tisdag 24 maj 2016

Genväg till kycklinggryta

Jag tycker om att laga mat från grunden, men när tid är en bristvara är jag glad att det finns genvägar.

Jag har fått prova Keldas nya grytbaser och först ut var den med Balsamico och rostad vitlök - en favorit-smakkombination för mig. Men grytbasen var lite skarp i smaken, så för att mjuka upp smakerna tillsatte jag en skvätt grädde och då blev det en mycket godare gryta. Tips!

Jag åt vitkålspasta till kycklinggrytan. Mums!
Fast egentligen vet jag inte hur mycket tid man sparar för det mest tidskrävande är ju att skära och steka kycklingen och det slipper man inte undan. Men om man är dålig på att prova nya kryddor och smakkombinationer så är det kanske en hjälp på vägen att använda färdigkryddade grytbaser.

Burken med grytbasen.

På burken står det att man ska använda 5 hg kyckling men jag använde mycket mer och det blev inte för lite sås i förhållande till kycklingen. Så jag tror att man kan använda ett helt kilo kycklingfilé om man dessutom tillsätter lite grädde.

Jag tillsatte dessutom en burk hela champinjoner och hade jag haft mer grönsaker hemma hade jag tillsatt lite zucchini, broccoli eller minimorötter också.

måndag 23 maj 2016

Vegetarisk pasta

På måndagar är det många som väljer att äta vegetariskt, tack vare "köttfri måndag/meatfree monday". Jag försöker äta vegetariskt lite då och då, men alldeles för sällan. Jag skulle gärna äta det flera gånger i veckan men är lite dålig på att variera maten när det gäller vegetariska maträtter. Men jag ska försöka skärpa mig!

Den här vegetariska pastan som jag gjorde i går blev riktigt god i sin enkelhet. Det enkla är det goda! Och krångligare än så här behöver inte vegetarisk matlagning vara.


Vegetarisk pasta

1 zucchini
1 bit vitkål
5 champinjoner
3 morötter
olivolja
salt, peppar

Skölj och dela zucchinin i mindre bitar.
Ansa och dela champinjonerna i mindre bitar.
Skölj och strimla vitkålen.
Skala och skiva morötterna i tunna skivor.
Stek alla grönsaker i omgångar i olivolja, salta och peppra.
Blanda till sista ihop allt, värm upp. 
Servera till tagliatelle och ev. thaichilisås.

Vill man äta lågkolhydrat-kost så struntar man så klart i pastan. Man kan själv välja hur man vill krydda den här rätten. Jag tycker det blir gott med thaichilisås, andra vill ha ketchup eller soja. Vad skulle du välja?


Vilken rivstart på veckan det blev. Efter min spontansemester förra veckan var det mycket att ta igen på jobbet i dag. Jag hann jobba undan en hel del men tyvärr inte allt så det lär bli lite småstressigt i morgon också. Men nästa vecka ser lugnare ut, så det finns hopp :)

Efter en veckas semester då jag inte tänkte på kosten speciellt mycket är det nu tillbaka till att äta lågkolhydratkost. Rivstart även där! Så nu ska jag ut och leta inspiration till goda maträtter utan kolhydrater. Har ni några tips?

söndag 22 maj 2016

Oreo-cupcakes

En dag i trötthetens tecken börjar lida mot sitt slut. Vi landade hemma i Luleå kring halv fyra i morse, när vi väl kom hem var jag så te-sugen så jag var tvungen ta en kopp innan jag gick o la mig. Så jag kom väl i säng kring fem-tiden och sen väcktes jag halv nio i morse. Alldeles för få sovtimmar för mig som har ett sömnbehov som ett barn :) Skönt i alla fall att det inte berodde på att jag hade varit på krogen, då hade jag nog varit en aning segare idag.

För att hålla mig vaken och för att slippa ta tag i tvättberget och det tråkiga packa-upp-väskor-jobbet så bakade jag istället. Mycket roligare! De här kakorna blev så goda så ni måste prova att baka dem. Lova det!


Oreo-cupcakes

Oreo-muffins

115 g rumstempererat smör
1,25 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
3 msk mjölk
12 oreokakor

Oreo-frosting

2,5 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
1 dl florsocker
ca 5 enkelkakor oreo

Muffins

Ställ pappersformar i en muffinsplåt för 12 muffins.
Dela på oreokakorna. Lägg en kaka med krämsida uppåt i botten på varje pappersform. 
Lägg andra halvan av kakorna i en plastpåse och smula dem till stora smulor. 
Vispa ihop smör och socker till en vit, fluffig smet. 
Vispa sedan ner äggen, ett i taget. 
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker, vänd ner i smeten. 
Rör ner mjölken.
Vänd i smulorna i smeten. 
Fyll smeten i pappersformarna, ca 2/3 fullt.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Provstickan ska vara torr när du testar.

Frosting

Vispa grädden ganska fast.
Rör ihop philadelphiaost och florsocker.
Vänd ner grädden.
Smula ca 5 enkelkakor utan kräm till små smulor.
Rör ner i smeten.
Spritsa eller bred ut Oreo-frostingen.

