tisdag 18 juli 2017

Himmelsk jordgubbstårta

Med värsta höstkänslan sitter jag och planerar mitt kalas. Regnet vräker ner utanför fönstret och det är mörkt o kallt även inomhus så jag sitter inlindad i en filt och funderar om det är dags att tända lite ljus. Svårt att tro att min födelsedag är i morgon för jag brukar ju fylla år mitt i sommaren när det är som varmast.

Ida fick en solig och varm födelsedag, precis som det ska vara i juli och då bjöd vi bl.a. på denna omtalade tårta från Baka med Frida. Men som vanligt har jag gjort om den lite.


Himmelsk jordgubbstårta

Tårtbotten

4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)

Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver växelvis med vattnet.
Häll i smord och bröad, ev med kokos, springform.
Grädda längst ner i 175° ca 40 min.
Låt svalna helt.
Dela i tre eller fyra bottnar, om du klarar att dela i 4 så ska du bara använda 3 bottnar. Detta är det bästa för att det inte ska bli för mycket tårtbotten till fyllningen.

Jordgubbsfyllning

5 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
500 g jordgubbar, i småbitar
extra jordgubbar till garnering

Vispa grädden hårt i en bunke.
Vispa upp philadelphia med florsocker och vaniljsocker.
Vänd ner philadelphiablandningen i grädden.
Tillsätt jordgubbarna som du hackat smått.
Rör om tills allt är jämnt blandat.

Tårta

Börja med att lägga den tjockaste botten på en tårtbricka eller ett tårtfat.
Bred ut ett tjockt lager, ca en tredjedel, med fyllning och lägg sedan på nästa botten.
Upprepa igen och lägg på den sista tårtbotten.
Bred ut den sista fyllningen och bred ut jämnt över hela tårtan även kanterna med en palett.
Dekorera med jordgubbar.

Det här är en god jordgubbstårta och philadelphiaosten syrlighet passar perfekt, men helt ärligt så tycker jag faktiskt att min vanliga jordgubbstårta är snäppet godare och framför allt mycket saftigare. Den här har en tendens att bli lite torr så nästa gång ska jag nog försöka droppa lite jordgubbssaft på tårtbottnarna.

Alltid när jag gör tårtor så lägger jag ihop dem dagen före de ska ätas men jag garnerar dem strax före servering.

Ida skär en bit av sin tårta
Tårta med god fyllning
Täck tårtan med samma goda fyllning
Och en massa jordgubbar överst!

Jordgubbsbitar redo för fyllningen

söndag 16 juli 2017

Chipskakor med chokladkräm

I går hade vi fikabesök och då bjöd jag på dessa goda salt-söta kakor med en len chokladkräm. Jag frågade om gästerna kunde gissa ingrediensen - chips alltså - men det kunde de inte. Kanske inte den vanligaste bakingrediensen men ett perfekt sätt att få lite salt smak till allt det söta.


Chipskakor med chokladkräm

drygt 20 dubbla kakor

Chipskaka

225 g smör
1,25 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2,5 dl lättsaltade potatischips, smulade

Chokladkräm

200 g choklad
1,5 dl vispgrädde

Chipskaka

Vispa ihop socker och smör.
Krossa chipsen i en plastpåse och mät upp till 2,5 dl smulade chips.
Blanda sedan chips och vetemjöl i smörblandningen.
Knåda till en deg och rulla till små bollar.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till bollarna.
Grädda i ugnen på 175 grader i 12 minuter.

Chokladkräm

Hacka chokladen och koka upp grädden.
Rör ner den hackade chokladen och rör till det blir en härlig chokladkräm.
Låt stelna i kylskåp något.
Bred på chokladsmeten på hälften av kakorna.
Lägg sedan på resterade kakor som lock.

Alla vet väl att sött och salt blir gott ihop och i den här kakan har man blandat i salta chips, superrolig grej och en riktig "snackis". Men det blev verkligen gott också så den här kakan kan jag rekommendera. Chipsen tillförde även lite crunch till kakan som gjorde den lite roligare/godare. Tänk på att inte göra kakorna för stora eftersom det blir en dubbelkaka är det risk att det blir för mycket kaka annars.

Var inte för ivrig när du ska bre på chokladkrämen utan låt den stelna i kylskåp till en bredbar kräm, annars rinner den bara av och du får för lite chokladkräm på varje kaka - och det vill man ju inte riskera.

Den hemliga ingrediensen chips.
Tillplattade bollar redo för ugnen.
Färdiggräddade chipskakor som ska svalna
Lägg en len och god chokladkräm mellan två kakor.
Supergoda sötsalta kakor

lördag 15 juli 2017

Fem peppar-sås

NU, nu har jag semester och den har börjat på bästa sätt - med en lugn morgon framför datorn och Nyhetsmorgon och med en kopp te. Snart är det dags för kopp nummer två denna underbara morgon då till och med solen skiner. Är det nu sommaren kommer på riktigt?


