tisdag 31 augusti 2010

Kall äpple-curry-sås

Idag var det dags för veckans fisk och jag föväntade mig stora protester från Olivia och Isak. Men båda åt utan att klaga. Isak mutade jag innan middagen med att lova att vi skulle åka till Game och titta på spel om han åt utan gnäll. Ibland får man ta till sådana knep för att få en lugn måltid.

Barnen tycker att det är godast att mosa ihop lax och potatis med smör och äta på en hårdbrödmacka. Därför gör jag ofta lax i ugn som jag serverar med potatis och en kall sås. Oftast gör jag löjromssås, men idag provade jag en äpple-curry-sås. Har ni någon god sås som ni brukar göra till lax? Jag tar gärna emot såsförslag så jag kan variera mig.
Kall äpple-curry-sås
2 dl crème fraiche
1-2 äpplen
1 bit purjo
1 msk curry
salt o peppar

Skala och riv äpplet. Strimla purjon.
Blanda äpple, purjo, curry och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Servera till lax och potatis.

En god och annorlunda sås till fisk som gick fort att blanda ihop medans laxen var i ugnen och potatisen kokade.

måndag 30 augusti 2010

Kyckling i tomat- och vinsås

Nu har vi kommit hem efter fyra barnfria dagar i London. Som vanligt i en storstad så blir det mycket promenerande, vi har även hunnit med en del sevärdheter, shopping, pub-besök och en musikal (We will rock you). Vi har haft det jättebra men nog var det mysigt att komma hem och krama barnen.
Morgondagens lunchlåda med rester från dagens middag
Kyckling i tomat- och vinsås
3-4 kycklingfiléer
1 lök
5 soltorkade tomater
1 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
0,5 msk kycklingfond
2 dl grädde
1 dl vatten
0,5-1 tsk salvia
salt o peppar

Skär kycklingen i mindre bitar, stek den och ställ åt sidan.
Finhacka löken och stek den mjuk utan att den tar färg.
Finhacka tomaterna och tillsätt till löken tillsammans med tomatpuré och vin.
Låt sjuda utan lock tills nästan all vätska kokat in.
Tillsätt kyckling, kycklingfond, vatten, grädde och kryddor.
Koka ihop ett tag.

Vi åt pasta och sallad till kyckling och som oftast när det är pasta och kyckling tycker hela familjen om det.

torsdag 26 augusti 2010

Frysa in äpplen

Snart hoppas jag kunna sluta tjata om min förkylning som aldrig ger sig för nu har jag fått pencillin mot bihåleinflammation. Så nu hoppas jag att det vänder och att jag snart är jättefrisk.

Nu när äppelsäsongen närmar sig tänkte jag tipsa om att frysa in äpplen till äppelpaj i vinter. Skala och skär äpplena i mindre bitar innan du fryser in. De blir aningen bruna men i paj gör inte det så mycket, om man dessutom har kanel i pajen ser man inte att äpplena är bruna.

tisdag 24 augusti 2010

Äppelsaft

Nu har förkylningen börjat ge sig lite sakta, tack o lov för nu är jag less den. I dag har jag köpt äpplen för 1 kr/kg. Billigt, va? Jag provade göra äppelsaft i saftmaja. Har aldrigt gjort det förut, men med tanke på hur billiga äpplen jag köpt skulle det ju inte göra nånting om jag misslyckades. Men det blev faktiskt riktig bra och jag säger det igen - Det är så smidigt med saftmaja.
Äppelsaft i saftmaja
äpplen
150 g  socker/kg äpplen

"Montera" ihop saftmajan enligt instruktionerna.
Dela äpplena i mindre bitar, men låt skal och kärnhus vara kvar.
Varva socker och äpplen i bärbehållaren.
Ångkoka i 1 timme.
Ös upp direkt.

