torsdag 15 december 2016

Saffransminimuffins med apelsinfrosting

På lördag är det dags för vårt årliga glöggmingel och jag har redan i dag börjat förbereda en del saker. Men efter att ha vispat, rivit, skurit, kokat, blandat och hållt på i några timmar blev jag lite småtrött och tog en välbehövlig och mysig fikapaus. Men först blandade jag ihop en apelsinfrosting för att använda till de saffransminimuffins jag bakade i helgen. Jag hade inte tid att vänta tills frostingen hade stelnat utan spritsade på den trots att den fortfarande var lite för lös, men smaken var underbar.


Saffransminimuffins med apelsinfrosting

Minimuffins

0,5 g saffran
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt 
120 g osaltat smör, rumstempererat
2 dl strösocker
2 ägg

Värm upp mjölken tillsammans med saffran och ställ åt sidan.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Vispa smör och strösocker och blanda sedan i ett ägg i taget.
Blanda i dom torra ingredienserna och lite i taget av saffransmjölken. 
Blanda till en slät och fin smet.
Fyll muffinsformar i en muffinsplåt till knappt tre fjärdedelar med smet. 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 12 minuter. 
Känn efter med sticka att muffinsen är genomgräddade. Låt svalna helt.

Apelsinfrosting

75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost
75 g vit choklad
1-2 apelsiner, skalet

Rör smör och florsocker fluffigt, tillsätt färskosten. 
Smält chokladen i vattenbad och tillsätt den. 
Riv apelsinskal och blanda ner.
Rör ihop och ställ in i kylen en stund.
Spritsa på kalla muffins.

Så gott det här blev med de goda smakerna saffran och apelsin. Jag använde två apelsiner för att få en riktigt kraftig och god apelsinsmak. Om man låter frostingen stelna lite i kylskåpet blir den lättare att spritsa och blir då även snyggare, men har man inte tid att vänta så blir det som det blir. 

Fin vacker gul färg
Apelsinfrostingen fick en lite ljusare gul nyans.
De blev lite toppiga men jag skar bara bort toppen innan jag spritsade på frostingen.
Nu är det slut på pausen. Undra vad jag ska hitta på att göra nu? Det första jag måste göra är att röja lite i köket efter allt jag har gjort hittills. Det är bunkar, skärbrädor, slickepottar, vispar och knivar över hela bänken. Så först blir det lite tråkjobb innan jag får börja med det roliga igen.

onsdag 14 december 2016

Enkla goda skagensnittar

Är det verkligen bara onsdag? 
Det kommer bli en låååång vecka det här, redan igår kändes det som att jag hade hunnit allt man gör på en hel vecka både på jobbet och hemma. Fast i och för sig är det bra om det inte går alltför fort nu på slutet för på lördag är det dags för årets glöggmingel och jag är inte riktigt klar med planering och förberedelser.

Glöggminglet ska börja med glögg, juldrink och snittar, men jag kommer inte bjuda på dessa superenkla och goda skagensnittarna. Dessa tar jag till vid spontanfester som inte är planerade, eller en helt vanlig fredag då vi vill fira kommande ledighet lite extra.


Enkla goda skagensnittar

Finn Crisp
skagenröra
körsbärstomater

Bryt varje Finn Crisp i fyra delar.
Skär tomaterna i klyftor.
Klicka på lite skagenröra på vare brödbit, garnera med tomat.

Skagenröra och Finn crisp (råg) är en perfekt smakkombination, så det här är så mycket godare än det kan verka i dess enkelhet. Om man vill ha det lite festligare så kan man använda rågkrustaderna som nu finns på de flesta mataffärer. Klicka här så ser de vilka jag menar.

