tisdag 9 februari 2016

Långkokta möra kotletter

Vi hade kvar en påse fläskkotletter i frysen från fjolåret som det var hög tid att äta upp. Oftast grillar vi kotletter men jag var inte så sugen på det nu mitt i vintern så istället kokade jag dem riktigt länge så att de blev jätte-möra och goda. Utseende-mässigt var de ingen höjdare men smaken är ju desto viktigare och den var kanon!


Långsökta möra kotletter
4 fläskkotletter
salt, peppar
1 gul lök
2 morötter
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
vatten
sås
1 dl buljong från kotlett-koket
3 dl grädde
kalvfond
soja

Salta och peppra och stek kotletterna på båda sidor i smör. Lägg i en gryta med lock.
Klyfta lök och dela morötterna i några delar och lägg i grytan. 
Tillsätt vitpepparkorn, kryddpepparkorn och lagerblad. 
Häll över vatten så det täcker kotletterna och lägg på ett lock, låt sjuda i ca 2-2,5 timmar.
Sila av ca 1 dl buljong, till sås, i en liten kastrull.
Vispa ihop med grädde, smaka av med lite kalvfond och soja och låt sjuda 5 min. 
Ta upp kotletterna, lök och morötter, lägg på ett serveringsfat och servera med såsen och t.ex potatis.

Mörare fläskkotletter har jag nog aldrig ätit. Hade jag kokat dem lite längre hade det blivit pulled pork istället. Så håll koll så att ni inte kokar köttet för länge så att allt kött ramlar av från benen. Jag åt den goda krämiga kålrotsgratängen till kotletterna. Perfekt kombination!

Hade vi kommit på tidigare att vi skulle äta möra kotletter till middag så hade jag använt min crock-pot istället men nu blev tiden för knapp. Men det blev gott i alla fall.

*************

Ida har fortfarande en hemsk hosta så vi stannar hemma ännu en dag men jag hoppas det är sista sjukdagen på ett tag för nu är vi ordentligt less alla baciller. Jag tror vi ska prova gå ut en sväng i dag och se om hostan klarar det eller om den blir värre, som den blev i början av hennes förkylning. Men nu när det är nollgradigt ute är det inte så mycket kalluft man andas in.

måndag 8 februari 2016

Krämig kålrotsgratäng

Om man vill dra ner på kolhydrater är kålrot ett bättre alternativ än potatis, och kålrot passar perfekt att göra gratäng av. Kålrot är lite hårdare än potatis och behöver mer tid för att bli mjuk, men det är det värt. Kålrot smakar mer än potatis och därför blir gratängen riktigt smakrik och god. Ni måste prova!


Krämig kålrotsgratäng
400-600 g kålrot
2,5 dl grädde
200 g cream cheese
1 grönsaksbuljongtärning
salt, peppar
riven ost

Skala och skiva kålroten tunt.
Lägg den i en kastrull tillsammans med grädde, ost och buljongtärning.
Koka upp på svag värme så att osten smälter.
Krydda med salt o vitpeppar.
Låt koka 10-20 minuter, beroende på hur tunna skivor du lyckades göra.
Häll kålrot och gräddblandningen i en smord ugnsform.
Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader 30 minuter.

Alltså det här var över förväntan. Så himla gott! Den smakrika kålroten passar perfekt till gratäng så det här kommer jag göra många fler gånger. Men gör riktigt tunna skivor för kålroten är ganska hård och behöver så lång tid i ugnen om skivorna blir för tjocka.

Kålrot, grädde mm har kokat i några minuter och är nu på väg in i ugnen.

söndag 7 februari 2016

Matsedel v.6 februari 2016

När jag skulle skriva rubriken, dvs februari, var jag lite sugen på att skriva vabruari i stället, för nu är vabruari här på allvar. Ida är jätteförkyld och har sovit uruselt i natt och det innebär att även jag har fått minimalt med sömn. Tur att det är söndag och vi kan vara hemma o vila hela dagen. Sen håller vi tummarna för att det inte bli så många vab-dagar till veckan.

Med en färdigplanerad veckomatsedel går middagarna fort och jag kan istället fokusera på min lilla sjukling.


Matsedel v.6 februari 2016
Köttfri måndag
Goda smaker samlade i en paj.

Tisdag
Barnens favoritsmak i ny variant.

Onsdag
Fisk och mos tycker både vuxna och barn om.

Torsdag
Jag älskar spenat....och kyckling o pasta.

Mysfredag
Lite roligare variant av varma mackor.

Veckans godsak
Efter alla semlor är det gott med vanlig kanelbulle i ovanlig form.

lördag 6 februari 2016

Semmeltårta

Så här lång frånvaro brukar jag inte ha från bloggen. Men i går blev det ett spontant fredagsmys med Astma- och Allergiförenings-gänget efter middan och när jag sen kom hem orkade jag inte öppna datorn, utan valde att slappa framför tv:n. I dag har jag bakat semlor och varit på snöborgsinvigning inne i stan. Men nu, innan jag bänkar mig framför tv för att se dagens hockeymatch, hinner jag ge er ett recept och det är inte vilket recept som helst, utan en riktig godsak :)

Nu är det inte länge kvar till fettisdag - den stora semmeldagen. Men vi tjuvstartade redan i dag med att baka en semmeltårta till oss som gillar och tål mandelmassa och vaniljsemlor till de andra.


