måndag 9 maj 2011

Röd curry-kyckling med banan

Ännu en helg har passerat då vi har jobbat med huset. På lördagen hann vi med en sväng på Vårmässan också där vi beställde en ny ytterdörr. I går skruvade Leif ihop en del av inredningen till tvättstugan och la lite klinker i förrådet medan jag fortsatte rensa och kasta saker. Vi är helt otroliga på att spara på oss grejer. Men nu ska vi försöka bättra oss...hoppas jag. I går satt vi ute i solskenet och fikade äppelsmulpaj på eftermiddagen. Så härligt med lite värme.

För ovanlighetens skull grillade vi inte till middag utan vi åt en kycklinggryta som tillagas i ugnen.
Röd curry-kyckling med banan
kycklingfilé
0,5 purjolök
200 g champinjoner
0,5 msk röd currypasta
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, grovmalen
2,5 dl grädde
1 tsk curry
1 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
1-2 msk Maizena majsstärkelse
2 msk pressad apelsinsaft eller juice
2 msk kokosflingor
2 bananer

Strimla kycklingköttet, skölj och finstrimla purjolöken och skiva champinjonerna.
Bryn kycklingstrimlorna tillsammans med currypastan.
Tillsätt purjolöken och svampen och låt alltsammans fräsa i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Häll över det frästa i en smord ugnssäker form.
Rör samman grädde, curry, vatten, fond, Maizena och apelsinsaft/juice till en sås.
Fördela blandningen över kycklingen.
Rosta kokosflingorna i en torr het stekpanna och strö över kycklingen. Ställ in i mitten av ugnen i 225°C ca 15 minuter.
Skala bananerna och skär i skivor. Lägg dem ovanpå rätten och ställ in i ugnen i ytterligare 5-10 minuter.
Servera med ris och en fräsch sallad.
Skivade bananer på kycklingen
och dags för ytterligare 5-10 minuter i ugnen.
Kyckling och curry är en storfavorit hemma hos oss så det här åts det rejält mycket av. Nästa gång tar jag nog lite mer banan för det är så otroligt gott till kyckling och curry. Jag satte ingen rostad kokos i kycklinggrytan utan jag serverade det i en skål brevid.

I helgen har vi, framför allt Olivia, rivit tapeter i vårt gamla sovrum som ska bli Isaks nya rum. Det var många lager tapet och Olivia tyckte det var rätt fascinerande att se alla olika mönster och färger som har varit på väggarna tidigare.
Olivia och Ida kämpar med de gamla tapeterna som ska bort.

fredag 6 maj 2011

Nu är det Fredagsmyyys

Ikväll blir det Fredagsmys med OLWs nyhet Cheez Twisterz (låter nästan som ett dansband). Ostbågar är det snacks jag tycker bäst om, chips klarar jag att säga nej till men när det finns ostkrokar då har jag ingen karaktär.
OLWs ostbågar Cheez Doodles är Sveriges bäst säljande snacks och en älskad klassiker till fredagsmyset.  När OLW lanserar nya Cheez Twisterz så har man skruvat till den klassiska böjda formen och kryddat ordentligt med den amerikanska cheddarosten ända in i böjarna för en större smakupplevelse.

Visste du att?
· Cheez Doodles är den bäst säljande snacksartikeln i Sverige och säljer ca 7,5 miljoner påsar per år.
· Ostbågen kom till Sverige första gången 1967 och var starten på OLWs framgångsresa.
· I dag har OLW åtta stycken olika ostsnacks i flera former och smaker. Allt från runda bollar till ostbågar smaksatta med chili och där OLW Cheez Twisters är det senaste tillskottet i familjen.

