måndag 18 oktober 2010

Gräddsås

Nu börjar älgjakten lida mot sitt slut så frysarna börjar vara fyllda av kött. Vi har även kvar några bitar från ifjol som det börjar bli dags att äta upp. Så det kommer nog bli en hel del kötträtter framöver. Snart får vi även 1,5 lamm att ta reda på. Lamm har jag aldrig tillagat så det ska bli spännande att leta recept och försöka tillaga på bästa sätt.

Igår åt vi rostbiff av älg, potatisgratäng, sallad och gräddsås.
Gräddsås
3 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
1,5 msk fond med passande smak
1 msk soja
1 msk vinbärsgelé
ev. 1 msk vetemjöl utrört i lite vatten
salt och vitpeppar

Blanda allt i en kastrull och koka upp. Låt puttra 5 min och smaka av med salt och peppar.

En lättgjord sås med lite söt smak av gelén som hela familjen tyckte om. Olivia berömde den flera gånger. Det är en användbar sås som blir gott till det mesta, kött, köttfärsrätter, kyckling mm. Eftersom vi åt såsen till älgrostbiff den här gången använde jag viltfond. Till köttbullar eller köttfärslimpa skulle jag välja kalvfond. Svarvinbärsgelé är kanske snäppet godare att använda men jag har bara rödavinbärsgelé hemma, så självklart använde jag mig av den. Istället för grädde använde jag iMat havregrädde dessutom använde jag den laktosfria crème fraichen så att det inte skulle bli för mycket mjölk för Isak.

söndag 17 oktober 2010

Matsedel v.42 okt 2010

Kommande vecka är en stressig vecka med många kvällsaktiviteter. Få se hur många middagar vi kommer att äta tillsammans hela familjen. Jag tycker det är viktigt att försöka äta tillsammans men ibland går det inte att få ihop med alla tider att passa.

Må: Älgkebab med lingondressing
Ti: Rester
On: Våfflor
To: Spagetti och köttfärssås
Fr: Fredagsmys vid TVn
Lö: Lövbiff med ädelostsås
Sö: Köttgryta

lördag 16 oktober 2010

Kelda® Laga mat 4 %

I dag ska Isak ha kalas igen. Nu har han blivit firad i en hel vecka. I kväll ska hans kompisar komma hit och äta pizza och se film. Jag hoppas på en lugn kväll med 10 barn som sitter snällt i soffan och ser film. Men vi får väl se i kväll hur det blir med det...

Jag har fått prova Keldas nya Laga mat 4 %. Den gör maten extra lätt och härligt krämig på samma gång. Men det jag tycker är det bästa med den är att den är helt fri från konstgjorda tillsatser som till exempel aromer, färgämnen och emulgeringsmedel - till skillnad från många andra gräddprodukter med låg fetthalt.

Kanske dags att prova den redan ikväll i grytan, i pastasåsen eller i den klassiska gräddsåsen!

onsdag 13 oktober 2010

Cookies äggfria

Solen skiner lika fint i dag som för nio år sedan, den dagen Isak föddes. Till födelsedagsmiddag hade han önskat helstekt kyckling i ugn. Helst hade han förmodligen velat äta Tacos men det åt vi på hans kalas i lördags. Till middag åt vi även barnens favoritpastasallad med bara pasta, tomat och gurka dessutom gjorde jag coleslaw. Till efterrätt åt vi äggfria kladdkakemuffins.

På kalaset i lördags åt vi även äggfria cookies. Det receptet är en blandning av kolakakor och choklad- och ingefärakakor.
De bakre kakorna är cookies och de främre är kolakakor

Cookies äggfria
200 g smör
2 dl mörkt muscovadosocker
2 msk sirap
2 msk vaniljsocker
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl havregryn
200 g choklad

Blanda ihop smör och socker (enklast i en matberedare).
Tillsätt övriga ingredienser, utom choklad. Blanda ihop till en deg.
Tillsätt hackad choklad.
Forma en "limpa", lägg i kylskåp ungefär en timme. Skär sedan cm-tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 10-15 minuter i 175°

De blev inte lika goda som choklad- och ingefärakakorna, men det är inte många kakor som blir det. Men de här var betydligt enklare att göra. Jag hade hackat chokladen för stort så jag lyckades inte skära kakorna så att de höll ihop. Istället rullade jag bollar av dem som jag tryckte lite lätt på innan gräddning. De flöt ut lite grann men inte så mycket.

