lördag 18 mars 2017

Färdig Citron- och ingefäradryck

Äntligen känns det som att förkylningarna är på väg bort från vår familj, peppar, peppar. Vågar inte säga för mycket för då smäller det väl till igen. Men nu tycker jag att vi har haft vår del av förkylningar och kan få vara friska o pigga.

Jag älskar ingefära och dricker mer än gärna mina ingefärashots, som ni hittar receptet på här. Men när man är lite småkrasslig kan det kännas jobbigt att börja fixa o dona med det. Men nu har Kiviks musteri lösningen - Köp färdig Citron- och ingefäradryck.


Jag älskar den knallgula förpackningen som ger mig hopp om vår och sommar. För nu längtar jag! 

Jag ska snart ta mig ut i det fina vädret, men först ska jag se lite hockey. Luleås J20 har en avgörande åttondelsfinal mot Frölunda som jag tänkte se på tv först. För nu hoppas vi på lite medvind för Luleås hockeyspelare efter att både damerna och herrarna redan har åkt ut sina slutspel.


I samarbete med Kiviks Musteri och Smakbox

torsdag 16 mars 2017

Pulled taco chicken

I går fick min Crock Pot laga middagen igen. Det är så himla smidigt och den här gången provade jag att göra pulled chicken och det blev lika bra som när jag gör min chili-pulled pork. Jag använde frysta kycklingfiléer direkt från frysen utan att tina dem något.


Pulled taco chicken

1 kg fryst kycklingfilé
2 påsar tacokrydda, eller gör egen
2 dl chilisås
0,5 dl vatten

Lägg de frysta kycklingfiléerna i din Crock Pot.
Strö över tacokryddan och chilisåsen.
Häll vattnet i botten på grytan.
Tillaga på låg temperatur i ca 6 timmar.
Dra sönder kycklingen med en trägaffel.
Servera med goda tillbehör, t.ex. grönsaker, tortilla och dressing.

Jag åt kycklingen till en sallad men det är även gott att äta tacochips eller tortilla till. Andra serveringsförslag är baguetter eller hamburgerbröd, eller ris, pommes eller potatisgratäng. Byt tillbehör och det känns som du har en helt ny maträtt. Perfekt, eller hur?

Det bästa var att jag använde helt fryst kyckling, dvs ingen förberedelsetid behövdes för att tina kycklingen.

Frysta kycklingfiléer med chilisås och tacokrydda......
....efter några timmar blir det denna goda pulled taco chicken.

Ni har väl inte missat att det det är fredag i morgon! Känns som det var länge sedan jag fick ha riktig fredagskänsla, pga sportlov, sjukdomar och vabbande, men nu känner jag äntligen att jag längtar efter fredag och den härliga känslan man kan ha på fredag med en hel helg framför sig.

Tror jag ska börja njuta redan i kväll 😀

Vinn en Street Food Box från Santa Maria

Santa Maria lanserar en ny produktserie - Street Food - och du har nu chansen att vinna en box som innehåller tre av Santa Marias nya rätter och även en värdecheck från Kronfågel för kyckling minutstrimlor, som ingår i en av rätterna.

Santa Maria tar den godaste maten från världens gator till ditt kök. Med heta kryddmixer, färgstarka såser och smaksatta tortillas, lagar du enkelt street food hemma på bara 20 minuter.


Tävlingen pågår till 23 mars på Instagram, så sök upp mig @matro_sara där så hittar du tävlingsinlägget och kan delta genom att:
  • Följa mig @matro_sara och @santamariasverige på Instagram 
  • Tagga minst 3 vänner som du vill bjuda på Street Food 
  • Motivera varför du vill vinna en Street Food Box från Santa Maria. 

Så in på Instagram och ta chansen att vinna en Street Food Box.
Lycka till!

onsdag 15 mars 2017

Pollysnittar

En mulen dag i Åre stannade jag och barnens kusin, som brutit benet, inne o bakade för att fördriva tiden och för att få lite go'fika. Vi bakade den goda semmelkladdkakan och Pollysnittar, som kolasnittar med Polly i. En riktigt smaskig småkaka som jag blev inspirerad att baka när jag såg en påse Polly på köksbänken.


Pollysnittar

175 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk sirap
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
drygt 100 g Polly

Vispa smör, socker, vaniljsocker och sirap poröst.
Blanda Pollyn med mjöl, bakpulver och salt. 
Rör ner de torra ingredienserna och Pollyn i smeten och arbeta ihop.
Dela degen i två delar och forma till längder på en bakplåt med bakplåtspapper. 
De blir rätt tjocka längder, ca 1,5 cm.
Grädda ca 15 minuter i 175 grader. 
Dela snittarna med en vass kniv medan de fortfarande är varma. Pollyn kan fastna lite på kniven så torka av den lite då o då så du får fina snitt.
Låt svalna.

