torsdag 1 december 2016

Pestokyckling

Vill ni ha ett snabbfixat kycklingrecept så här i advents- och jultider då man gör så mycket annat och kanske inte vill lägga ner så mycket tid på vardagsmiddagar. Istället fixar man med julklappar, julbakar, gör julgodis, planerar julfester och julbord och i bästa fall även myser med nära och kära.

Röd pesto, utan nötter, är en favorit hemma hos oss. Jag tror faktiskt att hela familjen älskar när maten smakar pesto och alla älskar även kyckling så det här blev populärt här hemma.


Pestokyckling

1 kg kyckling
3 msk röd pesto (Icas nötfria)
1 dl crème fraiche
2 dl grädde

Dela kycklingen i mindre bitar, stek, salta o peppra.
Blanda ner pesto, crème fraîche och grädde.
Låt koka ihop några minuter.
Servera till broccoli och/eller pasta.

Jag serverade broccoli på sidan om eftersom det inte är en favorit för alla i familjen. Annars funkar det lika bra att sätta ner den i kastrullen tillsammans med kycklingen. Du kan även tillsätta andra grönsaker t.ex. paprika eller soltorkade tomater för att förstärka den smaken lite. Variera efter eget tycke o smak.

tisdag 29 november 2016

Chili-pulled-pork-sallad

Vi äter pulled pork rätt ofta så jag trodde att barnen började bli less det, men det blev höga glädjetjut när jag berättade vad vi skulle äta. Det är ju så himla gott och så himla enkelt att göra! Jag gör alltid min pulled pork i en crock pot där den får ligga och tillagas på låg temperatur hela da'n medan jag är på jobbet. Har man ingen crock pot går det att tillaga pulled pork i ugnen.

Absolut godaste sättet att äta pulled pork är till sallad, enligt mig, men jag serverar oftast även pitabröd och tacochips tillsammans med alla grönsaker och köttet.


Chili-pulled-pork-sallad

1 kg fläskkarré eller fläskytterfilé
0,5 dl vatten
marinad/sås
1 dl chilisås
0,5 dl olja
1-2 tsk mald spiskummin
0,5-1 tsk chilipeppar
0,5 tsk salt
nymald svartpeppar
servera med
grönsaker, crème fraîche, chilisås

Rör ihop alla ingredienser till marinaden/såsen och gnid in köttet med detta.
Lägg i köttet i Crock Poten och häll i vattnet. 
Sätt köttet på 9 timmar på Låg effekt i ”pottan”.
När köttet är färdigt ska det vara så mört att det ramlar isär nästan av sig själv. Finfördela köttet i trådiga delar med hjälp av två gafflar.
Blanda det finfördelade köttet med skyn från stekgrytan och blanda runt så får det lite mera smak och blir saftigare. Smaka av med lite salt och peppar.
Servera med grönsaker, crème fraîche och chilisås i småskålar tacostyle.

Chili-pulled-pork är ett perfekt alternativ till tacos. Lite annorlunda smak men serveras på samma sätt med grönsaker, sallad, lök, dressingar, crème fraîche och något bröd och/eller tacochips, där var och en väljer det den vill ha. Kanske dags att variera fredagstacon för er?

Oftast använder man fläskkarré till pulled pork men det går lika bra med fläskytterfilé tycker jag, som jag gjorde den här gången. Pulled pork tillagas ofta i nån rökig barbecue-sås, men eftersom jag inte tycker om rökiga smaker göra jag alltid denna chili-variant. Tidigare hade jag även farinsocker i marinaden men nu när jag vill dra ner på socker så skippar jag farinsockret helt och hållet och känner absolut ingen skillnad.

måndag 28 november 2016

Måndagsmys

Lite kvällsmys med tända ljus, paprika, pepparkakor och ädelost förvandlar en vab-måndag till en mys-måndag. Jag har varit så sugen på ädelost och pepparkakor ett bra tag och nu äntligen fick jag njuta av denna goda jul-kombo. Egentligen var det ädelost som jag var riktigt sugen på så för att göra det lite mer lchf-vänligt serverade jag även paprika till ädelosten. Även det är en perfekt kombination, den lite starka, salta ädelosten och den fräscha, friska paprikan.


Nu ska jag stänga ner datorn och gå ner o lägga mig och hoppas att jag får sova en hel natt. I natt vaknade jag mitt i natten och låg vaken i nån timme. Inte roligt! Det är rätt ovanligt att jag är vaken på nätterna, tack o lov, för det är inte kul att ligga vaken och tänka "jag måste sova, jag måste sova". Se'n när man väl somnar då ringer väckarklockan och det är dags att stiga upp, hur trött man än är.

God natt!

söndag 27 november 2016

Middag när tiden är knapp

Tänkte slänga in ett middagstips så här mitt i adventsmyset. 

Om ni har ont om tid när det är dags för middag så kan ni göra som jag gjorde i går - laga tomatcurrykyckling. En supergod maträtt där man inte behöver steka kycklingen först, utan allt slängs ihop i en form och tillagas i ugnen. Det här är en perfekt maträtt för mig som hatar stekos och älskar mat som tillagas i ugnen så man under tiden kan duka, fixa sallad och annat småfix som behövs till middagen. Här hittar ni receptet.