tisdag 12 oktober 2010

Fransk festkyckling

Idag var det minusgrader ute när vi vaknade och det låg lite lite pudersnö på marken. Som tur var hade jag tagit fram en gammal vinteroverall till Ida igår kväll så hon slipper frysa idag. Perfekt att använda gamla overaller i början på säsongen innan snön har kommit. Man vill ju helst slippa använda de nya fina för det är stor risk att det blir hål på knäna eller liknande innan snön har kommit. Måste kolla hur vi har det med vinterskor till barnen. Till Olivia har vi redan köpt ett par och Isak vet jag behöver nya men Ida har nog några hon kan ha, bara vi hittar dem i bygg-röran.
Fransk festkyckling
4 kycklingfiléer
1 gul lök, finhackad
3-4 dl matlagningsgrädde
4 vitlöksklyftor, oskalad
2 msk balsamvinäger
1,5 dl vitt vin, torrt
1,5 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap
1 hönsbuljongtärning
salt och peppar
gräslök
persilja

Stek kycklingfiléerna i smör på medelvärme tills de fått färg. Salta och peppra.
Tillsätt de oskalade vitlöksklyftorna och fräs med en stund.
Tillsätt sedan balsamvinägern och låt kycklingen ta smak av denna.
Ta bort kycklingen men låt vitlöken vara kvar, och tillsätt sedan finhackad lök, vin, tomatpuré, buljongtärning, senap och låt koka kraftigt tills hälften av vätskan har avdunstat.
Häll i grädden och koka tills såsen har tjocknat en aning.
Ta bort vitlöksklyftorna och skala dessa. Mosa vitlöken med en gaffel och lägg tillbaka moset i såsen.
Lägg i kycklingen och låt allt bli varmt.
Strö över gräslök och persilja och servera med klyftpotatis och sallad.

En vitlökssmakande god kycklinggryta. Vi vuxna tyckte att det blev en riktigt god smak på grytan, barnen tyckte dock att det smakade för mycket vitlök. Den går att förbereda mycket och det kan ju vara bra om det är stressigt vid middagen. Kycklingen kan man steka dagen före och låta den dra i balsamvinäger och såsen kan man koka ihop i förväg också. Sen är det bara att koka upp såsen på nytt och tillsätta kycklingen och låta allt blir varmt när det är dags för middag.

måndag 11 oktober 2010

Bananåkokospaj

På Isaks kalas i lördags bjöd vi bara på äggfria saker för det är ju självklart att födelsedagsbarnet måste kunna äta av allt som det bjuds på. Hade sett ett nytt och annorlunda recept på en paj med banan och kokos som jag var tvungen att prova.

Bananåkokospaj
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl vispgrädde
2 bananer
1/2 dl kokosflingor
Till dekoration
ytterligare kokos
några rader mjölkchoklad
kokosprickar
Till servering
ca 1 liter turkisk yoghurt
vaniljsocker

Rör ihop socker, mjöl och grädde till en smet. Bre ut i en rund, smord och bröad form.
Skiva bananen och tryck ner i smeten. Häll över kokosflingor.
Grädda längst ner i ugnen i 200°C 50-60 minuter. Den ska vara en aning kladdig i mitten när den är klar.
Låt svalna en stund innan du dekorerar med kokosflingor, riven mjölkchoklad och kokosprickar.
Servera med vaniljyoghurt.
Vaniljyoghurt
Rör ner lite vaniljsocker i turkisk yoghurt.

Pajen var god, men det var ingen wow-känsla. Smakade ganska mycket kokos men inte så mycket banan. Vi åt inte vaniljyoghurt till pajen eftersom vi hade både grädde och vaniljsås på fikabordet fick det räcka.

Matsedel v.41 okt 2010

Nu börjar det vara ganska kallt ute så idag måste jag leta fram lite varmare kläder. Inte helt lätt när källaren och alla förråd är en byggarbetsplats. Är hemma med Ida idag som fortfarande är lite trött och hängig, men jag hoppas hon är frisk imorgon så vi kan vara på förskola och jobb.

Matsedel v.41 okt 2010
Må: Rester
Ti: Fjällröding och potatis
On: Helstekt kyckling i ugn, Isaks födelsedagsval
To: Korvsoppa
Fr: Köttbullar, kyckling och pommes frites
Lö: Isaks födelsedagsfilmkväll med pizza
Sö: Rostbiff, potatisgratäng och gräddsås