigt för att se till att Isak tog sig i väg på sin (efterlängtade) fotbollsmatch. Hoppas på vinst så att de tar sig vidare i cupen så att jag får se en match också. Jag har haft en lugn och skön morgon i min ensamhet och det är nästan lika mycket värt som att sova. Jag har precis avslutat min frukost framför morgontv i soffan (händer bara när jag är ensam hemma).

Frukosten bestod av några favoriter - finn crisp med hushållsost och gurka, lingongrova med skinka, ost, gurka och paprika. Dessutom några svenska jordgubbar (såå goda) och självklart en kopp te (och nu är det nog dags för kopp nummer två).


Det är mulet ute just nu men det sägs att det ska klarna upp men i dag är jag inte så väderberoende för i dag är det fullt upp med att packa upp resväskorna, tvätta, baka, fylla på kylskåp och planera kommande kalas. Ida fyller snart år och ska, som vanligt, ha två kalas - ett för kompisar och ett för släkten. Så mat, fika och aktiviteter måste funderas ut och fixas i ordning.

Ha en bra lördag så hörs vi senare!

fredag 26 juni 2015

Chokladmuffins med havregömma

Nu har vi landat hemma i Luleå efter en underbar vecka i Cala Bona på Mallorca. Hur bra vi än har haft det så är det skönt att komma hem. Fast lite bättre väder hade vi nog hoppats på, men det sägs ju att värmen är på väg. Den som väntar på nå gott…

Efter en snabb-middag hamnade vi i soffan med en god kopp chai-te med skummad mjölk (en vecka sen senast) och en chokladmuffins med havregömma. Hembakat var också nå jag längtade efter så vilken tur att jag hade nå gott i frysen.


Chokladmuffins med havregömma
Chokladmuffins
1 dl kakao
1+1 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Havregömma
75 g smör
0,5 dl socker
2 msk kakao
1,5 dl havregryn

Chokladmuffins
Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna.
Vispa smöret och resten av sockret poröst.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och kakaomjölkblandningen i smörvispet.
Häll smeten i 12 st muffinsformar till max 3/4 av formen.
Havregömma
Smält smöret.
Tag av ifrån plattan och rör ner övriga ingredienser.
Fördela massan jämnt över alla muffins.
Grädda i 175 gr i ca 18 min.

Denna chokladmuffins är så saftig och god, annars brukar jag tycka att muffins är rätt torrt och tråkigt. Ni måste prova den här varianten antingen med eller utan havregömma. Den är faktiskt god även utan havregömma, men den goda havrechokladen gör det där lilla extra. Men om man vill garnera eller ha frosting så är det bäst att bara göra en ren muffins.

onsdag 24 juni 2015

Aubergine- och mozzarellagratäng

Nu är vi tillbaka på hotellrummet för lite vila innan vi ska ut och äta. Så skönt och välbehövligt att ta det lite lugnt efter en dag i solen. Vi bloggar, läser, kollar på iPad, surrar och tar det allmänt lugnt i nån timme innan vi är redo att ge oss ut på "sta'n". I kväll ska vi på vår favoritrestaurang där vi lär äta italienskt - pizza och pasta.

Det här är ju en matblogg och inte en reseblogg så det är väl bäst att jag ger er ett recept också. En av sakerna vi saknar hemifrån är att grilla och göra goda tillbehör. Men snart är vi hemma igen och kommer kunna grilla resten av sommaren. Hoppas på riktigt grillväder resten av sommaren. Denna goda gratäng kommer vi i alla fall göra fler gånger i sommar.


Aubergine- och mozzarellagratäng
Tomatsås
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 msk olivolja
1 brk krossade tomater
1 tsk oregano eller timjan
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Stek lök och vitlök utan att de tar färg.
Blanda i övriga ingredienser till tomatsåsen och låt koka i minst 15 min.

Resten av gratängen
2 auberginer
1-2 tsk salt
olivolja
3 bollar mozzarella
röd pesto
parmesanost

Skala och skär auberginen i tunna skivor. Salta i durkslag.
Smörj en plåt, grädda skivorna i 190 grader i 20 minuter.
Sätt tomatsås i botten på en gratängform. 
Varva aubergineskivor med skivor av mozarellaosten i två lager. Bred ett lager pesto på mozarellan.
Häll på resten av tomatsåsen.
Strö parmesanost överst.
Grädda i 200 grader i 30 minuter.

