söndag 29 november 2009

Mamma bulldegs saffransbullar

Idag var det dags för årets första saffransbullsbakande. Ofta brukar jag hinna med två omgångar. Få se om det blir det i år med årets saffranspriser. Det här är ett nytt recept som jag har hittat i år som många anser vara det optimala saffransbulls-receptet.

Mamma bulldegs saffransbullar
50 gr jäst
150 gr riktigt smör
5 dl gammeldags mjölk
250 gr Gourmet Kesella
2 pkt saffran
2 dl vit brödsirap
0,5 tsk salt
drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
russin
ägg till pensling

Lägg russinen i blöt i en skål med vatten.
Smula jäst i en bunke.
Stöt saffran tilsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i.
Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen.).
Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt.
Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen.
Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver).
Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl. Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig.
Forma degen till lussebullar.
Låt jäsa på plåt ca 20 minuter.
Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita.
Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge.
Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.

Jag använde mjölkfritt margarin och istället för gammeldags mjölk använde jag havregrädde för att få en högre fetthalt. Eftersom Isak kan äta små mängder "tillagad" mjölk använde jag för första gången Kesella i saffransdegen, men jag tog vaniljkesella efter ett tips jag fått. Eftersom jag är lite rädd för bakpulver-smak tog jag bara nätt 2 tsk bakpulver. Jag blandade ner lite riven mandelmassa i degen också. Självklart penslade jag inte bullarna med ägg.

tisdag 24 november 2009

Kladdkaka med kanel- och kardemummafudge

Nu är det snart advent så till middag idag ska vi passa på att äta julmust-kyckling för då hinner vi med det en gång till innan julen är slut. Ida är feberfri nu, vi hoppas att det håller i sig hela dagen så att hon är redo för förskolan imorgon. Isak kom hem direkt efter skolan istället för att gå på fritids för han ville baka kanelbullar. Han var en jätteduktig bagare som fixade det mesta själv med endast lite assistans av mig.

Igår testade jag årets vinnare i kladdkake-SM. Vilken höjdare, jag förstår varför den vann. Men kardemumma är ju aldrig fel.

Kladdkaka med kanel- och kardemummafudge
Kaka
2 st ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
0,25 tsk salt
100 gram smör, smält
Fudge
1,5 dl vispgrädde
1 tsk honung
2 st kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
200 gram mjölkchoklad

1. Vispa ägg och socker.
2. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i äggvispet.
3. Smält smöret och rör ner det.
4. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter (24 cm i diameter).
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, cirka 20 minuter. Låt kallna.
6. Stöt kanelstängerna och kardemumman lätt i en mortel.
7. Koka upp grädde, honung och kryddor. Ta bort kastrullen från värmen och låt det stå och dra i 10 minuter.
8. Koka upp grädden igen och sila den över den finhackade chokladen.
9. Rör tills fudgen blir slät och bred sedan ut den på kladdkakan. Ställ in i kylen att stelna. Servera med lättvispad grädde.

måndag 23 november 2009

Thai-lax

Idag har Ida haft feber igen och jag har varit hemma med henne. Hon är tack o lov inte så jättesjuk, drygt 38 i feber och lite hosta men i övrigt frisk.

Thai-lax
600 g lax
0.5 st purjolök
1 st vitlöksklyfta
1 st röd chili
1 msk solrosolja
2 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1 st lime, saft
1 dl hackad koriander
150 g sockerärter
70 g babyspenat
salt och peppar

1. Skär laxen i tärningar. Snitta, skölj och skiva purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
2. Häll upp olja i stekpannan och fräs chili, vitlök, currypasta och purjolök. Tillsätt kokosmjölk och koka upp.
3. Rör försiktigt i koriander, sockerärter och babyspenat. Tillsätt laxtärningar och limesaft.
4. Smaka av med salt och peppar och limesaft.
5. Servera med jasminris, blandad sallad och limebitar.

Jättegod lax om man som jag tycker om kokosmjölk och stark mat. Vill man inte ha så stark mat kan man använda hälften av currypastan. Jag stekte laxtärningarna lite lätt innan jag tillsatte dem till grytan.

söndag 22 november 2009

Mangofilé

Idag hade hela familjen sovmorgon. Ida sov till 9. Undra om det nånsin har hänt tidigare?! Igår åt vi en gammal favorit. När jag och Leif nyss hade träffats åt vi Mangofilé ganska ofta, men sen fick vi mjölkallergiska barn och då blev det mer sällan.

Till lunch idag ska jag bjuda mamma och pappa på Kantarellsoppa, de har varit i Kungsbacka nästan en vecka.

Mangofilé
2-3 kycklingfiléer
1 buljongtärning
2 dl vatten
1 tsk sambal
1 msk soja
1 röd paprika i bitar
1 mangofrukt i bitar
0,5 purjolök i strimlor
2 msk mango chutney
1 brk crème fraiche

v Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek lätt.
v Tillsätt vatten, buljongtärning, sambal och soja.
v Koka i 10-15 minuter under lock.
v Tillsätt paprikan.
v Koka ytterligare 5 minuter.
v Tillsätt purjolök, mangofrukten, mango chutney och crème fraiche.
v Låt puttra i 5-10 minuter.
v Servera med ris.