Vill man ha det extra enkelt så använder man färdig skagenröra, men har du lite mer tid så blir det lite godare med hemmagjord. Jag har många varianter här på bloggen och de två jag varierar mest mellan är den lite starkare med chili eller den med Västerbottensost.

måndag 12 december 2016

Ört- och balsamvinägerkyckling

Tänkte slänga in lite vardagsmat mitt i allt julstök. Kyckling är alltid populärt hemma hos oss och det finns många enkla grytor att ta till när tiden är knapp. Om du dessutom har stekt kycklingen i bitar nån dag i förväg då har du middagen på bordet på en kvart.

Den här gången kryddade jag med två favoriter - basilika och balsamvinäger.


Ört- och balsamvinägerkyckling

1 kg kycklingfiléer
salt
svartpeppar
5 dl grädde
2 hönsbuljongtärningar
1 msk oregano
1 msk basilika
2-3 msk balsamvinäger

Dela kycklingfiléer i mindre bitar.
Stek den, salta och peppra.
Koka upp grädde, buljongtärning, oregano, basilika och balsamvinäger i en gryta. 
Lägg i kycklingen och låt koka i ca 5 minuter.

Jag älskar balsamvinäger och tyckte det blev gott med 3 msk, men om man inte är så förtjust i vinäger så kan det nog uppfattas som lite surt. Jag åt broccoli och tomater till kycklingen men jag serverade även pasta för den som ville ha det.


Nu tror jag det är dags att chokladdoppa lakritskolan som jag kokade igår och sen måste den nog provsmakas. Låter som en perfekt måndagskväll. Eller så kanske jag bara lägger mig i soffan och blir kvar där resten av kvällen....

söndag 11 december 2016

Härlig tredje advent

I dag har det varit en dag helt i min smak!

Jag har pysslat i köket mest hela dan och hunnit med både julgodistillverkning och lite julbak samtidigt som vinterstudion stod på i bakgrunden. Love it! Jag började med godaste julgodiset - mina underbara nötfria Rocky Road som har en perfekt blandning av sött, salt och choklad. De blir minst lika goda som varianten med jordnötter, men så mycket bättre för så många. Se'n hann jag även med två andra favoriter - minttryffel och lakritskola.

När jag stängde godisverkstaden började jag baka istället och började med små skurna pepparkakor och pepparkakskex med sesamfrön som passar perfekt till ädelost. När jag var nöjd med pepparkakbakandet var det dags att baka med en annan julkrydda - saffran och i dag hamnade den i minimuffins.


Nu avslutar jag den här härliga söndagen, tredje advent, i soffan med datorn i famnen för att hitta inspiration till nästa helgs glöggmingel. Saknar några varianter på drink-/glöggtilltugg och en efterrätt men det mesta börjar falla på plats.

Trevlig avslutning på helgen!

Vitkålsgratäng lchf

På gårdagens Nobelmiddag hemma hos oss åt vi mört renkött, ostsås och en god vitkålsgratäng. Tänk att det nu är så naturligt för oss att undvika potatis så vi saknar det inte det minsta lilla. Den här vitkålsgratängen smakar precis som en potatisgratäng. Lycka!


Vitkålsgratäng lchf

0,5 (litet) vitkålshuvud
1 gul lök
1 dl vispgrädde
200 g färskost med vitlökssmak
salt, peppar
riven ost

Strimla vitkålen och löken. 
Stek löken mjuk i smör och blanda sedan ner vitkålen. Låt fräsa i några minuter. 
Stäng av plattan och blanda ner grädde och färskost. 
Smaka av med salt och peppar. 
Häll upp i en ugnsform och strö över riven ost.
Tillaga i 200 grader ca 50-60 minuter. Täck formen efter ca 30 minuter.

Det är svårt att veta hur mycket vitkål man ska ha till grädden och osten, men det ska vara en ganska torr gratäng. I alla fall om man jämför med potatisgratäng där man behöver mycket grädde eftersom potatisen suger åt sig en hel del. Vitkålsgratäng blir ju inte på samma sätt, har man för mycket grädde så blir det en "vattnig" gratäng eftersom vitkålen inte suger åt sig grädden.