Den här gratängen är ett perfekt tillbehör till grillat till exempel och man saknar verkligen inte potatis eller liknande. Smakrik, mättande och med såå goda smaker. Ibland använder jag även lite zucchini och inte bara aubergine eftersom jag älskar zucchini och försöker få med det lite nu och då i maträtterna.

Jag brukar göra dubbel sats av tomatsåsen och frysa ner hälften så går det snabbt att göra gratängen nästa gång. Eller så kan man använda tomatsåsen till pizza eller pasta, en god tomatsås har man alltid användning för.

Morgonsol

Ännu en morgon vid poolen. Det är så lugnt, skönt o vackert vid den här tiden. 

Det kommer nog bli riktigt varmt idag, för redan nu bränner solen ordentligt. Igår  var det mycket svalare på morgonen pga molnen men sen blev det kanonvarmt. Med tanke på hur varmt det är redan nu, klockan sju, kanske även jag måste tillbringa dagen i poolen idag. Kors i taket. 

tisdag 23 juni 2015

Morgonstund...

I morse när jag vaknade och övriga familjen fortfarande låg o sov smög jag ner till poolen och la mig i en solsäng med min bok. Dessutom passade jag på att ta några kort när det var i stort sätt tomt på området.

Stora poolen med hotellet i bakgrunden och till höger skymtar man poolbaren.
Barnpoolen och längre bort finns en babypool dessutom
Utsikten över havet. Så vackert!
Efter en timmes lugn o ro med min spännande bok gick jag upp på rummet och fixade frukost medan familjen vaknade till en efter en. I morse var det lite molnigt men nu verkar det spricka upp och vi är på väg ner till poolområdet igen, jag för att läsa och Ida för att bada.

måndag 22 juni 2015

Tapasdate

Nu är klockan snart elva på kvällen och jag sitter ute på balkongen i ett sommarvarmt Mallorca. Så härligt med dessa varma och mörka kvällar på balkongen med en kopp te och musik från grannhotellet. I Luleå blir det ju aldrig mörkt på sommaren så vi är inte speciellt vana med värme OCH mörkt.

I kväll har jag och Leif varit i väg själva, utan barn, på middag. Tänk att våra barn är så stora att de klarar sig själva några timmar på hotellet Vi var lite sugna att prova tapas, nu när vi är i Spanien, och för att få prova lite olika sorter och smaker gick vi på två olika restauranger längs strandpromenaden och hamnen.

Vi åt bröd, aioli, marinerade oliver, räkor i chiliolja, spenatkroketter och chorizokorvar. Allt var riktigt gott och vi var ordentligt mätta när vi promenerade hemåt. När vi kom hem var barnen fnittriga och hade haft en jättekul kväll på egen hand och det bästa av allt - utan bråk.


Nu är det nog bäst att försöka komma i säng så att vi orkar upp i morgon för att få tag i bra solstolsplatser. Vi är ju lite trötta och småslöa på morgonen i bästa semesteranda. Men det är helt otroligt vad tidigt folk är ute och bokar platser, trots att de inte dyker upp vid poolen förrän efter lunch. Lite irriterande!

Lugna dagar i solen

Hej från ett härligt Mallorca!


Nu sitter jag på balkongen igen och vi har precis ätit en snabblunch, jag och Leif ska ta en promenad längs stranden medan barnen tar en siesta. Vi gör inte speciellt mycket på dagarna…eller kvällarna, precis som jag ville ha det. Jag ville ha en veckas nedvarvning och umgås med familjen utan aktiviteter hela tiden. I går hade vi först en skön dag vid poolen och sen vid middagstid tog vi strandpromenaden till grannbyn 2 kilometer bort. Målet för promenaden var Burger King som vi visste fanns där.