Besöket på barnmottagningen gick jättebra och jag är så glad. Det är så skönt att träffa läkare som verkar kunna sin sak, att hon dessutom hade samma åsikter som mig gör ju inte saken sämre. Jag har ju inte velat kalla Idas andningsproblem för att hon har astma eftersom hon kan vara förkyld utan att andningen påverkas och vi har aldrig märkt att hon får hosta när hon anstränger sig osv. Den här läkaren sa precis det jag ville höra: Att det kanske inte är astma, den senaste "incidenten" när hon hade problem med andningen kanske var en engångsgrej. Gången innan när hon hade problem att andas blev allt bra efter att hon hade spytt upp en massa slem och det är ju inte astma. Så vi ska avvakta och se! Blir hon sämre ska vi höra av oss men vi byter inte medicin utan använder det vi har hemma tills vidare.

Curryfärsgratäng

I dag har Ida äntligen fått tid på Barnmottagningen för att utreda hennes andningsproblem. Är det astma, eller? Det känns skönt att äntligen få komma till en barnläkare. Nu kanske vi kan få rätt medicin också för att minska problemen för henne.

I går till middag gjorde jag en köttfärsgratäng. Under tiden den stod i ugnen och riset kokade på spisen hann jag göra sallad. Perfekt, för sedan var allt klart samtidigt. Jag hade tagit upp köttfäsen dagen innan och gjort i ordning köttfärsröran, så när jag kom hem från jobbet igår gick det väldigt fort att få god mat på bordet. Även om man inte har förberett så är det en ganska snabb och enkel middag att tillaga.
Curryfärsgratäng
Köttfärsröra:
500 g köttfärs
1 gul lök
1 röd paprika
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm chilipeppar
Sås:
2-3 dl crème fraiche eller grädde
1 dl chilisås
3 msk majonäs
1 msk senap
2 tsk curry
riven ost

Hacka löken, strimla paprikan.
Fräs färsen, lök och paprika. Krydda med salt, peppar och chilipulver.
Lägg färsröran i en ugnssäker form.
Blanda chilisås, crème fraiche/grädde, majonäs, senap och curry.
Häll såsen över köttfärsen.
Täck med riven ost.
Ställ in i ugnen, 225 grader i ca 15 min.
Serveras med ris och sallad.
Som vanligt på gratänger sätter jag riven ost bara på drygt halva
så att Isak kan äta utan ost.
Jag och Leif tyckte att det var jättegott. Ida tyckte att det var för starkt och Olivia tycker inte om köttfärs så hon tyckte vi skulle prova samma sås men byta ut köttfärsen mot kyckling. Vill man inte ha det så starkt kan man hoppa över chilipepparn och minska ner på curryn till 1 tsk. Jag hade ingen senap hemma så det uteslöt jag i såsen och jag använde 2,5 dl havregrädde. Jag använder lättmajonäs för den är äggfri. Den innehåller mjölk men det är så liten mängd så det går bra för Isak.

torsdag 5 maj 2011

Glasstårta med Ahlgrens bilar

Nu äntligen är vårt sovrum i källaren klart så i natt sover vi där för första gången. Efter flera års jobb är nu flera rum i källaren klara. Känns så himla bra. Helt plötsligt har vi nästan 90 kvm större hus känns det som.

För länge sedan såg jag ett recept på en glasstårta med Ahlgrens bilar och då tänkte jag på min pappa på en gång. Inte så konstigt kanske då det är hans favoritgodis, i alla fall de rosa och gröna bilarna. I söndags då vi firade pappas födelsedag var det då dags att provgöra och smaka den roliga glasstårtan.
Glasstårta med Ahlgrens bilar 14-16 bitar
4 liter vaniljglass
2 påsar Ahlgrens bilar
1 dl vatten
röd och grön hushållsfärg
maränger

Ställ vaniljglassen i rumstemperatur ca 15 min så att den blir mjuk. Fördela glassen i tre olika skålar.
Under tiden glassen mjuknar: Blanda drygt 1,5 påse bilar med vatten i en kastrull. Låt bilarna sjuda tills de har smält ihop till en tjock massa.
Vispa godissmeten slät. Låt svalna något men inte för mycket för då blir den väldigt seg och går inte att blanda med glassen.
Smaksätt glassen med 1/3 vardera av godissmeten.
Färga en del rosa och en del grön med hushållsfärg. Låt den tredje glassen vara vit.
Lägg de olikfärgade glassmetarna ovanpå varandra i kakformen (klädd med plastfolie).
Frys i 1-2 timmar.
Lossa tårtan från formen och strö över resten av bilarna och garnera med maränger runt omkring.
Jag är inte så mycket för glass så jag är ingen bra betygsättare. Jag tyckte den var roligare än god, men som sagt var jag uppskattar nog aldrig glass. Men många, framför allt barnen, verkade tycka om glastårtan. Jag använde Oatleys mjölkfria vaniljglass som tillverkas av havre.

