torsdag 5 juli 2012

Idas våffelkalas

Bland det mysigaste jag vet är att grädda och äta våfflor utomhus. När jag var liten önskade jag mig ofta våfflor till lunch när jag fyllde år, som mamma då gräddade utomhus. Förutom att det är otroligt mysigt så slipper man allt os inomhus som det blir av att grädda våfflor. När jag nu har ett eget juli-barn så kändes det naturligt att bjuda på våffelkalas när Ida bjöd sina dagis-kompisar på 5-års-kalas. Dessutom kan det räknas både som mat och fika. Fiffigt, va?

En blivande 5-åring väntar på alla kompisar.

Idas våffelkalas
grädde
glass
strössel
chokladsås


Det blev våfflor med extra allt! Många funderade om man fick ta chokladsås på våfflorna. Självklart får man det när det är kalas, eller hur? 



Vi hade otroligt tur med vädret, det är nog sommarens bästa dag (så här långt, i alla fall). Det är rätt skönt att kunna vara ute med ett gäng 5-åringar. De roade sig med att gunga, vara på studsmattan och spela kubb. Kalaset avslutades med traditionsenlig fiskdamm, så klart.

Ida är jättenöjd med sitt kalas och alla presenter så det är en lycklig tjej som nu vilar i tv-soffan. Och när barnen är lyckliga då är jag lycklig.

Känd från tidningen

Godmorgon! Idag var vi uppe ovanligt tidigt för att vara sommarlov. Ida ska ha kalas och håller på att längta ihjäl sig tills det börjar. Vilken tur att det börjar redan kl.12. Jag var också lite pirrig i morse eftersom jag visste att jag skulle vara med i tidningen men jag visste inte hur reportaget eller bilderna skulle se ut.


När jag väl hämtar tidningen så är jag på förstasidan. Jag som inte tycker om att vara med på kort var nu "tvungen" att vara med på flera kort som skulle publiceras i tidningen och dessutom på förstasidan! Det var gratistidningen Extra som delas ut till alla hushåll i Luleå och Boden som ville ha mina bästa picnic-tips. Det var alltså därför som vi hade picnic i måndags hemma på gården.

Ni som har hängt med här ett tag och vet att jag älskar småplock och ofta har det till fredagsmiddagarna blir inte överraskade över att picnic-korgen gick i samma tema. Mer om innehållet och länkar till recepten hittar ni här.


Här kan ni läsa veckans nummer av tidningen Extra.

onsdag 4 juli 2012

Grekisk middag

I dag har vi gjort klart det sista inför Idas 5-årskalas för kompisarna imorgon. Vi har handlat glass, chokladsås, ballonger och andra viktiga saker inför ett barnkalas och vi har packat fiskdammspåsar och blåst ballonger. Nu hoppas vi att allt flyter på imorgon och att Ida blir nöjd med sitt kalas.


Dagens middag blev grillade grekiska färsspett, grekisk sallad, tzatziki och baguette som vi åt ute i solen. Nu lyser åtminstone solen men det är ingen riktig sommarvärme utan det är bara solen som värmer. Fast jag är nöjd med att vi kan sitta ute och äta igen. Men, men än har vi inte gett upp hoppet om riktigt varma och härliga dagar på stranden. Igår kväll gick Olivia och Isak ner till stranden och hade med sig kameran och när jag tömde den idag såg jag att de hade lyckats ta några riktigt bra kort.

Nu ska jag gå och sova så jag är pigg imorgon när huset invarderas av tio 5- och 6-åringar :)

tisdag 3 juli 2012

Extras picnic-korg

Visst är vi sugna på fint sommarväder och picnic nu? I går packade vi picnic-korgen full med godsaker som vi mumsade på i gröngräset (ute på gården).


Vad bör man tänka på när man planerar sin picnic-korg? Jag som älskar småplock och ofta har det som fredagsmys tycker att det är viktigt med mycket plockmat i en picnic-korg så att man kan sitta länge och njuta ute i det fina vädret. För det är ju sällan man packar picnic-korgen vid dåligt väder. Man bör även tänka på att man har med sig saker som alla tycker om för då blir picnicen så mycket roligare. Men å andra sidan kan man inte packa med sig för mycket så man inte orkar bära. Det är viktigt att tänka på att det kan bli varmt så man bör ha med sig saker som tål värme, t.ex. skagenröra är inte att rekommendera.