Oj så gott det här blev! Det blev precis så gott som jag hoppades på med en god kaka med lite crunch tack vare de stora brödsmulorna i smeten och kakan i botten. Sen en supergod frosting på det, som smakar lite som min favoritglass Häagen-Dazs Cookies & Cream. En ny favoritkaka helt klart.

När jag delade oreo-kakorna misslyckades jag med några så att de gick sönder. Men det gjorde inget för de kakorna använde jag till frostingen och barnen stod i kö att sen få äta upp alla överblivna trasiga kakor.

Kakfat i solen. I love it!

Underbart att sitta ute i solen hemma på altanen och fika go'fika. Vilken tur vi hade att vi kom hem till sol. Och björkarna och några buskar på gården har börjat slå ut så det är så grönt och vackert överallt. Det har verkligen hänt en hel del på den här veckan vi har varit borta.

Fin undersida, tack vare....
...att man läggen en halv oreokaka i botten på formen.
Nya favoriter!

lördag 21 maj 2016

Sakna Side

Nu sitter vi, förhoppningsvis, på bussen som ska ta oss till flygplatsen i Antalya för att sedan flyga hem till Luleå. Jag har tidsinställt det här inlägget redan på morgonen för att jag sedan skulle kunna njuta av sista dagen här i Side.

Vi kommer sakna det fina, stora och lugna poolområdet där vi har tillbringat många timmar. Jag i en solstol och Ida i vattnet (de övriga har varierat sig lite mer än jag och Ida).


Barnen kommer även sakna sina All inclusive-band som gjorde att de hämtade läsk, slush, drinkar och glass alldeles för många gånger varje dag. Sockeravvänjning när vi kommer hem!


Och jag kommer sakna den stora skålen med härligt god fruktsallad som står framdukad på frukostbordet varje morgon. En skål full med vatten- och honungsmelon, päron, grape, äpplen, apelsiner, nektariner och aprikoser. Mums!

fredag 20 maj 2016

Kväll i Side

Nu är vi åter på hotellrummet för att sova en sista natt. Snyft! Men vi hinner faktiskt sola och bada hela dagen i morgon, för bussen kommer o hämtar oss först 20.30. Bra att få hela da'n här i värmen, men jobbigt att komma hem 3 på natten. Aldrig är man nöjd :)

Upplyst och vacker pool, kortet taget från vår balkong.
Det lär bli en lång och jobbig dag i morgon innan vi väl är hemma. Men så skönt att vi har en ledig söndag innan skola och jobb drar igång igen. Det känns väldigt avlägset att komma hem till vardagen igen efter den här spontan-trippen.

Nej nu är jag alldeles för trött för att försöka skriva nå mer. 
God natt!

torsdag 19 maj 2016

Vinnare och rabattkod

Nu är min tävling i samarbete med Smakbox avgjord och vinnaren har jag presenterat på Instagram.


Visst kommer ni ihåg att ni får 15% rabatt på er första smakbox 
om ni uppger rabattkoden MATRO vid beställning!? 

Än så länge så är innehållet hemligt och det är ju faktiskt en del av tjusningen med såna här prenumerationer. Men jag tror inte att ni blir besvikna. Den förra boxen innehöll många matnyheter och det mesta var även ekologiskt. Värdet av innehållet uppgick till mycket mer, minst det dubbla, mot för vad en smakbox kostar. På smakbox.se kan du läsa mer!

onsdag 18 maj 2016

Åsas fisk- och skaldjurssoppa

I vanliga fall när jag ska på semester så fixar jag till en massa blogginlägg som jag tidsinställer för publicering. Men den här gången hann jag inte det eftersom det blev lite snabba ryck. Bokade resan på tisdagkväll och åkte på lördag, och det var en hel del att fixa inför resan så bloggen hann jag inte riktigt med. Vilken tur då att jag har en del maträtter som jag har glömt att ge er.

Den här goda fisk- och skaldjurssoppan fick vi på senaste tjejträffen hos Åsa och den var så otroligt god så det läskas i munnen nu när jag skriver åt er och tänker på soppan.


Åsas fisk- och skaldjurssoppa

0,5 purjolök
0,5 gul lök
1 msk smör
1,5 tsk tomatpuré
2 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2,5 dl vitt vin
1,5 buljongtärning
1 pkt saffran
2,5 dl grädde
1 dl crème fraiche
4 hg torsk
3 hg lax
1,5 hg räkor
1,5 hg kräftstjärtar
potatis

Hacka lök och purjolök, fräs i smör.
Tillsätt tomatpuré, vatten, vitlök, salt, timjan, basilika, vin, buljongtärning och saffran.
Låt koka ca 10 min.
Tillsätt sedan grädde och crème fraîche. Koka några minuter.
Skala och skär potatisen i bitar, tillsätt i soppan och fortsätt koka.
Skär fisken i bitar och lägg i grytan, koka ca 10 minuter.
Tillsätt räkor och kräftstjärtar strax innan servering.
Servera med en klick aioli eller vitlöks-crème fraîche och ett gott bröd.

Provsmaka så att potatisen är nästan klar innan du tillsätter fisken så att de blir klara samtidigt. Koka inte soppan nå mer efter att du har tillsatt räkor och kräftstjärtar för då blir de sega och tråkiga.

Ni måste prova den här soppan för den är så god och passa på rätt snart innan det blir för varmt för det är nog ingen sommar-soppa.