onsdag 4 maj 2011

Marinad till lamm

Under påskhelgen grillade vi bitar av lamm. I år är det ju första gången vi har lamm i frysen och jag har aldrig tidigare tillagat lamm så jag har inte riktigt koll på alla bitar än. Vi hade en del bitar med ben som vi kom på att vi skulle grilla. Bitarna var lite stora så det tog tid att få dem klara, vi borde ha kokat dem först som man gör med tjocka revbensspjäll.
Marinad till lamm
1 kg lammkött, stek, ytterfilé eller kotlett
Marinad:
1 msk kinesisk soja
2 msk olja
2 tsk timjan
1 msk oregano
2 st smulade, lagerblad
2 krm svartpeppar
2 st vitlöksklyftor, små, pressade
1 st citronskal, rivet

Blanda samman marinaden, blanda ner köttet och låt det ligga svalt några timmar eller längre.
Grilla.

Det var en god marinad som passade bra till lammkött. Har sån dålig koll på alla lammbitar så jag vet inte vad det var för bitar vi använde till grillning. Nästa gång grillar vi förmodligen kotletter som vi känner igen.

tisdag 3 maj 2011

Citrontårta med mycket bär

Den "engelska tårtan" smakade citron, det var Lemon curd i den. Barnen var väldigt imponerade över garneringen och jag var lite stolt själv också:) Eftersom jag inte är så förtjust i grädde tycker jag om när det är mycket bär på tårtor och den här tårtan hade riktigt mycket bär på sig. Jag använde samma recept på tårtbotten som alltid fast den här gången gräddade jag den i en liten långpanna för att den skulle få en "flaggform" istället för att vara rund.

De andra smakerna jag hade till pappas kalas var en bil-glasstårta med Ahlgrens bilar och långpannebullar där toppingen smakar vanilj.
Citrontårta med mycket bär
Tårtbotten
4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)
Fyllning och garnering:
blåbär
6 dl grädde
1 burk lemon curd
hallon, blåbär eller andra bär

Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver växelvis med vattnet.
Grädda längst ner i 175° i 25-35 minuter.
Låt svalna.
Skär i tre delar.
Vispa grädden.
Blanda ordentligt lite grädde med alla lemon curd. Blanda sen ner resten av grädden.
Sätt blåbär på nedersta botten och lägg sedan lite lemon curd-grädde ovanpå blåbären.
Lägg på nästa botten och täck med lemon curd-grädde.
Lägg på översta botten och täck med lemon curd-grädde. Täck även sidorna med grädde.
Garnera med bär.

Citron och blåbär är en god kombination så därför har jag riktigt mycket blåbär på den här tårtan. Jag fyller tårtor dagen innan kalaset och sen garnerar jag samma dag som de ska ätas. När jag använder det här receptet till runda tårtor så är den enkel att dela i tre delar. Nu blev den något platt så det var lite klurigt att få till 3 bottnar, men det gick bra till slut.

söndag 1 maj 2011

Tårtkalas och kungligt bröllop i Storbritannien

Imorgon fyller pappa år men vi ska fira honom redan idag då alla är lediga. I present av mig får han tårtor och bulla. Jag har bakat tre saker med helt olika smaker. Men var och en är med en av pappas favoritsmaker. Vad det är avslöjar jag inte än, men recept kommer så småningom.

I fredags var det kungligt bröllop i Storbritannien men då hann jag inte göra någon tårta att fira med. Istället garnerade jag dagens tårta för att hedra prins William och hans Kate.
Tårta garnerad med blåbär, hallon och grädde.
Men vad är det för smak på tårtan?