måndag 12 september 2016

Pulled-pork-sallad

Vilken lycka! 
Jag känner mig mycket bättre nu i kväll än för några timmar sedan. Hoppas det fortsätter så. 


I dag fick min Crock Pot göra middagen, perfekt att använda när man inte hinner eller orkar laga mat. I morse blandade jag ihop en chilisås-blandning som jag hällde runt en karrébit, sen har den tillagats hela dagen i crock-poten. Lagom till middagstid var det färdig pulled pork som vi åt med sallad och dressing. Så smaskigt! Här hittar ni mitt goda chili-pulled-pork-recept fast jag struntade i farinsockret den här gången.

Pulled pork har ofta en rökig smak, men eftersom jag inte tycker om röksmaken tycker jag att det här är det absolut bästa receptet då jag använder chilisås istället för rökig barbecuesås.


För ett par år sedan åt vi pulled pork rätt ofta så vi blev ganska less det. Men nu när vi inte har ätit det på jättelänge tyckte alla att det var gott så vi tömde nästan skålarna. Nu lär det stå på bordet rätt snart igen eftersom det dessutom är så himla enkelt att tillaga.

Vardagskyckling med mild chili

Den här dagen blev inte riktigt vad jag hade tänkt mig. Kroppen feber-värker (fast jag har knappt feber) så jag håller mig hemma och inomhus hela dagen och hoppas vakna pigg o kry i morgon. Som tur var hade jag med mig jobb-datorn hem så jag kan göra några måste-grejer trots att jag inte är på jobbet. Så skönt för annars hade jag blivit stressad över allt jag måste få gjort på jobbet. Perfekt lösning!

Igår gjorde vi en snabbfixad enkel kycklinggryta med få ingredienser, som blev supergod.


Vardagskyckling med mild chili

1 kg kycklingfilé
5 skivor serranoskinka
0,75 dl chilisås
1 msk kycklingfond
2 dl grädde
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl vatten
chili

Skär kycklingen i mindre bitar och stek den, salta o peppra. Lägg i en gryta.
Dela skinkan i mindre bitar och fräs på den något. Lägg i grytan.
Tillsätt chilisås, fond, grädde, crème fraîche och vatten.
Krydda med chili, färsk eller torkad.

Helt spontant sa Ida "Så himla gott det här var" och det var verkligen det. Vanlig chilisås (av ketchup-typ) är en barnvänlig smak som vi hettade till med lite extra chili. Men grundsmaken (tomat-chilisås) såg vi till att behålla.

Vi hade rester av gårdagens vitkåls-tagliatelle som vi åt till grytan tillsammans med sallad.

Happy monday

Är bara in en snabb sväng för jag vill önska er en bra start på veckan!


Hoppas ni tittar in lite senare också för då ska jag tipsa er om en god vardagskyckling som vi njöt av i går. Men nu är det dags för oss att fixa frukost, packa väskan och cykla i väg till skola o jobb.

söndag 11 september 2016

Påminnelse

Hoppas ni har haft en bra helg och känner er redo för en ny vecka. Vi har haft sjukstuga här hemma, Isak som i stort sett aldrig är sjuk har legat med nästan 39 graders feber hela helgen. Jag är oändligt trött och har värk i kroppen så jag har nånting i kroppen jag också, men tack o lov har jag inte lika hög feber som Isak. Peppar, peppar....är det kanske bäst att "säga".

Ska alldeles strax gå o lägga mig så att jag orkar jobba hela da'n imorgon, annars är risken stor att dagen slutar på det här sättet för mig:


Visst kommer ni ihåg att nominera mig till Matbloggspriset
Jag skulle bli så fruktansvärt glad om ni vill göra det för min skull.

Här är länken till nomineringssidan, klicka så kommer du dit: http://matbloggspriset.se/nominera/
Kopiera med dig den här blogglänken som är till Matro: http://mat-ro.blogspot.se

Krämig smakrik lövbiffsgryta

Nu har jag sovit skönt en hel natt och känner mig riktigt pigg, så nu ska jag snart sätta mig o jobba men först ska jag ge er receptet på gårdagens kanonmiddag. En lövbiffsgryta med god sås, det var nästan så att hela familjen ville slicka sina tallrikar rena. Låt er inte avskräckas av den långa ingredienslistan för det är inga konstigheter utan saker man ofta har hemma. Och med tanke på hur gott det blev så är det värt att använda allt.