Extras picnic-korg
Gurkstavar
Vattenmelon
Honungsmelon
Jordgubbar
Brieost

Vaniljsockerkaka

Det här är en riktigt smarrig picnic-korg som innehåller mycket gott och plock. Om ni klickar på de olika sakerna så kommer ni till receptet.


Fotograf till alla dessa bilder är Maria Ekman

måndag 2 juli 2012

Pizzabullar med skinka

Eftersom Leif nu har kommit hem efter en jobbarvecka står det återigen grillat på kvällens meny. Till det grillade köttet äter vi en jordgubbs- och mozzarellasallad och pasta. I kväll ska jag bara vila i soffan med en bra film och inte tänka på mat, men imorgon är det dags att börja planera Idas två kommande kalas, ett på torsdag för dagis-kompisarna och ett på lördag för släktingarna. Dessutom måste vi komma på vad vi ska köpa i 5-årspresent till vår lill-tjej som har allt. Med två storasyskon är det inte mycket som saknas.

I dag har det varit en spännande dag med en god picnic-korg med bl.a pizzabullar. Men mer om det kommer senare.
Pizzabullar med skinka
Deg:
25g jäst
2,5 dl vatten (37°)
0,5 dl rapsolja
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
1,5 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
Fyllning:
1 burk färdig tomatsås eller hemmagjord
1 pkt rökt skinka eller bacon
2 dl riven Västerbottensost
oregano

Rör ut jästen i vattnet. Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg. 

Låt jäsa ca 30 min. 
Kavla ut degen till en rektangel. 
Bred på tomatsås. Sprid ut tärnad skinka eller stekt bacon. Smula över oregano. Strö över osten och rulla ihop.
Skär i bitar och lägg i bullformar. Jäs ytterligare 30 minuter. 
Strö lite extra ost över bullarna innan du gräddar dem i 250° ca 8-10 minuter.
Perfekt att ha pizzabullar i frysen för att kunna ta upp till lunch eller ta med på picnic. Jag gjorde även tacopizzabullar vid samma tillfällen men de här med skinka blev populärare. Även hos Isak som älskar tacos.

söndag 1 juli 2012

Tacopizzabullar

Igår var vi på stugfest i mina kusiners stuga. Det var exakt 50 år sedan mina kusiners föräldrar köpte tomten som de sen byggde sin sommarstuga på. I den sommarstugan har vi tillbringat många härliga sommarlovsdagar genom åren så det var kul att få vara med att fira. Tyvärr ville inte vädret vara med oss. Det är inte många dagar per sommar som det regnar i Luleå men igår då öste regnet ner nästan hela da'n. De hade fixat ett stort tält och gasolvärmare men det blev ändå lite kyligt så idag har jag ont i halsen och känner mig lite febrig. Men det går nog över på nån dag bara jag får vila.

Till morgondagens picnic och dagens lunch gjorde jag två sorters pizzabullar. Dels gjorde jag en variant med skinka och dels en med tacoköttfärs som blev över när vi åt tacos för nån dag sedan.
Tacopizzabullar
Pizzadeg:
25g jäst
2 ½ dl vatten (37°)
½ dl rapsolja
½ tsk salt
½ tsk socker
1 ½ dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl

Fyllning:
tomatsås
tacosås
tacoköttfärs
riven ost


Rör ut jästen i vattnet. 
Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg. 
Låt jäsa ca 30 min. Kavla ut degen. 
Bred på tomatsås och tacosås. 
Sprid ut tacoköttfärs. Strö över osten och rulla ihop. 
Skär i bitar och lägg i bullformar. 
Jäs ytterligare 30 minuter. 
Strö eventuellt lite extra ost över bullarna innan du gräddar dem i 250° ca 8-10 minuter.
Perfekt att ha pizzabullar i frysen om man ska i väg på picnic eller om man vill ha en snabblunch hemma. Känns bättre att barnen äter dessa än Billys pan-pizza som annars är en favorit när de är ensamma hemma till lunch.

I dag regnar det inte men det är mulet och vi alla känner oss lite småsega så jag har lovat barnen att vi ska åka och hyra film på Hemmakväll så nu tycker de att jag ska stänga ner datorn så att vi kan åka. Då är det bäst att jag gör det!

Testa Pearl River Bridge Mushroom soya

Du har nu möjlighet att bli testpilot på Pearl River Bridge Mushroom soya. Mushroom soy är mörkare, tjockare, sötare och innehåller svampextrakt. Den lämpar sig därmed bäst i såser, grytor och för marinering av kött och kyckling.


Ansök här: http://pearlriversoya.socialgo.com/bli-testpilot