Det är en jättefin strandpromenad mellan de två byarna Cala Bona och Cala Millor, med en massa restauranger och några turistaffärer men framför allt en underbar utsikt över havet. Till slut lyckades vi få några hamburgare trots att vi inte kan spanska och hon som jobbade inte kunde engelska.


Vi hann precis tillbaka till hotellet tills det var dags för den traditionella björnshowen, minidisco och Hug session med Lollo o Bernie. En rolig timme som Ida inte vill missa. När det var klart var det dags för ett kvällsdopp som också har blivit en tradition, i alla fall här på Mallorca. Poolen är nästan tom och Ida o Isak badar och kastar en boll mellan sig medan vi andra sitter o tar det lugnt på kanten.

söndag 21 juni 2015

Rabarbersmulpaj med kardemumma

Nu har jag precis ätit klart balkong-frukosten på ett sommarskönt Mallorca och vi ska snart göra oss i ordning för att gå ner till poolområdet. Vi har en underbar balkong där vi har tillbringat många måltider, älskar att äta och fika på balkongen….om det inte blir för varmt. Och det blir det inte här. På våra två senaste resor till Turkiet har vi inte alls kunnat utnyttja balkongen lika mycket.

Så mycket rabarberpaj äter vi inte här på Mallorca (men mycket annat gott), men på examensfesten bjöd jag så klart på rabarberpaj. Det här är en enkel men god variant med smak av kardemumma.


Rabarbersmulpaj med kardemumma
1 l rabarber
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl
2 tsk kardemumma
smulpaj
150 g margarin
2,25 dl havregryn
2,25 dl mjöl
0,5 socker

Skär rabarbern i centimeterstora bitar. Häll i en pajform ca 24 cm. 
Blanda ihop socker, potatismjöl och kardemumma. Strö över rabarbern.
Smält matfett i en kastrull. 
Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.
Strö smuldegen över rabarbern.
Grädda mitt i ugn i 225°C i cirka 15-20 minuter, tills smuldegen fått fin färg.
Låt svalna något innan servering.
Servera med grädde, glass och/eller vaniljsås.

Rabarberpaj är så enkelt att göra och så himla gott. Man behöver inte krångla till efterrätter så mycket mer. På senast tiden har jag ofta haft kokos i mina pajer för jag tycker att det ger så god smak. Isak är dock inte lika förtjust i det så den här gången struntade jag i kokosen. Dessutom bytte jag ut kanelen mot kardemumma. Nu i jordgubbstider är det även gott att byta ut lite rabarber mot jordgubbar i pajen.

lördag 20 juni 2015

Nötallergi på flygplan

Tidigt i går morse, på midsommarafton, lämnade vi ett soligt Luleå för att flyga till ett soligt Mallorca. Jag är alltid lite nervös för att sitta flera timmar på flyg med tanke på Idas nötallergi. Vi har ju, tyvärr, märkt att hon även påverkas när andra äter nötter och på flygplan är det ju många som vill äta nötter.


Jag sa till redan i gaten att Ida är nöt-allergisk och sen när vi klev på fick jag veta att kabin-personalen var meddelade också. Senast vi flög då struntade personalen i att meddela övriga resenärer om nötallergin och man har hört och läst många skräckhistorier om oförstående människor. De som inte själv har upplevt luftburen nötallergi har svårt att tro att det finns något sådant. Men varför skulle man inte kunna vara allergisk mot jordnötspartiklar i luften? Man är ju allergisk mot gräs, björk och en massa annat som man inte äter.

Innan vi startade så ropade de ut i kabinen att det var några med kraftig jordnötsallergi med på resan och att de inte kommer sälja nötter ombord och att om man har köpt nötter i förväg så fick man inte öppna och äta dem under flygresan. Jag blev så glad över hur tydliga de var i det meddelandet och över deras omtänksamhet och förståelse.

När det sen var dags för försäljning kom en flygvärdinna till oss och frågade om det var ok att de sålde cashewnötter. Förstår ni vad glad man blir över en sån fråga? Det visar att de förstår hur allvarligt det kan vara. När hon fick höra att Ida är lika allergisk mot cashewnötter stoppade hon all försäljning även av cashewnötter. Hon förklarade sen för oss att det var bra luft i flygplanen, många tror nog på motsatsen, och att de kan öka på cirkulationen för att ta in mer ny luft om det behövdes. Sen kollade hon med oss så vi hade med sprutor och övrig medicin med oss.