Den blev jättegod men lite för söt så imorgon ska jag göra en ny laddning men endast ha 100 g socker/kg äpplen. Rapport kommer! Jag hade nästan 4 kg äpplen och det blev 2 liter saft. När saften har ångkokat klart öser jag upp den i en stor rostfri kastrull och låter den svalna. Sedan häller jag den på plastflaskor och fryser in.

söndag 22 augusti 2010

Rödlökssnittar med parmaskinka

Förkylningen är inte helt borta än för mig, men jag ska nog orka med jobbet i morgon. Är jag en arbetsgivares dröm? Jag är sjuk på semestern och blir frisk lagom till det är dags för arbete.

Till mammas födelsedag gjorde jag snittar med mjukt tunnbröd, lufttorkad skinka och rödlöksröra.
Rödlökssnittar med parmaskinka
3 rödlökar
3 msk vinäger
3 msk honung
salt & peppar
12 skivor parmaskinka
4 mjuka tunnbröd

Skär rödlöken. Fräs i smör. Tillsätt vinäger, honung, salt och peppar.
Låt puttra tills vätskan är borta.
Lägg ut skinkan på tunnbröd och lägg på lökröran.
Rulla ihop och låt ligga i kyl till nästa dag.
Skär i bitar.

Jag tyckte inte det här var någon riktig höjdare trots att jag älskar snittar och plockmat. Det blev för sött av all honung. Men andra verkade tycka om dem i alla fall.

lördag 21 augusti 2010

Första höstförkylningen

Årets första höstförkylning har slagit till ordentligt. Sista sommarlovsveckan har jag tillbringat i sängen och varit rejält sjuk med feber, halsont, ont i kroppen och jätteont i örat. Ida har också varit hängig några dagar. Medans Olivia, Isak och Leif verkade klara sig med en sjukdag med halsont och feber. Nu gör jag allt för att försöka kurera mig till måndag då jag ska jobba igen och på torsdag MÅSTE jag vara frisk för då åker vi till London. Svartvinbärssaften jag gjorde har vi druckit mycket av eftersom svarta vinbär innehåller mycket c-vitamin hoppas jag att det påskyndar tillfrisknandet.

I dag hoppas jag orka laga mat så förhoppningsvis blir det något nytt recept till bloggen lite senare. Eller jag ska kanske baka lite matbröd för det är slut i frysen. Fast jag borde kanske vila. Varför är det så svårt att vila en hel dag och släppa alla måsten??

onsdag 18 augusti 2010

Mozzarellagratinerade räkor på toast

Idag är det vår bröllopsdag och det är värt att fira. Så till middag åt vi räkor, kräftor, löjrom, mozzarellagratinerade räktoasts, ost och annat gott.
Mozzarellagratinerade räkor på toast
36 räkor med skal
1 boll mozzarella
4 skivor baguette eller ciabatta
Marinad till räkor
2 msk olivolja
1 krm färsk timjan
1 krm paprikapulver
0,5 krm chilipulver
2 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 spanska pepparfrukter, finhackade
salt
Marinad till mozzarella
2 msk olivolja
0,5 krm chilipulver
svartpeppar
ca 0,5 dl persilja

Blanda ihop alla ingredienser till räk-marinaden.
Skala räkorna och lägg dem i marinaden. Låt stå i kylskåp minst 2 timmar.
Blanda ihop mozzarella-marinaden.
Skiva mozzarellan och lägg skivorna i marinaden. Låt stå i kylskåpet minst 2 timmar.
Stek brödet i smör.
Ta upp räkorna ur marinaden bryn hastigt i olivolja. Lägg räkorna på det nystekta brödet och placera mozzarellaosten ovanpå.
Gratinera i ugn (grill) i ca 200 grader i 2-3 minuter.

Det här är underbart gott. Många av mina favorit på en gång chili, räkor och mozzarella. Mums. Eftersom jag inte blir mätt av kräftor innan jag har lessnat på att skala dem var det här ett perfekt tillbehör. Den här toasten kommer nog att dyka upp som förrätt lite då och då framöver.