Semmeltårta
50 g smör
1,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 dl strösocker
1 tsk kardemummakärnor, stötta
4-5 dl vetemjöl

Mandelmassafyllning
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
florsocker

Smält smöret och häll i mjölken. Ljumma till 37°.
Smula ner jästen i en degbunke. 
Tillsätt degspad, socker och kardemumma. 
Blanda i mjöl lite i taget och rör degen smidig och blank.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Baka ut till en rund bulle, ca 22 cm i diameter. 
Lägg på en bakpappersklädd plåt eller i en rund springform, smord eller med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 30 min.
Grädda längst ner i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter. 
Låt kallna på galler under bakduk.

Skär av locket och gröp ur en del av inkråmet.
Riv mandelmassan grovt och blanda med inkråmet. 
Tillsätt mjölk och rör om till en smidig röra.
Lägg röran i hålet på bullen.
Vispa grädde. Spritsa eller bred ut den över mandelmassan.
Lägg på locket och pudra med florsocker.
Ät o Njut!

Det är så enkelt och bekvämt att göra en semmeltårta istället för flera små semlor. Sen kan var och en själv bestämma hur stor bit man vill ha (och samvetet tillåter).

Jag använde en springform till degen.
Gröp ur bullen/tårtan.
Fyll med den goda mandelmassefyllningen.

torsdag 4 februari 2016

Potatisgratäng från Outinen

Så ofta det går ser jag till att köpa närproducerat, jag läste nyss en sak som jag tyckte var väldigt intressant/skrämmande. Outinens potatis är den enda fabriken i Sverige som tillverkar färsk potatisgratäng, dvs all färsk gratäng som inte tillverkas hos dem tillverkas utomlands. Kan det verkligen stämma?! Lite skrämmande i så fall.

Jag har inte riktig koll på var Outinens Potatis säljer sina produkter. Kan ni i södra Sverige köpa Outinens potatisgratäng? Hoppas det!


Deras potatisgratänger innehåller äkta grädde och ost, inga tillsatser och e-medel. De tillverkas i Norrbotten av potatis som odlats norr om 63-breddgraden, och fått växa under midnattssol. Oj, vad jag längtar till sommar, sol och ljusa nätter när jag läser den beskrivningen.

I helgen provade vi den här krämiga varianten med Västerbottensost, som fick godkänt av hela familjen. Isak, som tidigare inte tyckte om potatisgratäng, berömde den hela tiden för att den var så krämig och god. De har även en gratäng gjord på mandelpotatis. Har ni provat den?


Krämig, kryddad och god gratäng som jag piffar till med lite extra Västerbottensost på toppen innan den värms i ugnen. Så enkelt och en perfekt genväg till att få en snabbfixad god middag. Måste erkänna att jag ofta köper potatisgratäng istället för att gör egen.

Ser inte så speciell ut, men efter ca 20 minuter i ugnen är den ljuvlig.

I samarbete med Outinens potatis, men åsikterna är mina egna.

onsdag 3 februari 2016

Vitkålspasta

I dag hände något som händer väldigt sällan. 
Isak lagade middag till hela familjen! Han gjorde en riktigt god köttfärssås från grunden, det finns hopp om honom :) Han använde det här receptet på en enkel men supergod köttfärssås. Så himla skönt att komma hem och maten är färdig.

Vill man inte äta så mycket kolhydrater kan man göra spagetti av vitkål istället. Har ni inte provat så måste ni göra det, för vitkål och köttfärs passar perfekt ihop.


Vitkålspasta
Strimla vitkålen
Koka upp vatten. Salta.
Lägg i vitkålsstrimlorna och låt koka ca 3 minuter.
Häll bort vattnet och servera.

Koktiden varierar beroende på hur tunna strimlor du gjort och vilket tuggmotstånd du vill ha. Jag tycker det blir godast med lite tuggmotstånd kvar. Provsmaka en vitkålspasta innan du häller bort vattnet, så du får den som du vill ha den.

Strimlad vitkål redo att kokas.

tisdag 2 februari 2016

Inbakad choklad

Gissa vad som gömmer sig i denna flätade bulle (smördeg)?


Choklad! 
Så enkelt, så gott och så smart. 

Gissa om man imponerar på gästerna genom att göra efterrätten direkt på plats när det är dags att äta den. Eller om man snabbt fixar go'fika när man får oväntat fikabesök.

De enda ingredienserna som behövs är en chokladkaka på 200 g och en färdig smördeg på rulle som man hittar i kyldisken. Om man sen vill göra den lite vackrare så behöver man ägg och pärlsocker till att garnera med.


Inbakad choklad
1 rulle kyld smördeg
200 g chokladkaka
Garnering
ägg
pärlsocker

Rulla ut smördegen.
Lägg på chokladkakan.
Skär degen från kakans långsida och ut, i cm-tjocka remsor.
Vik in remsorna över chokladen i ett flätmönster.
Skär bort smördegen som blir över.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 200 grader i 15 minuter.
Servera genast med glass eller grädde.


Oj så gott det här var och det var nästan för enkelt, så det kommer vara svårt att motstå göra när chokladsuget sätter in. Frasig smördeg och perfekt smält choklad, ja ni hör ju hur gott det här var.

Ni måste prova!

Skär degen i cm-breda remsor från chokladen och ut, vik över i ett flätmönster.
Fin fläta med gömd choklad
Pensla med lite ägg och strö över pärlsocker.
Mums. Färdig att äta!