Det är sällan man möter nån som är så kunnig och förstående när det gäller nötallergi. Vilken klippa till flygvärdinna, tyvärr vet jag inte vad hon heter. Skulle alla vara som henne skulle jag aldrig vara nervös för att ha Ida i ett flygplan.

fredag 19 juni 2015

Midsommar på Mallorca

Nu börjar en lång dag lida mot sitt slut. Det märks mer än väl att jag steg upp 3.30. Klockan är inte ens tio på kvällen och det är semester men hela familjen ligger ändå i sina sängar redan. Jag ska bara skriva klart till er och sen ska jag släcka och hoppas på mer än tre timmars sömn i natt.

Efter middagen hann Ida med både minidisco och hug session med Lollo och Bernie. Lika uppskattat i år som tidigare år. 


Nu orkar jag inte hålla mig vaken längre så jag väntar tills imorgon med att berätta om flygresan och hur vi blev bemötta. 

torsdag 18 juni 2015

Testar

Jag måste testa att mobilblogga med den nya appen jag precis laddade ner. Jag tycker ju bäst om att blogga via datorn men när man är på resande fot är det smidigt att blogga från mobilen ibland.

Eftersom vi flyger till Mallorca imorgon tjuvstartade vi midsommar redan idag med en god marängtårta full med bär. 


Uppdaterat: Det verkar som jag lyckades publicera inlägget. Men bilden blev inte centrerad som jag vill ha den. Dessutom vet jag inte hur jag ska ändra storlek på den. Men såna smågrejer kan jag fixa till nästa gång jag är vid en dator. 

Spnsrad video: Svenskt Smör - Andreas Hedlunds bästa smörtips

Brukar du göra egen bearnaisesås? Det brukar inte jag. Ska jag skämmas nu?
Ja lite skäms jag faktiskt. Men jag ska bättra mig och börja göra min egen bea, för nu har jag sett hur enkelt det kan vara. Se filmen nedan så kanske du också vågar dig på att göra egen och strunta i köpesvarianten till nästa grillkväll. Dessutom får man tips på hur man räddar såsen om den skär sig. Bra att ha de tipsen till hands om man nu skulle misslyckas :)

Årets kock från 2002, Andreas Hedlund, visar sina bästa tips med Svenskt Smör. Här kan du lära dig allt du behöver för att lyckas med din bearnaisesås, att skira smör eller att rädda såsen när den skurit sig. Andreas Hedlund berättar också om sina smarta knep för att bryna smör och göra eget kryddsmör.


Sponsrat inlägg


onsdag 17 juni 2015

Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka

I dag fick vi äntligen lite sol och värme!
Efter lunch sprack det upp och blev riktigt varmt och skönt, nu finns det hopp om sommar. Middagen satt vi så självklart ute och åt, som vi har längtat. Men kring åtta när solen försvann från altanen blev det alldeles för kallt för att sitta ute, men några timmars altanhäng hann vi med :)

Bruschetta behöver inte bara vara med tomat och basilika, som jag visade er i morse. Bruschetta med lite syrlig kronärtskockskräm och salt skinka är ett perfekt tillbehör till fördrinken, som en förrätt eller på ett buffébord. Vi hade den till välkomstdrinken på examensfesten i fredags.


Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka
4 skivor lantbröd eller 8 snedskurna skivor baguette
0,5 dl olivolja
kronärtskockskräm (recept, se nedan)
8 skivor lufttorkad skinka

Pensla lite olivolja på brödskivorna.
Grilla dem i övre delen av ugnen i 250°C eller rosta dem gyllenbruna i en stekpanna.
Toppa med en klick kronärtskockskräm och lufttorkad skinka.

Kronärtskockskräm
1 burk kronärtskockshjärtan, avrunna och väl sköljda
0,5 kruka oregano
2-3 msk olivolja
lite färskpressad citron
flingsalt
nymalen svartpeppar

Mixa kronärtskockshjärtan och oregano med en stavmixer.
Mixa och tillsätt lite försiktigt olivoljan. Kör till en jämn kräm.
Krydda med citron, salt och peppar.