Gårdagens middag blev, inte helt oväntat, grillat och i går la vi en ren-entrecôte på grillen som vi åt tillsammans med hemmagjorda sötpotatis-pommes och potatis-pommes och sallad så klart. Men det höll på att bli utan sås men då kom jag på att jag hade en förpackning av Blå bands Fem peppar i skafferilådan.

Snabbt kokade jag ihop den och serverade till övriga maten och alla blev överraskade att den var sååå god. Kul att det finns goda hel- och halvfabrikat som man kan använda sig av när tid eller kunskap saknas.

Det var den här såsen jag använde

Förpackningen innehåller 3 påsar så nu har jag två kvar som jag kan använda till kommande middagar. Jag är faktiskt fortfarande lite förvånad att såsen kunde vara såå god, pulversås brukar inte riktigt vara min grej.

God fredagsmiddag!

Nu ska jag ta en ny kopp te och sätta mig och planera lite kommande middagar och festligheter, sen ska jag fortsätta vila resten av da'n. Otroligt att jag är så trött, jag har ju faktiskt bara jobbat 3 dagar men de tog nästan knäcken på mig. Svårt att komma i säng på kvällen och stiga upp tidigt varje morgon i kombination med att det var supermycket att göra på jobbet så det blev långa dagar gör att jag nu njuter lite extra av den här ledigheten.

fredag 14 juli 2017

Blivande kock

Nu kör vi sista da'n innan semestern!

Känns skönt att äntligen få lite långledigt och enligt prognosen är solen på väg tillbaka. Hoppas det stämmer! På onsdag till veckan fyller jag år och hoppas på ett till altan-kalas hela dan. Kan vi ha sån tur med vädret på ytterligare ett kalas i år?

Några basilikablad gör att nudlarna ser så mycket godare ut.

Ida har blivit så duktig att klara sig själv på dagarna och fixar lunchen galant själv varje dag. Hon t.o.m pyntar den vackert så att det blir riktigt snyggt på tallriken och passar perfekt att ta kort till bloggen.

Att koka nudlar o hälla bort det kokheta vattnet har hon klarat sedan något år tillbaka och hon är jätteförsiktig när hon häller bort vattnet så jag behöver inte oroa mig att hon ska bränna sig. Hennes senaste specialitet är havregrynsgröt som hon kokar själv och mumsar i sig med lingonsylt.

Undra om hon fortsätter att vara lika duktig när jag får semester och är hemma eller om det blir jag som får fixa frukost, lunch o middag?


Nej nu måste jag åka till jobbet, så jag hinner jobba undan alla måsten och eventuellt sluta lite tidigare. De två tidigare dagarna i veckan som jag också har jobbat har jag jobbat över två timmar per dag - det vill jag inte i dag. I dag blir det dock ingen härlig cykeltur för det regnar så Leif får skjutsa mig, men jag hoppas det klarnar upp så att jag kan promenera hem längs vattnet.

Ha en bra fredag 
hemma, på jobb, på semester eller var ni nu är!

torsdag 13 juli 2017

Ny favorit

Ännu en ljuvlig morgon och i dag lyste solen så fint över vattnet dessutom. Jag har en underbar cykelväg till jobbet eftersom jag cyklar längs vattnet nästan hela tiden. Lovely!

Efter en superhektisk dag på jobbet i går var det skönt att sätta sig vid middagsbordet och äta en riktigt god middag - grillade pestobiffar och zucchini med gräddsås och sallad. Vår nya familjefavorit, som alltid uppskattas, är köttfärsbiffar gärna kryddad med pesto och fylld med mozzarella eller annan ost, till det ska det vara en massa god gräddsås. I går var det Ida som gjorde såsen helt själv. Duktig tjej!

Undra vad vi ska äta för gott och enkelt i dag. Jag är lite sugen på sill, ägg o lite potatis, men det brukar jag vara rätt ensam om.


Nedräkning pågår! Två dagar kvar till vår riktiga och gemensamma semester, ska bli så himla skönt med tre veckor sammanhängande semester tillsammans. Det är inte ofta jag o Leif har haft semester samtidigt utan vi har delat upp den så att barnen har kunnat vara ledig riktigt länge på somrarna. Men nu börjar barnen bli så stora o klarar sig själva mer o mer och då kan vi lyxa till det med gemensam semester. Ida har varit jätteduktig de här veckorna då vi har jobbat, hon har fixat både frukost o lunch själv och sen pysslat på hemma med lite av varje, ibland har hon varit med kompisar men oftast själv. Är så imponerad av henne, för det har ju inte bara varit nån enstaka dag.

onsdag 12 juli 2017

Sommarsallad med nektariner, tomater och gräslök

Nu på sommaren när nektarinerna är så goda älskar jag att använda dem i sallader och i den här varianten är de huvudingrediensen. Tillsammans med babyspenat, körsbärstomater och rikligt med färsk gräslök blir det en riktigt mumsig sommarsallad som man gärna kan servera en god vinägrett till.