Krämig smakrik lövbiffsgryta

1 kilo lövbiff
1 röd paprika
1 zucchini
1 gul lök
1 vitlöksklyfta

2 msk tomatpuré
2 msk kalvfond
2 msk dijonsenap
2 msk röd pesto
1 msk soja
1 msk paprikapulver

200 g naturell färskost
2 dl rött vin
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 dl vatten 
salt, peppar

Strimla lövbiffen och stek den i smör, salta o peppra. Lägg på en tallrik medan du gör det övriga.
Stek zucchini och paprika i bitar, lägg sedan o vila på ett annat fat.
Finhacka löken och stek den mjuk på svag värme. 
Pressa i vitlöken, höj värmen något och stek ytterligare ett tag.
Blanda ner tomatpurén i löken och låt fräsa med några minuter.
Blanda ner fond, senap, pesto, soja och paprikapulver. Rör ihop.
Blanda sedan ner färskost, vin, crème fraîche, grädde och vatten.
Koka upp.
Tillsätt det stekta köttet och låt småputtra i ca 10 minuter.
Tillsätt grönsakerna, låt koka tills allt blir varmt.

Jag har ju redan hyllat den här lövbiffsgrytan så det är inte så mycket mer att säga om den förutom - Gör den snarast!

Nästa gång tillsätter jag nog lite svamp också för det tror jag skulle lyfta grytan ytterligare lite. Jag serverade sallad och vitkålspasta till grytan och det var supergott, den här gången skar jag vitkålen lite bredare så att det skulle bli mer likt tagliatelle.

En riktig helgmiddag!
Krämig, smakrik och helt underbar gryta
Vitkåls-tagliatelle

lördag 10 september 2016

Rena tallrikar

Åh vilken god middag vi åt ikväll, det var nästan så att hela familjen slickade tallrikarna. Men nu är jag så trött och längtar till min nybäddade säng så ni får vänta på receptet tills i morgon. Hoppas det är ok. Den som väntar på nå gott...


I morse skrev jag en att-göra-lista för i dag, men det är inte mycket som blivit gjort på den. Istället blev en massa annat gjort. Under dagen kom vi på saker som var viktigare att få gjort, bland annat fortsatte vi vårt rensa-frysen-projekt så nu har vi förberett några kommande middagar. Perfekt!

Nu ska jag krypa ner i sängen och läsa lite, håller på med en spännande och bra bok - 3 minuter av Roslund&Hellström. Fast jag är rädd att det blir som vanligt - att jag somnar efter endast nån sida.

Bacon-brie-omelett

Vilken härligt väder vi vaknade till...Regn och rusk! Precis sånt väder jag hade önskat denna lördag. Eftersom jag ville/behövde vara inne och jobba hela da'n var det perfekt att inte solen sken och lockade ut mig. Det enda jag har varit ute i dag var när vi åkte på affär'n för att fylla på skafferi och kyl litegrann. Men nu tänker jag inte gå ut nå mer i dag utan planerar en riktigt myskväll inne i värmen med tända ljus, god mat och god dryck.

Omelett är perfekt lunchmat, så mättande, så enkelt och så lätt att variera.


Bacon-brie-omelett 1 portion

2 ägg
2 msk grädde
1 bit brieost
1-2 skivor bacon
salt, peppar

Dela bacon i småbitar och stek det. Ta bort kanten på brieosten, dela i småbitar.
Blanda ägg och grädde, krydda med lite salt och peppar.
Häll äggblandningen i en stekpanna (med smält smör).
När omeletten har börjat stelna tillsätter du brieosten och baconbitarna.
Stek klart och vänd sedan omeletten så att den får lite färg även på andra sidan.
Ät genast!

Vi äter mycket omelett nu för tiden, så smidigt och så enkelt att variera genom att smaksätta den på olika sätt. Perfekt att använda rester i kylskåpet och slänga ner i en omelett. Servera se'n tillsammans med en sallad så har du en god måltid.

Ida pyntade sin omelett-bit med lite extra grönsaker