Ännu en bruschetta helt i min smak. Alltså dessa smaker - de är helt underbara. Krämen som blir över kan man använda som en kall sås till kött eller som dip till grissinis. Eller göra en annan förrätt nån annan dag genom att rulla in krämen i lufttorkad skinka. Mums.

Bruschetta med tomat och basilika

När jag skjutsade Ida till fotbollsskolan i morse stannade jag kvar en stund för att få se lite fotbollsövningar. Dagens första övning var överstegsfint som Ida klarade galant. Kanske berodde det på att hon lyssnade på instruktionerna. Vissa av de 8-åriga tjejerna hade lite svårare för att lyssna och höll hellre på att svamla med varandra. Stackars ledare. Trots att solen sken och jag hade en sommar-dunjacka på mig var jag alldeles frusen efter en halvtimme. Är detta sommar? Nu ska det bli extra gott med en värmande kopp te.

I fredags på Olivias examensfest gjorde jag bruschetta till välkomstdrinken (vit sangria). De som blev kvar serverade jag sen till maten, perfekt med drink-tilltugg som sen även passar till maten.


Bruschetta med tomat och basilika
4 skivor lantbröd eller 8 snedskurna skivor baguette
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
4 tomater
0,5 kruka basilika
salt och svartpeppar

Skölj och skär tomaterna i små tärningar. Strimla basilikan och blanda ihop med tomaterna.
Ringla över några droppar av (inte all) olivoljan och smaka av med salt och peppar.
Pensla lite olivolja på brödskivorna.
Grilla dem i övre delen av ugnen i 250°C eller rosta dem gyllenbruna i en stekpanna.
Gnid in ena sidan av det varma brödet med vitlök, genom att skära av toppen på en vitlöksklyfta och dra den fram och tillbaka på brödet.
Fördela tomatblandningen på de nyrostade brödskivorna.

Jag gjorde jättemånga bruschettas så jag struntade i att gnida dem med vitlök den här gången - allt för att vinna tid. Jag la snedskurna baguetter på en plåt, penslade med olivolja och grillade dem i ugnen.

Alltså det här är så gott i sen enkelhet. Men dessa smaker är ju såå goda så det behöver inte krånglas till.

tisdag 16 juni 2015

Citron- och honungsmarinerad fläskfilé med rosmarin

Oj vad dagarna går fort nu, jag hinner knappt med. Nu har jag bara två dagar på mig att fixa allt som ska fixas inför vår resa. Kan inte fatta att vi åker så snart. Nu är i alla fall shorts, linnen, sandaler och badkläder framplockade, kläder vi inte har fått använda än här uppe i norr. Kan det vara kallaste juni någonsin? I fjol var det kallt, men jag tror det är kallare i år för vi har inte haft en endaste riktigt varm dag.

I morse fick ni receptet på den goda basilikapotatisen, ett perfekt tillbehör till det här kalla köttet.


Citron- och honungsmarinerad fläskfilé med rosmarin
1 st fläskfilé, (ca 500 g)
2 krm svartpeppar
1 msk rosmarin, gärna hackad färsk (eller 1 tsk torkad)
Marinad
citron, rivet skal av 0,5 citron + 2 msk pressad saft
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk honung
2 tsk salt

Peppra och bryn fläskfiléerna runt om i panna på spisen.
Lägg dem i ugnssäker form och klappa in rosmarin. 
Ugnstek i 125° till innertemperaturen är 67°, ca 30-35 min.
Blanda marinaden i en plastpåse. Lägg det varma köttet i påsen.
Marinera i 1-2 dygn i kylen.
Skiva köttet och servera det kallt tillsammans med goda tillbehör.

En god och fräsch smak som passar perfekt på ett buffébord. När man har många gäster är det perfekt att servera kallt kött som man har gjort klart nån dag i förväg. Köttet har lite tråkig färg så garnera gärna fatet med lite färg. Hade jag tänkt till lite innan hade jag lagt körsbärstomater runt om köttet, men nu hade jag inga tomater hemma. Istället fick det räcka med den gröna salladsbädden och lite balsamicokräm på köttet.