Nu ska jag gå och stryka lite juldukar och fundera på vad vi ska äta till middag denna första advent. Dessutom ska jag försöka få ihop logistiken till i morgon för det lutar åt att Ida måste vara hemma från skolan så som hon hostar. Det blir nog Olivia som får ta morgonpasset eftersom hon har sovmorgon. Himla tur att de har så få lektioner på gymnasiet nu för tiden så att Olivia ofta är hemma och kan hjälpa till.

Första ljuset

Första advent är här och vi har tänt första ljuset!


Jag och Ida har myst ner oss i soffan och tittar på Mysteriet på Greveholm, julkalendern från 1996, och får lite extra julkänsla. Älskar dessa gamla julkalendrar, ja de flesta i alla fall för det finns några sämre årgångar också.

Dagens adventsplaner är att vara inne och ta det lugnt med mycket vila. Ida har blivit förkyld med hemsk hosta och har sovit oroligt hela natten så både hon och jag är sega o trötta i dag. Vad har ni för planer?


Trevlig advent!

lördag 26 november 2016

Eksta pepparkakor

I morgon är det äntligen första advent, jag har tjuvstartat en del men snart är det advent på riktigt och jag behöver inte smyga med allt firande 😀 Eftersom årets jul går under temat "Varför vänta? Gör saker i tid" så har vi redan bakat lite pepparkakor. Vi har pepparkaksdeg kvar i kylskåpet så det kommer bli mer pepparkaksbak framöver. Bra att dela upp bakandet för då får man njuta av den underbara lukten flera gånger.

Jag har några olika pepparkaksrecept som jag varierar mellan, alla är goda på sitt sätt. I år använde jag det här receptet som det var jättelänge sedan jag använde senast.


Eksta pepparkakor


Koka upp
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
Lyft bort kastrullen från värmen.

Skiva ner i en bunke
250 g margarin eller smör

Tillsätt alla kryddorna i bunken
2 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk ingefära

Häll den heta sockerblandningen över smör och kryddor i bunken.
Låt stå tills matfettet smält. Rör om då och då.

När blandningen svalnat tillsätt
13 dl vetemjöl 
väl blandat med
1 msk bikarbonat

Arbeta ihop degen med en trägaffel, degen blir ganska lös den sväller sedan.
Låt degen vila i kylskåp i 1-2 dygn innan den bakas ut. 
Lägg den antingen väl övertäckt i sin bunke eller i en rejäl och rymlig plastpåse. 
Knåda gärna degen lite lätt innan den kavlas ut en liten degbit i taget. 
Ta lite mjöl både på bakbordet och på kaveln.
Ta ut pepparkaksfigurer med mått.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 180° ugnsvärme i 5-10 minuter beroende på tjocklek. 
Passa noga pepparkakor bränns lätt.

Det här är ett lättbakat recept där man inte behöver någon maskin utan man blandar ihop allt med en trägaffel. Jättesmidigt! Degen blir sedan perfekt, lätt att kavla ut och jobba med. Vi behövde inget mer mjöl när vi kavlade, men det kan ju bero på att vi alltid kavlar degen mellan två bakplåtspapper. Visst kommer ni ihåg hur man enklast bakar ut pepparkakor? Här kan ni se hur man på ett enkelt sätt bakar pepparkakor som behåller formen.

En plåt full med små fina pepparkaksstjärnor
Olivia hjälper till
Snart är det dags att ta bort all deg mellan alla hjärtan och stjärnor och sen ska det gräddas
Egentligen skulle vi tillbringat dagen i en baskethall men eftersom Ida vaknade med halsont och täppt näsa står vi över i dag och hoppas på snabbt tillfrisknande istället. Hon är inte jättesjuk men det gäller att lyssna på kroppen så att det inte blir värre, trots att basket är bland det roligaste hon vet.

Jag tror vi tar en bakdag i dag så att hon ändå får en rolig dag och slipper längta till basketen. Måste bara leta lite bakinspiration först. Vet inte alls vad vi ska baka för gott och roligt. Har ni några tips?

fredag 25 november 2016

God Helg med Smakbox

Ni får inte missa min tävling på Instagram där du har chans att vinna en Smakbox till en vän som är värd en julklapp. Sök upp matro_sara på Instagram så hittar du allt om tävlingen där.

Om du vill vara säker på att din vän får en Smakbox så kan du ge bort en prenumeration i julklapp. Du väljer själv hur många boxar du vill ge bort i följd, 1 till 6 st (6 st = årsprenumeration) och vilket datum första leverans ska ske. Det finns nog många som skulle uppskatta Smakboxar som julklapp, födelsedagspresent eller ett tack för att de finns. Du kan läsa mer på Smakbox.se

Foto av Annelie på www.blomsterochbakverk.se

Känns ganska naturligt att nästa tema är God Helg eftersom Smakboxen börjar skickas ut 30 november. Det är många med mig som tycker att advent, jul och nyår är årets smakhögtider. I denna Smakbox bjuds det på produkter, inspiration och recept för både mat och bak till advent och jul och även många festliga produkter till nyårsfirandet. Smakbox God Helg innehåller 18 produkter till ett värde av 402 kr.

Och självklart har jag en rabattkod till er nya prenumeranter, både om ni börjar en egen prenumeration eller ger bort en. 
Ange koden MATRO vid din beställning så får du 15% rabatt på din första box.