Den här kycklingen är såå god, jag förstår inte varför det var så länge sedan vi åt den. Isak fick havregrädde istället för crème fraiche i sin mat för att den ska vara mjölkfri. Det går bra att använda fläskfilé istället för kyckling om man vill det.

torsdag 19 november 2009

Äggfri mjukpepparkaka med banan och choklad

Nu börjar jag ha riktigt många bra recept på äggfria mjuka kakor. Den här bakade jag i helgen och den blev så god.

Äggfri mjukpepparkaka med banan och choklad
4,5 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
4 tsk pepparkakskrydda
100 g mörk choklad
2-3 bananer
100 g smör
3 dl mjölk

Blanda alla torra ingredienser utom chokladen i en bunke.
Mosa bananerna och hacka chokladen grovt.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och blanda ihop med de torra ingredienserna.
Vänd i bananer och choklad.
Häll smeten i en smord och bröad form (ca 2 l).
Grädda i 175 grader i 45-50 minuter.
Låt kakan vila ett par minuter innan den vänds upp på bakpapperstäckt galler. Låt kallna under formen.

Jag använder så klart mjölkfritt margarin och havremjölk så att den blir både ägg- och mjölkfri. Riktig mörk choklad är också mjölkfri. Mörk blockchoklad köper jag aldrig så jag vet inte om den är mjölkfri.

tisdag 17 november 2009

Bulgarisk linssoppa

Äntligen! Den här soppan har jag hört talas om under många och långa promenader. Men först idag blev det att jag gjorde den och jag kommer definitivt att göra den fler gånger.

Bulgarisk linssoppa
2 dl röda linser
1 gul lök
1 msk olja
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
1 lagerblad
1-2 vitlöksklyftor
1 burk (ca400gr) krossade tomat
0,5 tsk socker, eller mer efter smak
0,5 tsk vitvinsvinäger
ev 2 tsk stött timjan
ev tabascostänk efter smak

Skölj linserna väl. Skala och hacka löken.
Fräs löken mjuk i olja, häll i vatten med buljongtärning, linser, paprikapulver, salt, lagerblad, pressad vitlök och tomatkross.
Koka på svag värme under lock ca 10 min.
Ta upp lagerbladet. Smaka av med socker och vinäger, ev även med tabasco och timjan.
Tycker du soppan verkar tjock, späd med mer vatten.

En god och mättande soppa. Barnen åt inte så jättemycket, men det gör de sällan när det är soppa. Den gick jättefort att tillaga trots att jag inte hade förberett nånting. Samtidigt som jag gjorde soppan värmde jag baguetter i ugnen. På mindre än en halvtimme stod middagen på bordet. Inte illa för en nyttig och god middag. Har fått tips om att det är gott med spenat i soppan. Det ska jag prova nästa gång.

söndag 15 november 2009

Hockeybullar

Idag blev det en bakdag. Började att baka en äggfri mjukpepparkaka med smak av banan och choklad. Sedan ringde mamma och ville ta med Ida på en promenad, när det var lugnt i huset passade jag på att baka hockeybullar, en bullfavorit som går ganska fort att baka. Efter middagen fortsatten bakande med Emys limpor.

Hockeybullar
Bulldeg
50 g jäst
2,5 dl mjölk
150 g smör
0,5 dl socker
2 ägg
0,5 tsk salt
9 dl mjöl
Fyllning
3 dl marsankräm (använder 3 dl mjölk och snabbmarsanpulver)
150 g smör
2 tsk vaniljsocker
strösocker

v Smält smöret, häll i mjölken och värm till ca 37°.
v Rör ut jästen med vätskan.
v Tillsätt socker, ägg, salt och mjöl.
v Blanda till en jämn och fin deg. Dela degen i två delar.
v Ena degen kavlas eller plattas ut i en långpanna.
v Bred ut marsankrämen på degen i långpannan.
v Kavla ut resten av degen.
v Blanda ihop smör och vaniljsocker. Bred detta på degen. Strö sedan på lite strösocker.
v Rulla ihop degen och skär i ca 40 bitar.
v Lägg bitarna på degen och marsankrämen i långpannan.
v Låt jäsa i 30 minuter. Pensla och strö över pärlsocker.
v Gräddas i nedre delen av ugnen i 225° i 15 minuter.
v Skär i bitar när den kallnat.

Jag använde inte ägg, istället tog jag lite mer mjölk. I vanliga fall brukar jag göra en vanlig vetedeg som inte innehåller lika mycket smör/margarin. Använde inte allt margarin till fyllning, jag tyckte att det var alldeles för mycket. Tänk på att lägga bullarna ganska glest för de jäser ihop sedan.