Vilken smarrig kaka vi lyckades få till! Det var lite svårt att få till en bra deg pga all polly men vi lyckades.

Åh vad jag blir sötsugen nu när jag ser bilderna på kakorna med de smälta polly-godisarna. Måste nog baka nå lchf-vänligt till helgen som jag kan smaska på.

Mums!
Färdiggräddade längder på plåten, dags att skära fina snittar.

tisdag 14 mars 2017

Effektiv dag

Ljusen är tända, tekoppen full, datorn i famnen, tv:n påslagen och jag ska njuta av lite lugn o ro innan jag ska gå och lägga mig. Trots att jag har haft en vab-dag hemma har det varit fullt upp, jag har hunnit göra en massa saker och det känns så skönt inför fortsättningen på veckan. I morgon ska Ida prova gå till skolan och jag både hoppas och tror att det kommer gå bra för henne, men jag har lovat att hämta henne tidigt så att hon får hem o vila.

Dagens middag blev en långkokt köttfärssås, som hade stått o småputtrat på spisen i flera timmar. I dag lyckades jag lite extra med köttfärssåsen, den blev verkligen supergod.

Jag la köttfärssåsen på en salladsbädd och toppade se'n med parmesan och avokado. Mums!


Nu är teet uppdrucket och blogginlägget färdigskrivet så nu är jag redo att gå ner o lägga mig och läsa en kort stund innan det är dags att sova. Bra avslut på en bra dag!

Kyckling Alfredo

I söndags åt vi en supergod kycklingrätt med parmesanost i såsen. Det var så god sås så jag ville nästan slicka tallriken. Pasta Alfredo är en känd rätt som jag faktiskt aldrig har smakat och eftersom vi inte äter traditionell pasta just nu så kallar jag den för Kyckling Alfredo istället för Pasta Alfredo.


Kyckling Alfredo

1 kg kycklingfilé 

Alfredo-sås

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
5 dl vispgrädde 
150 g naturell färskost 
1 tsk italiensk salladskrydda 
salt, svartpeppar 
3 dl riven parmesan 
1 dl hackad bladpersika 

Alfredo-tillbehör

1-2 paket bacon, knaperstekt
200 g champinjoner, stekta i bitar 
broccoli, kokt
pasta, vanlig eller vitkål
sallad

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, stek, salta och peppra. 
Låt sedan kycklingen vila på ett fat.
Finhacka lök och vitlök och fräs i smör en stund. 
Vispa ner grädde, färskost, salladskryddan, salt o peppar. 
Låt såsen sjuda en stund för att tjockna. 
Rör ner den rivna parmesanosten och persiljan.
Låt osten smälta ned, men inte koka. 
Smaka av med lite mer salt och peppar.
Rör ner kycklingen i såsen och servera med alla eller några av de goda tillbehören.

Slurp, vad gott det här var och tillbehören var klockrena och jag skulle inte välja bort en enda (förutom den vanliga pastan då så klart). 

Inspiration till denna supergoda rätt hittade jag hos Åse på 56kilo.se, den bästa inspirationskällan till lågkolhydratkost.

Ser nästan ut som en bearnaisesås, men smaken var inte det minsta lika då de har helt olika kryddning.

Även i dag är jag hemma o vabbar med Ida och ska försöka ta tillvara dessa bonustimmar hemma så mycket som möjligt. Tvätta, städa, svara på mejl, förbereda blogg-inlägg och planera kommande middagar tänkte jag pyssla med i dag. Ida har fortfarande ont kring revbenen men det går bra att ligga o titta på tv eller läsa, så hon är riktigt "lättskött" och jag kan göra annat.

måndag 13 mars 2017

Fräsch och god start på veckan

Nu är middagen bortplockad och jag väntar på att den viktiga hockeymatchen ska starta. Förlorar Luleå kvällens åttondelsfinal så är hockeysäsongen slut. Alldeles för tidigt i så fall. Så det blir några spännande timmar i soffan. Trots att det är hemmamatch och vi har en biljett så stannar jag hemma med Ida. Hon har fortfarande ont kring revbenen men är mycket bättre så nu hoppas vi på skola redan på onsdag, det trodde vi inte på i går. Men om tillfrisknandet fortsätter i det här tempot klarar hon nog att sitta i skolbänken på onsdag, fast rasterna får hon nog skippa.

Dagens middag blev min goda kyckling- och baconsallad med en massa grönsaker och där kycklingen har kokat i soja och thaichilisås för att bli riktigt krämig och få supergod smak.


Efter en sportlovsvecka med lite för mycket godsaker kändes det perfekt med en salladsmiddag, en fräschare start på veckan kunde vi inte ha fått. För nu är det tillbaka till våra goda och bra vanor som gäller. Jag tror faktiskt att vi fortsätter salladstemat i morgon med chili-pulled-pork-sallad, trots att vi äter det jätteofta verkar jag inte kunna bli less det.