Jag förberedde genom att steka klart köttet nån vecka i förväg, efter 1,5 dygn i kylskåp med marinaden frös jag ner köttet liggandes marinaden. Två dagar före festen la jag köttet i kylskåpet så att det fick tina långsamt. Dagen före festen hällde jag bort marinaden och skivade köttet så att det gick fort att duka fram när det var dags att äta.

Basilikapotatis

God morgon! 
Efter att ha sovit bort nästan hela gårdagen ska jag försöka hålla mig vaken lite mer i dag och stor del av dagen kommer jag hålla till i tvättstugan. Sen ska jag även börja ta fram sommarkläder, kläder som vi tyvärr inte ha behövt använda något i år. Men snart… Men nu ska Ida väckas och skjutsas i väg till fotbollsskolan.

En underbart god potatis på sommaren och på buffébord är denna potatis med smak av basilika och vinäger - två favoritsmaker för mig.


Basilikapotatis
1 kg färskpotatis
35 g basilikablad
1-2 vitlöksklyftor
0,5 dl vit balsamvinäger
1-1,5 dl olivolja
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Mixa vitlök, basilikablad, balsamvinäger och olivolja till en grön vacker sås. 
Smaka av med rikligt av flingsalt och nymalen svartpeppar.
Häll såsen över den varma potatisen och garnera ev. med några basilikablad.

Det här receptet är gammalt och jag tror att det kommer från Monica Ahlberg från början. Nu när jag skriver in receptet så ser jag att det står 35 gram basilikablad. Jag använde 35 stycken blad. Undra vad det blir i gram :) Tur att jag inte gjorde något större fel för det här blev gott trots receptmissen.

Jag gjorde i ordning potatisen kvällen innan och lät den stå i kylskåpet under natten. Innan servering tog jag fram potatisen lite i förväg så att den inte skulle vara kylskåpskall.

måndag 15 juni 2015

Trötter

Vilken dag!
Jag har varit så himla trött hela dan och jag har faktiskt hunnit med två sovstunder i soffan och nu längtar jag bara tills det blir kväll så jag får gå o lägga mig. Sena kvällar, tidiga morgnar och mycket jobb har satt sina spår. Vädret kanske gör sitt till också, det är ju inte världens mest uppiggande väder.

Till middag tog vi hand om lite rester och fixade en festmåltid. Av en baguette som blivit över fixade Olivia goda vitlöksbaguetter till förrätt. Vi hade även kvar stekta kycklingbitar och bacon i kylskåpet som jag gjorde en kyckling- och bacongryta av som serverades till pasta. Jag gjorde världens enklaste kycklinggryta, som ni hittar receptet på här.

Efter regn kommer sol

I dag känns det nästan som första semesterdagen eftersom det var fullt upp med skolavslutningarna i torsdags och fredags. I dag började även Idas fotbollsskola - i regn o rusk. Är så less detta väder. Känns bra att ha den här prognosen att se fram emot i slutet av veckan.


Leif steg upp före fyra i natt och åkte i väg på jobb, som vanligt vaknade jag till men lyckades tack o lov somna om. Men när klockan ringde halv åtta var jag såå trött så jag trodde jag hade ställt den fel, men så var det inte. Det var bara att stiga upp, fixa frukost och väcka Ida som skulle i väg på fotbollsskola. Efter lite ärenden och lunch ska jag nu slumra i soffan ett tag innan jag fortsätter med att-göra-listan.

söndag 14 juni 2015

Tomat- och hallonsallad

Efter flera dagar med matlagning och matplanering blev det ett restaurangbesök i dag. Tack för det! Skönt att slippa tänka på mat ibland. Efter en vecka med mycket matplanering blir det nu en vecka med mycket semesterplanering. Om fem dagar åker vi så det är mycket som måste handlas, fixas och packas inför vår Mallorcaresa. Eftersom vi dessutom ska låna ut huset när vi är borta måste det plockas undan och städas en hel del kommande vecka.

Vill ni ha en god sommarsallad och ett perfekt tillbehör så måste ni prova denna sallad med bland annat tomater och hallon.