Vi gjorde en ostsås som vi serverade till gratängen och köttet och då använde vi samma ost som till gratängen. Det var ganska smart för min gratäng blev lite lite för torr men tack vare såsen vi åt till så blev det ändå perfekt.

Festmiddag deluxe
Vitkål, grädde och färskost. Nu saknas bara lite riven ost och ca en timme i ugn.

Tänk att tredje ljuset nu är tänt! 
I dag ska vi ha lite godisverkstad här hemma, planen är att göra de gamla goda favoriterna men även några nyheter hoppas jag hinna med. Kanske inte i dag men i veckan i alla fall. Jag tänkte börja med min storfavorit - Nötfri Rocky Road, sött, salt och choklad i en perfekt blandning.

lördag 10 december 2016

Nobelmiddag hemma hos oss

Nobelbanketten i all ära men jag är så himla nöjd med vår egna lördagsmiddag så nu ligger jag i soffan och är proppmätt. Är sugen på en till kopp te, men ärligt talat vet jag inte om det går ner nå mer.

Vi har haft en supermysig lördag som började på bästa sätt, med en långfrukost och allmänt slöande fram till lunch. Därefter åkte vi till mina föräldrar för det traditonella julbakandet av "Farmors kaka" en rågsiktskaka som fått sitt namn efter min farmor. Mina barn tycker att det är lite konstigt att åka till mormor för att baka farmors kaka. Bästa stunden är när man har bakat klart och det är dags för att fika de nygjorda goda mackorna. Det är julmys på hög nivå!


Eter bakandet var det dags för hockey, juldrink och tilltugg vid tv:n. Juldrinken blev så god som jag hade hoppats på och det var ju tur det, för jag fick leta på många affärer innan jag hittade Blossas alkoholfria årgångsglögg Blåbär och Ingefära. Den som väntar på nå gott.... Till det åt vi de goda och enkla skagenstjärnorna. Både drink och drinktilltugg fick väl godkänt så det blir nog repris nästa helg.

När Luleå hockey hade säkrat vinsten var det dags för varmrätt och för första gången tillagade vi ren och det blev sååå gott. Vi tillagade steken på låg temperatur och tog ut den i helt rätt tid. Till det åt vi snabbrostade cocktailtomater, vitlöksostsås och gratäng, antingen potatis eller vitkål.

Alltså det var så himla gott så det kändes som en Nobelmiddag 😀


Efterrätten blev en kopp chai-te och en bit saffransbulle med vit choklad som jag fick med mig från mamma. Den intog jag ensam i soffan där jag njuter av lördagslugnet, Olivia är hos en kompis, Leif och Ida gick över till grannarna, Isak sitter på sitt rum o spelar. Så det är me, myself and I och jag njuter.

Ugnsomelett lchf

Det finns så många varianter på ugnsomelett och det är olika proportioner i alla recept känns det som och jag lär mig aldrig hur jag brukar göra. Till vårt mini-julbord förra veckan gjorde jag en god och krämig omelett med proportioner som är lätt att komma ihåg. En halv dl grädde till varje ägg. Perfekt, eller hur?


Ugnsomelett lchf

6 ägg
3 dl grädde
salt, peppar

Blanda ihop ägg och grädde, smaka av med salt o peppar.
Häll i en smord ugnsform.
Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.

Nu lär jag komma ihåg mängderna när jag ska göra ugnsomelett på julafton. Men man kan ju i alla fall konstatera att det inte spelar så himla stor roll med proportionerna med tanke på alla receptvarianter det finns på omelett.

Jag serverar ofta nån typ av stuvning eller sås till ugnsomelett t.ex. med sparris, svamp eller räkor. Antingen kan man hälla den på omeletten innan servering eller så kan man servera den på sidan om så får man själv avgöra om man vill ha stuvning eller inte.