Sommarsallad med nektariner, tomater och gräslök

babyspenat
körsbärstomater, delade
nektariner, i bitar
gräslök

Lägg spenaten på ett fint fat.
Lägg tomat- och nektarinbitar över.
Klipp färsk gräslök över alltihop.
Servera.

Gräslöken är så himla god så här års med en lite mildare smak än senare på året och passar därför perfekt i sallader.

Jag är vaken duktig eller intresserad av trädgårdsskötsel men det är två saker som växer hur bra som helst i vår trädgård och det är gräslök och rabarber. Lite skötsel men stor skörd.


Det gick riktigt bra att jobba i dag, den första av tre dagar, mitt i semestern men det var mycket mer att göra än vad jag hade förväntat mig. Jag hade planerat att göra sådant som ofta prioriteras ner men jag var tvungen att prioritera ner det igen. Få se om jag kan prioritera upp det imorgon eller på fredag, hoppas det.

Det bästa med hela dagen var den underbara cykelturen till jobbet i morse strax efter 6. Knappt någon trafik, lugnt o tyst och vattnet låg helt spegelblankt. Det var en magisk morgon! Precis vad man behöver när man är hur trött som helst och inte önskar något annat än att få ligga kvar i sängen.

Magiskt!

tisdag 11 juli 2017

Dubbelmarinerad fläskfilé med ingefära, soja och balsamvinäger

På Idas födelsedagsbuffé serverade vi bl.a. dubbelmarinerad fläskfilé med smak av ingefära och balsamvinäger. Den var verkligen supergod och alla trodde det var nötkött tack vare balsamvinägern som gjorde köttet brunt.


Dubbelmarinerad fläskfilé med ingefära, soja och balsamvinäger

1 kg fläskfilé 
1 msk rapsolja 
0,5 tsk salt 
1 krm svartpeppar 
Marinad 1 
2 msk japansk sojasås 
1 msk hoisinsås 
1 msk färskriven ingefära 
1 krm salt 
2 msk rapsolja 
Marinad 2 
0,75 dl balsamvinäger 
1,5 dl rapsolja 
1 tsk salt 
1 krm nymalen svartpeppar 
Till garnering 
färska örtblad och små kvistar av t.ex. oregano eller timjan

Dag 1
Blanda ingredienserna till marinad 1 i en plastpåse. 
Putsa köttet och lägg det i marinaden i påsen. 
Låt stå kallt över natten. Vänd köttet 2-3 gånger under tiden. 
Dag 2 
Torka av köttet. Bryn det hastigt i oljan, så att det blir vackert guldbrunt runtom. 
Lägg över köttet på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra. 
Stick in köttermometer, så att spetsen kommer in i den tjockaste delen av köttet. 
Stek färdigt i nedre delen av ugnen i 175 grader tills köttet har en innertemperatur på 72 grader. Pensla gärna köttet 1-2 gånger med marinaden under stektiden. 
Låt köttet vila övertäckt cirka 15 minuter. 
Skär sedan i fina skivor och lägg i en plastpåse.
Blanda ingredienserna till marinad 2 och slå den över köttet i plastpåsen. 
Låt marinera minst 1 timme, men det går bra att låta den ligga i marinaden över natten. 
Garnera och servera.

Den här smakvarianten av kallskuret kött kommer jag använda fler gånger, många goda smaker i en o samma tugga. Att förbereda kött inför en buffé är perfekt för då är själva tillagningen redan gjord och man behöver bara lägga upp köttet på ett fat när man väl har gäster.

Som oftast använde jag fläskytterfilé och det funkade minst lika bra som fläskfilé i den här rätten. Servera köttet på ett buffébord med en massa andra rätter eller som ensamrätt med en god sallad och eventuellt nån kall sås.

Dubbelmarinerat kött tillsammans med mycket annat gott på buffébordet.

Nu är jag redo för jobb i morgon (och ytterligare två dagar). Matlådan är fixad, kläder framplockade, passerkortet nerpackat och alarmet är satt på tidigt, tidigt. Nu håller jag tummarna att det är uppehåll i morgonbitti så att jag kan cykla till jobbet och kan lämna bilen hemma.