fredag 12 juni 2015

Sommarlov

Nu kommer det en kort rapport från soffan. 

Det har varit en helt underbar dag med tre skolavslutningar för mina älskade barn som nu har ett efterlängtat och välförtjänt sommarlov, tio veckor ledighet. Tre olika skolavslutningar i kyrkan hade kunnat bli tjatigt och tråkigt. Men med en helt suverän präst blir det verkligen inte tjatigt och tråkigt. Tre avslutningar och tre olika "tal", det är imponerande.

Mina hjärtan.
Solen kom fram o värmde oss ibland utanför kyrkan

När vi var klara i kyrkan och med betygsutdelning och fotografering åkte vi hem och förberedde kvällens examensfest. Jag hade hoppats på att få sitta ute för det hör till när det är skolavslutning, eller hur? Men kylan och regnet satte stopp för de planerna, men vi envisades med att ta välkomstdrink med tillhörande tilltugg ute trots att vädret försökte förstöra för oss.

Tack o lov för skyddande tak, varma jackor och filtar
Efter välkomstdrinken flyttade vi in där jag hade dukat upp en buffé med bl.a. kycklingsallad, kallskuret kött, tomat-och hallonsallad, laponiabröd, basilikapotatis och risonisallad. En utförlig meny kommer imorgon. Perfekt jobb i soffan samtidigt som man tittar på prinsbröllopet.

torsdag 11 juni 2015

Festdag på gång

Nu sitter ligger jag i soffan och väntar på att få hämta Olivia från kvällens festligheter. Skolan hon går på har som tradition att det anordnas en obligatorisk avslutningsfest för avgångsklasserna och sen måste föräldrarna hämta hem sina barn när festen är slut. Allt för att motverka att de drar ut på stan och ränner.

Jag tycker det är en riktigt bra tradition trots att det innebär att jag måste hålla mig vaken långt efter att min sovklocka har ringt.

Ett litet axplock av vad jag har gjort i dag.

Innan jag däckade i soffan var jag i köket mest hela dan för att förbereda så mycket som möjligt inför i morgon. Det blev så mysigt som jag hoppades på - jag hackade, skar, blandade, kokade, fixade, dukade och kände mig inte det minsta stressad. Hoppas det fortsätter lika lugnt i morgon.

Morgondagen börjar klockan åtta i Idas klassrum med fika innan vi promenerar till kyrkan där hennes avslutning börjar 9.45. Sen blir vi sittande i kyrkan några timmar eftersom Isaks avslutning börjar elva och Olivias klockan tolv. Sen fortsätter vi festligheterna hemma med lunch och tårta innan vi dukar fram examensbuffén. Håll tummarna för att vi får sol, lä och helt underbart väder.

Idas dressing

Ida kom hem en dag förra vecka och var väldigt bestämd att vi skulle äta hamburgare till middag. Jag förstod inte riktigt varför men till slut visade det sig att hon ville göra dressing. En dressing som hennes kompis pappa hade gjort en gång. Vi hade inga hamburgare men jag lyckades övertyga henne om att man kan ha dressing på varm korv också. Till slut nöjde hon sig med det och började plocka fram ingredienserna som hon behövde till dressingen.

Duktig tjej som fixade detta helt själv!

Mycket ketchup är gott...
Majonnäs ska det också vara...
Tillsätt senap o bostongurka och blanda runt.
Gott på korv
Mums vad gott med egengjord dressing

onsdag 10 juni 2015

Grill, rosé och semester

Vid två-tiden stämplade jag ut för sista gången på mitt nuvarande jobb och lämnade ett regnigt Boden. När jag kom till Luleå sken solen (som vanligt :) ) och det var riktigt varmt och skönt. Jag började planera för en grillmiddag med rosévin på altan och sen en härlig, solig och varm kväll. Men de planerna fick jag dock strunta i när det blåste upp till storm, blev kallt och tråkigt. Men grillmiddagen och rosévinet struntade jag inte i.


Nu ska jag vila resten av kvällen så jag är riktigt pigg i morgon då mycket står på agendan. Jag ska duka, pynta, laga mat, baka, städa, fixa presenter och komplettera lite till barnens examenskläder. En himla rolig dag hoppas jag på, bara jag lyckas hålla mig lugn och inte bli alltför stressad. Inga störningsmoment tack! Jag ska stiga upp tidigt och följa Ida till skolan och sen har jag många timmar på mig innan det är kväll.

Kebabkrydda

Om några timmar börjar min semester! 
Så härligt och skönt det ska bli, fast än dröjer det en dryg vecka tills jag är ledig. Den här veckan är det fullt upp med Olivias examensfest och nästa vecka ska allt fixas inför vår Mallorcaresa och husutlåning. Men på midsommarafton då blir det semester och ledigt. Alldeles strax ska jag sätta mig i bilen för att åka till jobbet i Boden för sista gången. Nästa gång jag ska på jobbet då cyklar jag. Vet ni hur skönt det ska bli?!

Jag fortsätter skaffa pluspoäng från barnen genom att göra god mat. I söndags var det dags för kycklingkebab med egengjord kebabkrydda.


Kebabkrydda
2 msk spiskummin
1 msk chilipeppar
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel

Blanda alla kryddor och förvara i en burk med lock.
Använd 3 msk till 1 kg kycklingfilé eller kebabkött.
Glöm inte att salta också.

God och stark kebabkrydda som jag ofta gör dubbel sats av så att jag har färdigblandat till nästa gång vi ska äta kebab.

Vi köper ofta Libabröd till det här. Har ni provat det? Det är mycket godare än de mjuka tortillabröden man använder till tacos. De är färska och mycket godare. Vi köper dem på Willys men nån gång har jag sett dem på Ica Maxi också.

Libabröd fyllt med grönsaker, kycklingkebab och kebabdressing
Färdigkryddad och stekt kyckling

tisdag 9 juni 2015

Städdag = hämtmat

I dag fanns det inte tid för matlagning så vi lyxade till det med en kebabpizza till middag. Istället för matlagning ska vi storstäda övervåningen. Inte lika kul men nödvändigt. På fredag är det dags för Olivias examensfest och då vill vi ha fint. Tyvärr ser det ju inte ut som att det kan bli en utefest, vädret tvingar oss nog till att vara inne.


Jag smet hem lite drygt en timme tidigare från jobbet och hann då vila på soffan i 5 minuter innan maten så nu orkar jag vara vaken (och städa) länge i kväll. Så himla skönt det var att få slumra lite.

Imorgon är det sista da'n på jobbet och sen ska jag vara ledig i två månader. Underbart! Undra hur det ska firas? På något sätt måste det firas för man måste ta varje tillfälle i akt att få fira - stort som smått.

måndag 8 juni 2015

Nedräkning

Nu har nedräkningen börjat på allvar!


Ni som följer min blogg har nog märkt att jag har jobbat för mycket, gnällt för mycket och varit hemma alldeles för lite. Jag hatar att gnälla så nu har jag sett till att göra något åt problemet istället. Jag har sagt upp mig från jobbet och efter en lång sommarledighet börjar jag i augusti att jobba i Luleå igen och slipper därmed pendlingen.

Idag bjöd jag på avskedsfika för det är faktiskt bara två dagar kvar att arbeta i Boden. Jippi! Inte helt överraskande var det rabarberpaj jag bjöd på. Tredje pajen på fyra dagar. Den här veckan är det full fokus på skolavslutningen och Olivias examensfest men sen ska jag ta det hyfsat lugnt och samla energi i nästan två månader.