Tomat- och hallonsallad
0,5-1 påse ruccola, à 70g
500 g tomater, blandade sorter och färger
olivolja
flingsalt
svartpeppar
1 mozzarellaboll
125 g färska hallon
balsamicokräm hallon
ev. färsk basilika

Skiva tomaterna tunt med vass kniv och lägg ovanpå en tunn bädd av gröna blad på ett stort fat.
Krydda med flingsalt, peppar och olivolja.
Toppa tomaterna med riven mozzarella och hallon.
Ringla över hallon-balsamicokrämen och strö ev. över basilika före servering.

Gott och annorlunda med hallon i en sallad. Sedan tidigare visste jag att ruccola, tomat och mozzarella var en perfekt kombination, nu var det kul att utöka salladen med hallon. I stressen när allt skulle dukas fram glömde jag strö över lite basilika, får försöka komma ihåg det nästa gång.

Kladdkaka med hallonmousse

Igår satt jag bänkad framför tv:n mest hela da'n för att titta på det fina bröllopet mellan prins Carl Philip och Sofia. Mitt i natten fick vi äntligen se den läckra och vackra bröllopstårtan, som jag gärna hade smakat. Att den innehöll pop rocks så att det sprakade i munnen var ju bara så läckert, vilken underbar idé.

På fredagens examensfest hade vi ingen tårta utan istället hade vi bland annat en chokladig kaka täckt med min favorithallonmousse.


Kladdkaka med hallonmousse
Kladdkaka
300 g smör
300 g mjölkchoklad
6 dl socker
6 ägg
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1,5 msk vaniljsocker
6 msk kakao

Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggsmeten.
Rör sedan ner smör- och chokladblandningen.
Smörj och bröa en form ca 25x35 cm, eller använd bakplåtspapper. 
Häll i smeten. 
Grädda i 200 grader i ca 20-30 min.
Låt kallna helt

Hallonmousse
200 gram hallon
0,5 dl gelésocker
50 g cream cheese
2 dl vispgrädde

Koka upp hallonen och mosa dem med en ballongvisp. 
Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut). 
Låt svalna.
Rör ner cream cheesen i hallonblandningen.
Vispa grädden och rör ned hallonblandningen i grädden. 
Låt stå i kylen ett tag innan användning.

Bred hallonmousse på chokladkakan.
Ställ i frysen ett tag för att kunna skära fina bitar.


Det bästa av smaker! Kladdkaka är aldrig fel och denna hallonmousse är såå god, dessutom är ju choklad och hallon en perfekt kombination. Till vår efterrättsbuffé med rosa tema blev detta så bra för en brun enkel kladdkaka hade ju inte passat på det buffébordet men täckt med ett lager rosa hallonmousse hörde den dit. Och att fira Olivia utan kladdkaka hade känts konstigt för det är inte bara jag i den här familjen som älskar choklad och kladdkakor.

lördag 13 juni 2015

Examensfest

Igår firade vi att vår stortjej har gått klart grundskolan och att de andra två också har sommarlov. Efter traditionsenligt firande i kyrkan hade vi en examensfest hemma hos oss. Kylan till trots tog vi välkomstdrinken ute på altanen innan vi flyttade in i värmen där vi fortsatte äta och dricka.


Välkomstdrink och tilltugg
alkoholfri bål
bruchetta med tomat o basilika
bruchetta med kronärtskockskräm
grissini
crostini
tapenade
oliver


Maten
honungs-och citronmarinerad fläskfilé
basilikapotatis
risonisallad
tomat- och hallonsallad

laponiabröd
brieost

citronfraiche
crème fraiche o thaichilisås
balsamicokräm vanlig och med hallon


Efterrätt
kokosmuffins med rosa frosting
kladdkaka med hallonmousse
rabarbersmulpaj
blåbär
grädde
Oatly vaniljsås

Nu har ni många goda recept att se fram emot de kommande dagarna. De kommer så fort jag hinner kolla kort, skriva recept och publicera inlägg. Nu ska jag duka fram lunch innan jag ska bänka mig i soffan för prinsbröllopet.